Rămâi conectat

Actualitate

Vortexul polar va ajunge și în România! Lapoviță, ninsoare și vânt puternic în Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iarna a început încă din luna octombrie în Europa. A nins deja abundent în nordul Sloveniei, așa că, în unele locuri, stratul de zăpadă a măsurat până la 70 de centimetri.

Nici temperaturile nu sunt mai prejos. mercurul din termometre a coborât până la minus 5 grade Celsius și a cauzat un strat de polei generos pe carosabil, iar unele drumuri au fost blocate de copacii rupți.

Și în România vremea se răcește în toată țara. Se anunţă lapoviţă şi ninsori la munte, dar şi ploi în restul ţării începând de marţi. Vântul va prezenta intensificări în toată ţara, mai ales la munte unde rafalele vor ajunge la peste 130 km/h.

O vreme extrem de rece se va face resimțită în vest, sud-vest și local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, iar în restul teritoriului se va menține mai caldă decât în mod obișnuit. Cerul va avea înnorări, iar în cea mai mare parte a țării temporar va ploua. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte, iar în cursul nopții îndeosebi pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali va fi lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 100…130 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. Temporar vor fi intensificări și în restul țării, cu viteze în general între 55…65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70…80 km/h. Pe parcursul nopții treptat acesta va slăbi în intensitate, iar intensificări se vor mai semnala în nord-est și la munte.

De cealaltă parte, într-un alt colț al europei, în Alpii italieni peisajul a fost cu totul altul. Primul strat de zăpadă care s-a aşternut peste Dolomiţi a măsurat pe alocuri aproape 50 de centimetri.

Astfel, potrivit meteorologilor există șanse mari ca în acest an, sezonul de ski să înceapă mult mai devreme, mai exact în mai puțin de o lună și jumătate.
Vortexul polar se apropie

Se pare că o înaintare semnificativă a unor sisteme de înaltă presiune peste Polul Nord va împinge spre sud vortexul polar, scrie Severe Weather Europe. Acest val de aer polar va afecta atât America de Nord, cât și Europa.

De vină ar fi extinderea acestui sistem de înaltă presiune, care a contribuit la stabilirea unei zone cu presiune scăzută – vortex polar – peste estul Canadei și Statele Unite, dar și nordul și vestul Europei.
Vremea o ia razna în România

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea