Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Voluntariatul este recunoscut ca experiență profesională. Obligații suplimentare pentru ONG-uri

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Activitatea de voluntariat este recunoscută ca și experiență profesională, iar organizațiile care lucrează cu voluntari trebuie să îndeplinească unele obligații, printre care și întocmirea unui contract de voluntariat și eliberarea certificatelor de competență.

Demnitarii au elaborat și publicat în Monitorul Oficial documentul privind reglementarea activității de voluntariat în România. Acesta a intrat în vigoare în 26 iulie 2014.

Potrivit dispozițiilor ce se aplică de sâmbătă, voluntariatul reprezintă activitatea de interes public neobligatorie, neremunerată și bazată pe decizia liber consimțita a voluntarului persoana fizică, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, individual sau în grup.

Ca element de noutate, noua lege stipulează ca activitatea de voluntariat se consideră experiență profesionala în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.

Astfel, voluntariatul se desfășoară pe baza unui contract încheiat, in forma scrisa, intre voluntar si organizația gazda. Contractul de voluntariat, întocmit de organizația gazda, va fi însoțit obligatoriu de fisa postului si de fisa de protecție a voluntarului. Conform documentului ce urmează sa intre in vigoare, contractul trebuie sa conțină următoarele clauze: pârțile contractante, descrierea activităților pe care sa le presteze voluntarul, timpul si perioada de desfășurare a activității de voluntariat, drepturile si obligațiile parților, stabilirea cerințelor profesionale, abilitaților sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente, condiții de reziliere a contractului și denunțarea unilaterala

Contractul cuprinde, totodată, drepturile si obligațiile voluntarilor, precum și drepturile si obligațiile organizației gazda. Mai mult decât atât, la solicitarea voluntarului, „angajatorul” este obligat sa încheie contract de asigurare împotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri ce decurg din natura activității, în funcție de complexitatea activității la care participa acesta.

În plus, potrivit prevederilor, cei care „angajează” voluntari vor fi obligați sa aibă un registru de evidenta a voluntarilor, in care vor nota durata si tipul activităților desfășurate de aceștia, precum si rezultatele evaluării voluntarilor, scrie Avocatnet.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea