Viziunea USL referitoare la agricultură şi dezvoltarea satului
Recent, Uniunea Social Liberală şi-a prezentat programul destinat încurajării agriculturii moderne şi dezvoltarea durabilă a satului românesc. Pentru USL agricultura este o prioritate naţională, fiind un motor al creşterii economice.
Practic, prin lansarea acestui program dorim să demonstrăm că USL îşi propune dezvoltarea unei agriculturi moderne din punctul de vedere al exploataţiilor agricole şi al gradului de tehnologizare, care să producă pentru piaţă, să asigure hrana necesară populaţiei şi un nivel de trai ridicat pentru fermieri. Dorim, de asemenea, să stabilim ca obiectiv al viitoarei noastre politici rurale dezvoltarea durabilă a satului românesc, astfel încât să se elimine disparităţile între mediul rural şi urban şi să fie promovată conservarea patrimoniului cultural.
Pentru atingerea acestor obiective, USL are în vedere măsuri efective de politică agricolă, dar şi măsuri de reformă administrativă. În primul rând vom acţiona în vederea folosirii corecte şi eficiente a resurselor naturale, pentru adecvarea producţiei din agricultură la cererile pieţei şi responsabilizarea statului faţă de agricultori şi consumatori.
Agricultura reprezintă o provocare globală. Agricultura este o prioritate europeană. O dovedeşte bugetul pentru politica agricolă comună (de 55 miliarde euro) care constituie 40% din totalul bugetului UE. În ciuda acestui fapt şi cu toate că deţine portofoliul european pentru Agricultură, România nu are o poziţie clară cu privire la viitorul politicii agricole comune. Noi trebuie să ne orientăm mai mult către sprijinul pentru fermieri. Ne aflăm prea mult sub potenţial, la nivel european, deşi avem peste 8% din suprafaţa agricolă a UE, înregistrăm producţii sub jumătate din media europeană: de numai 300 euro/ha, în comparaţie cu 750 euro/ ha media europeană. În 2011 situaţia noastră nu este deloc de invidiat: productivitate scăzută, terenuri fărâmiţate excesiv, alimente tot mai scumpe, lipsa sprijinului pentru utilităţile de bază şi o evaziune fiscală ridicată. Dacă vorbim de dezvoltarea rurală în ansamblu, bilanţul este la fel de îngrijorător: populaţie îmbătrânită, absorbţie scăzută a fondurilor europene, situaţie precară a infrastructurii rurale, depopularea mediului rural.
Vedem cum, în judeţul nostru, alimentele devin tot mai scumpe. Avem cel mai accelerat ritm de creştere a preţurilor comparativ cu ţările vecine. Această situaţie se datorează majorării TVA la 24%, dar şi creşterii costurilor de producţie în urma majorării tarifelor la motorină, gaze, energie. Nu în ultimul rând importurile masive au adus mari prejudicii producătorilor români. Agricultura sub guvernarea Boc arată groaznic: subfinanţare, agenţii de plată nefuncţionale, producţie greoaie şi la costuri tot mai ridicate; peste 3 milioane de hectare terenuri nelucrate; politizarea structurilor de stat şi lipsă de interes din toate părţile. Numai în privinţa produselor agricole statul român pierde 3 miliarde de euro anual din economia neagră, dar ne împrumutăm de la FMI.
Ţinând cont de politicile liberale, USL susţine transformarea exploataţiilor mici şi de subzistenţă în ferme medii familiale. În primul rând intenţionăm să luăm măsuri cum ar fi: comasarea terenurilor, inclusiv prin realizarea gratuită a cadastrului, derularea de programe naţionale pentru înfiinţarea de sere pentru legume şi fructe. Acest gen de programe pot fi completate prin înfiinţarea de micro fabrici locale de procesare, care să deservească producătorii de legume şi fructe. Politica noastră agricolă susţine şi anumite ajutoare, pentru investiţii în ferme, pentru investiţii în domeniul prelucrării şi comercializării de produse agricole, pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru asigurări. O măsură foarte importantă este pentru USL scăderea fiscalităţii. Vom introduce o cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspată, lapte şi legume-fructe proaspete, pe principiul că din TVA de 24%, 9% se vor vira către buget, iar 15% va fi dedus producătorului.
Acum avem nevoie de un nou program naţional de dezvoltare rurală, pentru perioada 2014 – 2020, care să finanţeze măsurile prioritare pentru viitorul agriculturii româneşti. Trebuie să pregătim linii speciale de credit pentru investiţii realizate de fermieri, alocând 60% la înfiinţarea unei microferme şi 40% pentru capitalul de lucru în primul an. Astfel vom da un altfel de „Start în agricultură” şi vom putea acorda sprijinul necesar pentru formele asociative – grupuri de producători, asociaţii şi cooperative.
La nivelul PNL şi USL Alba discutăm despre măsurile de reformă administrativă, deoarece trebuie să îmbunătăţim informarea fermierilor privind măsurile de sprijin (măsuri de e-guvernare) şi să depolitizăm Camerele Agricole, pentru a putea fi transformate în furnizori eficienţi de consultanţă pentru fermieri.
Simion CREŢU
Vicepreşedinte PNL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Ion. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele
-
Actualitateacum 3 zile
VIDEO| Minunea de Bobotează: Apa râului Iordan își întoarce cursul în fiecare an