Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun. Cine va putea primi tichetul de la ANSVA – proiect

Unirea Ziarul

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun. Cine va putea primi tichetul de la ANSVA – proiect

O nouă inițiativă legislativă pentru modificarea Legii Porcului prevede acordarea unui voucher de 200 de euro celor care, din cauza pestei porcine, sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcilor.

Legiuitorii iau în calcul acordarea unor vouchere de 1.000 de lei pentru porcul de Crăciun

Voucherele ar urma să fie emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) micilor crescători care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza resctricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană, potrivit unei inițiative ce va fi depusă în Parlament de Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, potrivit Agrointel.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Oficialul a explicat că inițiativa va veni în sprijinul Legii Porcului, în sensul că persoanele înscrise în Registrul Agricol drept mici crescători de porci, care vor să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină și care se află în apropierea unor ferme comerciale de creștere a porcilor (pe o rază de 10 km) pot primi timp de 5 ani câte un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro.

Cu acest voucher estimat la cca 1.000 de lei la cursul actual al BNR, micii foști crescători pot lua de la fermele comerciale câte un porc și-și pot păstra astfel tradiția de Crăciun.„Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea Porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de 5 ani de zile să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc”, a declarat Emil Dumitru.

Inițiativă bună, bani prea puțini

Contactat telefonic, un mic crescător de porci a declarat pentru „Adevărul” că inițiativa este bună, dar prețul este prea mic. „Acum, în Postul Paștelui, porcii sunt comercializați „în viu” cu 18 lei/kg. Asta ar însemna că poți cumpăra un porc de cel mult 55 kg. Iar prețurile vor mai crește, având în vedere că înaintea Crăciunului trecut se vindeau cu 13-14 lei/kg, iar din cauza pestei porcine, care afectează efectivul de porci, cererea va fi mult mai mare. Cred că prețul porcului „în viu” se va apropia de 21 – 22 lei/kg în iarna care vine, pentru că li furajele s-au scumpit foarte mult. Așa că cei 1.000 de lei ar putea ajunge în cel mai fericit caz pentru un purceluș de maximum 45 kg, din care omul nu se alege cu mare lucru”, a declarat dl. Gheorghe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ești pregătit să te înscrii pentru a urma un program de studii universitare, dar nu știi care dintre acestea ți se potrivește? Accesează platforma YTM.ro, oferită gratuit de Universitatea de Vest din Timișoara

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ești pregătit să te înscrii pentru a urma un program de studii universitare, dar nu știi care dintre acestea ți se potrivește? Accesează platforma YTM.ro, oferită gratuit de Universitatea de Vest din Timișoara UVT pune la dispoziția elevilor din întreaga țară, în mod gratuit, servicii permanente de consiliere individuală în carieră. Platforma YTM este o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea