Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Zece copii de la o grădiniță din Alba Iulia, izolați la domiciliu. Șapte, diagnosticați cu o boală contagioasă

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zece, din cei 30 de copii de la grădinița Liceului  Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia, au fost izolați la domiciliu, potrivit inspectorului școlar general al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș.

doctor-copilȘapte dintre ei au fost diagnosticați cu boală virală, foarte contagioasă, denumită ”mana-gura-picior”, iar trei sunt suspecți.

”În grădiniță, primul caz a fost comunicat de părinți, luni, și confirmat de medicul de familie. Medicul grădiniței a consultat copiii și i-a trimis acasă pe cei bolnavi și pe cei suspecți. La grădiniță s-a făcut dezinfecția corespunzătoare a jucăriilor, a mobilierului, a veselei etc. Toți părinții au fost informați”, a afirmat Marcela Dărămuș.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Cornel Pițu, a precizat, miercuri dimineața, că instituția pe care o conduce nu a fost sesizată, până la ora respectivă (10.00) despre acest caz.

”DSP Alba nu a fost înștiințată despre această situație. Noi acționăm când suntem sesizați, nu putem verifica, în permanență, situația din toate instituțiile de învățământ”, a spus Cornel Pițu.

Boala mana-gura-picior este o boala virala, foarte contagioasa, care apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 1-6 ani, se manifesta prin apariția unei erupții pe palme, tălpi si in gura. Chiar denumirea bolii provine de la localizarea erupției. Este determinata de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri.

Boala este frecventa în sezonul cald. Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape). Boala apare frecvent în creșe, grădinițe, dar si in mediul familial, potrivit medicilor specialiști.

Incubația (perioada de la contaminare până la apariția simptomelor) este de 3-7 zile. Copiii pot dezvolta imunitate fata de această boală pe măsura ce cresc în vârstă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea