Rămâi conectat

Cultură Educație

Viziunea USL referitoare la agricultură şi dezvoltarea satului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recent, Uniunea Social Liberală şi-a prezentat programul destinat încurajării agriculturii moderne şi dezvoltarea durabilă a satului românesc. Pentru USL agricultura este o prioritate naţională, fiind un motor al creşterii economice.
Practic, prin lansarea acestui program dorim să demonstrăm că USL îşi propune dezvoltarea unei agriculturi moderne din punctul de vedere al exploataţiilor agricole şi al gradului de tehnologizare, care să producă pentru piaţă, să asigure hrana necesară populaţiei şi un nivel de trai ridicat pentru fermieri. Dorim, de asemenea, să stabilim ca obiectiv al viitoarei noastre politici rurale dezvoltarea durabilă a satului românesc, astfel încât să se elimine disparităţile între mediul rural şi urban şi să fie promovată conservarea patrimoniului cultural.
Pentru atingerea acestor obiective, USL are în vedere măsuri efective de politică agricolă, dar şi măsuri de reformă administrativă. În primul rând vom acţiona în vederea folosirii corecte şi eficiente a resurselor naturale, pentru adecvarea producţiei din agricultură la cererile pieţei şi responsabilizarea statului faţă de agricultori şi consumatori.
Agricultura reprezintă o provocare globală. Agricultura este o prioritate europeană. O dovedeşte bugetul pentru politica agricolă comună (de 55 miliarde euro) care constituie 40% din totalul bugetului UE. În ciuda acestui fapt şi cu toate că deţine portofoliul european pentru Agricultură, România nu are o poziţie clară cu privire la viitorul politicii agricole comune. Noi trebuie să ne orientăm mai mult către sprijinul pentru fermieri. Ne aflăm prea mult sub potenţial, la nivel european, deşi avem peste 8% din suprafaţa agricolă a UE, înregistrăm producţii sub jumătate din media europeană: de numai 300 euro/ha, în comparaţie cu 750 euro/ ha media europeană. În 2011 situaţia noastră nu este deloc de invidiat: productivitate scăzută, terenuri fărâmiţate excesiv, alimente tot mai scumpe, lipsa sprijinului pentru utilităţile de bază şi o evaziune fiscală ridicată. Dacă vorbim de dezvoltarea rurală în ansamblu, bilanţul este la fel de îngrijorător: populaţie îmbătrânită, absorbţie scăzută a fondurilor europene, situaţie precară a infrastructurii rurale, depopularea mediului rural.
Vedem cum, în judeţul nostru, alimentele devin tot mai scumpe. Avem cel mai accelerat ritm de creştere a preţurilor comparativ cu ţările vecine. Această situaţie se datorează majorării TVA la 24%, dar şi creşterii costurilor de producţie în urma majorării tarifelor la motorină, gaze, energie. Nu în ultimul rând importurile masive au adus mari prejudicii producătorilor români. Agricultura sub guvernarea Boc arată groaznic: subfinanţare, agenţii de plată nefuncţionale, producţie greoaie şi la costuri tot mai ridicate; peste 3 milioane de hectare terenuri nelucrate; politizarea structurilor de stat şi lipsă de interes din toate părţile. Numai în privinţa produselor agricole statul român pierde 3 miliarde de euro anual din economia neagră, dar ne împrumutăm de la FMI.
Ţinând cont de politicile liberale, USL susţine transformarea exploataţiilor mici şi de subzistenţă în ferme medii familiale. În primul rând intenţionăm să luăm măsuri cum ar fi: comasarea terenurilor, inclusiv prin realizarea gratuită a cadastrului, derularea de programe naţionale pentru înfiinţarea de sere pentru legume şi fructe. Acest gen de programe pot fi completate prin înfiinţarea de micro fabrici locale de procesare, care să deservească producătorii de legume şi fructe. Politica noastră agricolă susţine şi anumite ajutoare, pentru investiţii în ferme, pentru investiţii în domeniul prelucrării şi comercializării de produse agricole, pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru asigurări. O măsură foarte importantă este pentru USL scăderea fiscalităţii. Vom introduce o cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspată, lapte şi legume-fructe proaspete, pe principiul că din TVA de 24%, 9% se vor vira către buget, iar 15% va fi dedus producătorului.
Acum avem nevoie de un nou program naţional de dezvoltare rurală, pentru perioada 2014 – 2020, care să finanţeze măsurile prioritare pentru viitorul agriculturii româneşti. Trebuie să pregătim linii speciale de credit pentru investiţii realizate de fermieri, alocând 60% la înfiinţarea unei microferme şi 40% pentru capitalul de lucru în primul an. Astfel vom da un altfel de „Start în agricultură” şi vom putea acorda sprijinul necesar pentru formele asociative – grupuri de producători, asociaţii şi cooperative.
La nivelul PNL şi USL Alba discutăm despre măsurile de reformă administrativă, deoarece trebuie să îmbunătăţim informarea fermierilor privind măsurile de sprijin (măsuri de e-guvernare) şi să depolitizăm Camerele Agricole, pentru a putea fi transformate în furnizori eficienţi de consultanţă pentru fermieri.
Simion CREŢU
Vicepreşedinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea