Voucherele educaționale ar putea fi majorate din 2023: Câți bani vor primii copiii din medii vulnerabile
Voucherele educaționale ar putea fi majorate din 2023: Câți bani vor primii copiii din medii vulnerabile
Cuantumul voucherelor educaționale ar putea crește începând cu anul școlar 2023-2024, a transmis Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene. Acest lucru va fi posibil după ce se va schimba mecanismul de acordare al acestor tichete pentru copiii din medii vulnerabile. Astfel, potrivit ministrului, valoarea voucherelor va crește de la 500 de lei, cât sunt în prezent, la 750 de lei.
„Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie.
Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la Finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie, să încercăm prin aceste baze de date – de la Finanțe și de la Ministerul Educației – să scoatem lista de beneficiari, cum am procedat la voucherele sociale când nu trebuie să depună nimeni cerere”, a precizat Boloș.
Un nou mecanism va fi de bun augur
În cadrul aceluiași discurs, oficialul a adus în discuție schimbarea „totală” a mecanismului care este una necesară, în contextul în care colaborarea autorităților cu inspectoratele școlare județene este greoaie.
„Schimbăm mecanismul în totalitate. Va fi cu o platformă dedicată. Cu inspectoratele școlare merge extraordinar de greu toată procedura. Și noi trebuia să le avem date înainte de începerea anului școlar, ca să se poată cumpăra rechizitele, și în august cumva să virăm acei bani pentru toți beneficiarii.
Lucrăm la un mecanism nou care va presupune ca, înainte de începerea anului școlar, să facem aceste viramente și să regândim, pentru că a crescut semnificativ numărul beneficiarilor acestui program, care este foarte așteptat de părinți și de către elevi”, a mai spus ministrul, potrivit celor de la Fanatik.
Cum pot folosi elevii banii
Ministrul Boloș a precizat că elevii din România își pot achiziționa haine, rechizite, cărți, indiferent de zona unde locuiesc sau mediul social din care fac parte cu ajutorul acestor vouchere educaționale oferite de Guvern.
„Vrem să le introducem inclusiv cumpărarea de carte, să-și poată cumpăra și cărți, poate chiar să creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei, să introducem mai multe facilități pentru a sprijini începutul de an școlar, cu hăinuțe, rechizite școlare, ghiozdan, cărți și tot ce le mai trebuie pentru parcursul educațional”, a mai spus Marcel Boloș.
Oficialul a transmis că aproximativ 190.000 de copii angrenați în sistemul educațional vor primi aceste vouchere până în prima săptămână din decembrie.
„Sigur le vor intra banii până cel târziu în prima săptămână din decembrie”, a apreciat ministrul Fondurilor europene.
Boloș a mai subliniat că restul de 55.000 de elevi vor primi banii până în februarie 2023, întrucât acestora nu le-au fost încă emise cardurile și „urmează procedura legală pentru atribuire, astfel încât să putem emite cardurile și să le încărcăm”.
În anul 2022-2023, 405.000 de elevi beneficiază de acest ajutor din partea statului, potrivit datelor emise de minister.
Sursa: infofinanciar.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2025 | Scade la 3.000 de lei pragul de la care se va plăti CASS. Vor fi plătite la timp pensiile în luna iulie?
Pensii 2025 | Scade la 3.000 de lei pragul de la care se va plăti CASS. Vor fi plătite la timp pensiile în luna iulie? Se pare că guvernul a calculat din nou sumele de bani colectate la asigurările de sănătate la pensii și au ajuns la concluzia că sunt prea mici pentru un prag […]
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni Indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat miercuri, 2 iulie 2025, un recul de 1,7%, cel mai accentuat declin din 5 mai 2025 încoace, pe fondul reacției negative […]
Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat”
Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat” Confederația Patronală Concordia, organizație prezidată de Dan Șucu și din care provine și consilierul prezidențial Radu Burnete, și-au exprimat miercuri, 2 iulie 2025, „profunda îngrijorare și nemulțumire” față de pachetul de măsuri fiscale anunțat de Executiv, […]