Rămâi conectat

Cultură Educație

Viziunea USL referitoare la agricultură şi dezvoltarea satului

Publicat

în

Recent, Uniunea Social Liberală şi-a prezentat programul destinat încurajării agriculturii moderne şi dezvoltarea durabilă a satului românesc. Pentru USL agricultura este o prioritate naţională, fiind un motor al creşterii economice.
Practic, prin lansarea acestui program dorim să demonstrăm că USL îşi propune dezvoltarea unei agriculturi moderne din punctul de vedere al exploataţiilor agricole şi al gradului de tehnologizare, care să producă pentru piaţă, să asigure hrana necesară populaţiei şi un nivel de trai ridicat pentru fermieri. Dorim, de asemenea, să stabilim ca obiectiv al viitoarei noastre politici rurale dezvoltarea durabilă a satului românesc, astfel încât să se elimine disparităţile între mediul rural şi urban şi să fie promovată conservarea patrimoniului cultural.
Pentru atingerea acestor obiective, USL are în vedere măsuri efective de politică agricolă, dar şi măsuri de reformă administrativă. În primul rând vom acţiona în vederea folosirii corecte şi eficiente a resurselor naturale, pentru adecvarea producţiei din agricultură la cererile pieţei şi responsabilizarea statului faţă de agricultori şi consumatori.
Agricultura reprezintă o provocare globală. Agricultura este o prioritate europeană. O dovedeşte bugetul pentru politica agricolă comună (de 55 miliarde euro) care constituie 40% din totalul bugetului UE. În ciuda acestui fapt şi cu toate că deţine portofoliul european pentru Agricultură, România nu are o poziţie clară cu privire la viitorul politicii agricole comune. Noi trebuie să ne orientăm mai mult către sprijinul pentru fermieri. Ne aflăm prea mult sub potenţial, la nivel european, deşi avem peste 8% din suprafaţa agricolă a UE, înregistrăm producţii sub jumătate din media europeană: de numai 300 euro/ha, în comparaţie cu 750 euro/ ha media europeană. În 2011 situaţia noastră nu este deloc de invidiat: productivitate scăzută, terenuri fărâmiţate excesiv, alimente tot mai scumpe, lipsa sprijinului pentru utilităţile de bază şi o evaziune fiscală ridicată. Dacă vorbim de dezvoltarea rurală în ansamblu, bilanţul este la fel de îngrijorător: populaţie îmbătrânită, absorbţie scăzută a fondurilor europene, situaţie precară a infrastructurii rurale, depopularea mediului rural.
Vedem cum, în judeţul nostru, alimentele devin tot mai scumpe. Avem cel mai accelerat ritm de creştere a preţurilor comparativ cu ţările vecine. Această situaţie se datorează majorării TVA la 24%, dar şi creşterii costurilor de producţie în urma majorării tarifelor la motorină, gaze, energie. Nu în ultimul rând importurile masive au adus mari prejudicii producătorilor români. Agricultura sub guvernarea Boc arată groaznic: subfinanţare, agenţii de plată nefuncţionale, producţie greoaie şi la costuri tot mai ridicate; peste 3 milioane de hectare terenuri nelucrate; politizarea structurilor de stat şi lipsă de interes din toate părţile. Numai în privinţa produselor agricole statul român pierde 3 miliarde de euro anual din economia neagră, dar ne împrumutăm de la FMI.
Ţinând cont de politicile liberale, USL susţine transformarea exploataţiilor mici şi de subzistenţă în ferme medii familiale. În primul rând intenţionăm să luăm măsuri cum ar fi: comasarea terenurilor, inclusiv prin realizarea gratuită a cadastrului, derularea de programe naţionale pentru înfiinţarea de sere pentru legume şi fructe. Acest gen de programe pot fi completate prin înfiinţarea de micro fabrici locale de procesare, care să deservească producătorii de legume şi fructe. Politica noastră agricolă susţine şi anumite ajutoare, pentru investiţii în ferme, pentru investiţii în domeniul prelucrării şi comercializării de produse agricole, pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru asigurări. O măsură foarte importantă este pentru USL scăderea fiscalităţii. Vom introduce o cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspată, lapte şi legume-fructe proaspete, pe principiul că din TVA de 24%, 9% se vor vira către buget, iar 15% va fi dedus producătorului.
Acum avem nevoie de un nou program naţional de dezvoltare rurală, pentru perioada 2014 – 2020, care să finanţeze măsurile prioritare pentru viitorul agriculturii româneşti. Trebuie să pregătim linii speciale de credit pentru investiţii realizate de fermieri, alocând 60% la înfiinţarea unei microferme şi 40% pentru capitalul de lucru în primul an. Astfel vom da un altfel de „Start în agricultură” şi vom putea acorda sprijinul necesar pentru formele asociative – grupuri de producători, asociaţii şi cooperative.
La nivelul PNL şi USL Alba discutăm despre măsurile de reformă administrativă, deoarece trebuie să îmbunătăţim informarea fermierilor privind măsurile de sprijin (măsuri de e-guvernare) şi să depolitizăm Camerele Agricole, pentru a putea fi transformate în furnizori eficienţi de consultanţă pentru fermieri.
Simion CREŢU
Vicepreşedinte PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare