Voluntariatul este recunoscut ca experiență profesională. Obligații suplimentare pentru ONG-uri
Activitatea de voluntariat este recunoscută ca și experiență profesională, iar organizațiile care lucrează cu voluntari trebuie să îndeplinească unele obligații, printre care și întocmirea unui contract de voluntariat și eliberarea certificatelor de competență.
Demnitarii au elaborat și publicat în Monitorul Oficial documentul privind reglementarea activității de voluntariat în România. Acesta a intrat în vigoare în 26 iulie 2014.
Potrivit dispozițiilor ce se aplică de sâmbătă, voluntariatul reprezintă activitatea de interes public neobligatorie, neremunerată și bazată pe decizia liber consimțita a voluntarului persoana fizică, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, individual sau în grup.
Ca element de noutate, noua lege stipulează ca activitatea de voluntariat se consideră experiență profesionala în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.
Astfel, voluntariatul se desfășoară pe baza unui contract încheiat, in forma scrisa, intre voluntar si organizația gazda. Contractul de voluntariat, întocmit de organizația gazda, va fi însoțit obligatoriu de fisa postului si de fisa de protecție a voluntarului. Conform documentului ce urmează sa intre in vigoare, contractul trebuie sa conțină următoarele clauze: pârțile contractante, descrierea activităților pe care sa le presteze voluntarul, timpul si perioada de desfășurare a activității de voluntariat, drepturile si obligațiile parților, stabilirea cerințelor profesionale, abilitaților sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente, condiții de reziliere a contractului și denunțarea unilaterala
Contractul cuprinde, totodată, drepturile si obligațiile voluntarilor, precum și drepturile si obligațiile organizației gazda. Mai mult decât atât, la solicitarea voluntarului, „angajatorul” este obligat sa încheie contract de asigurare împotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri ce decurg din natura activității, în funcție de complexitatea activității la care participa acesta.
În plus, potrivit prevederilor, cei care „angajează” voluntari vor fi obligați sa aibă un registru de evidenta a voluntarilor, in care vor nota durata si tipul activităților desfășurate de aceștia, precum si rezultatele evaluării voluntarilor, scrie Avocatnet.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă | Ion Dumitrel – România, înainte! Alegerea mea este clară: Crin Antonescu PREȘEDINTE!
Ion Dumitrel – România, înainte! Alegerea mea este clară: Crin Antonescu PREȘEDINTE! Alba de astăzi nu este rezultatul unei întâmplări, ci al unei administrații performante. Cu ajutorul fondurilor europene, am redat viața comunităților și am îmbunătățit condițiile pentru cetățeni. Experiența îmi arată că dezvoltarea județului nostru depinde de un parcurs democratic și de echilibrul României, […]