Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Voucherele pentru energie: Când întră ajutorul de la stat pentru plata facturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Voucherele pentru energie: Când întră ajutorul de la stat pentru plata facturilor

Guvernul a stabilit recent că va acorda în anul 2023 un ajutor financiar temporar românilor cu venituri mici, banii putând să fie folosiți pentru achitarea facturilor la energie.

Cei care vor beneficia, în 2023, de voucherele la energie sunt pensionarii și persoanele cu dizabilități ce au venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere. Acest ajutor social oferit de stat va fi acordat pentru plata facturilor sau a datoriilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Noul sprijin financiar va fi în valoare de 1.400 de lei, așa cum este prevăut în Ordonanța de Urgență 166/2022. Potrivit proiectului de lege, banii vor ajunge la persoanele cu venituri mici, urmând să fie folosiți pentru compensarea prețului la energie indiferent de natura acestuia.

Suma va fi plătită în două tranșe de câte 700 de lei, autoritățile anunțând că banii vor intra pe carduri în lunile februarie și septembrie ale anului viitor, astfel:

700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023;
700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Cine va primi voucherele la energie

Ajutorul de la stat va fi acordat beneficiarilor pe un card de energie ce va fi tipărit și distribuit de Poșta Română. Cu el, beneficiarii vor afectua plăți prin serviciul de mandat poștal asigurat tot de Poșta Română, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care aceștia le au către furnizorii de energie, în baza unor tabele centralizatoare comunicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, conform listelor transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

De voucherele la energie vor beneficia cetățenii români din categoriile vulnerabile:

 pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010,republicată, cu modificările și completările ulterioare;
familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea