Rămâi conectat
Gabriel Pleșa - Crăciun Fericit!2

Actualitate

27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”

Ziarul Unirea

Publicat

în

27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”

La 27 noiembrie 1885 în Târlișua, Bistrița-Năsăud se naște Liviu Rebreanu, autorul romanelor “Ion”, Răscoala”, “Pădurea Spânzuraţilor”. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, membru al Academiei Române.

În scrierile sale de sertar, la început în limba maghiară, și apoi în limba română, multe amintiri din copilărie aduc pe oamenii acestor locuri în prim-plan. Deși localizate în imaginarul Pripas (identificat de cercetători cu Prislopul în care Rebreanu a locuit mai tîrziu), unele episoade din romanul „Ion” au păstrat cadrul toponimic și onomastic al Maierului (Cuibul visurilor, cum mai este intitulat într-una din povestirile publicate de scriitor).

A urmat în anul 1895 două clase la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud. În 1897 s-a transferat la Școala de băieți din Bistrița („Polgári fiu iskola”), unde a urmat încă trei clase.

Elit - Gustul Desăvârșit

În anul 1898, îndrăgostit fiind, liceanul de clasa a IV-a, scrie „întîia și ultima poezie”. Fascinat de o tînără acriță dintr-o trupă ambulantă ungurească (ingenua trupei, de care m-am îndrăgostit nebunește), scrie un vodevil după modelul celui văzut. Mai tîrziu, aflat în Budapesta, a cultivat, fără succes, același gen dramatic.

În 1900 a început să urmeze Școala Reală Superioară de Honvezi din Sopron (Ödenburg, în nord-vestul Ungariei, lîngă granița cu Austria). La sfîrșitului anului I, a obținut calificativul „eminent”. Ca și la Bistrița, a manifestat o înclinație deosebită pentru studiul limbilor străine. La Brașov, a apărut povestea Armeanul neguțător și fiul său Gherghel, folclor prelucrat de Vasile Rebreanu (într-o colecție pentru copii). În 1902, după abateri de la regulamentul școlii, a fost retrogradat din funcția de chestor. La sfîrșitul celui de-al doilea an de școală reală, a primit doar distincția simplă. În cel de-al treilea an a pierdut și distincția simplă, din cauza mediei scăzute la „purtare”. Din 1903 pînă în 1906 a urmat Academia militară „Ludoviceum” din Budapesta (deși s-a simțit atras de medicină, ale cărei cursuri presupuneau cheltuieli inacceptabile pentru familia lui Rebreanu). Din nou, în primul an, a primit distincția de eminent.

La 1 septembrie 1906 a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul al doilea de honvezi regali din Gyula, în sud-estul Ungariei. Aici, pe lîngă îndeletniciri cazone, Rebreanu a avut numeroase preocupări literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice. Între scriitorii excerptați au fost clasici francezi, ruși, germani, italieni, englezi, unguri. La Budapesta și Gyula a scris și transcris cinci povestiri, în limba maghiară, din ciclul Szamárlétra (Scara măgarilor), satire cu caracter anticazon (volum nepublicat). Sub presiunea unor încurcături bănești, a fost forțat să demisioneze din armată; în prealabil, scriind în „arest la domiciliu”, s-a hotărît să se dedice literaturii (Journal-ul surprinde acest moment).

La 1 noiembrie 1909 a debutat în presa românească: la Sibiu, în revista Luceafărul, condusă de O. Goga și O. Tăslăuanu, a apărut povestirea Codrea (Glasul inimii). În aceeași revistă, Rebreanu a mai publicat nuvelele Ofilire (15 decembrie 1908), Răfuială (28 ianuarie 1909) și Nevasta (16 iunie 1911).

A început un nou jurnal de lector (Spicuiri), aplecîndu-se în mod deosebit asupra paginilor de critică și istorie literară din Viața românească, aparținînd, mai ales, lui Garabet Ibrăileanu. A revenit asupra amintirilor din copilărie, scrise la Gyula, de data aceasta sub influența lui Creangă. A încearcat să traducă după o versiune germană, romanul Război și pace de Tolstoi.

În traducerea lui, revista Țara noastră a publicat poemul Moartea șoimanului de M. Gorki. Din Prislop i-a trimis o scrisoare lui Mihail Dragomirescu, propunîndu-i, spre publicare, o povestire. A scris nuvela Mîna (prima variantă a nuvelei Ocrotitorul), sub influența lecturilor din Anton Pavlovici Cehov.

La 4 aprilie 1944 fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul (un control radiologic a semnalat, încă din ianuarie, opacitate suspectă la plămînul drept). La 7 iulie Rebreanu scria în Jurnal: ”Perspective puține de salvare, dată fiind vîrsta mea, chistul din plămînul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.”

La 1 septembrie 1944 la Valea Mare, a încetat din viață la vîrsta de 59 de ani. Peste cîteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Rusia e pregătită să vândă din nou gaze în Europa prin conducta Yamal, închisă acum un an 

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Rusia e pregătită să vândă din nou gaze în Europa prin conducta Yamal, închisă acum un an

Gazprom va transporta astăzi 42,4 milioane de metri cubi de gaz în Europa prin Ucraina, un volum în concordanţă cu ultimele zile, a declarat de gigantul energetic rus.Ieri, vicepremierul rus Alexander Novak, într-un interviu acordat agenţiei Tass, a declarat că Moscova este pregătită să reia aprovizionarea cu gaz către Europa prin gazoductul Yamal-Europe.

Acesta a mai adăugat că Rusia se aşteaptă ca, în ciuda războiului din Ucraina, până la sfârşitul acestui an să fi trimis 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în Europa.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Europa a fost o piaţă-cheie pentru vânzarea produselor noastre petroliere. Să aşteptăm şi să vedem ce decizii iau pe termen lung. Momentan, nu avem idee cum poate fi înlocuit combustibilul nostru”, afirmă oficialul.Novak nu exclude posibilitatea ca mai multe ţări să solicite să fie scutite de embargoul privind livrările de produse petroliere ruseşti.

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunţat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, guvernul de la Varşovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea acesteia de a plăti gazul în ruble. Gazprom a reacţionat întrerupând aprovizionarea şi a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce guvernul de la Moscova a impus sancţiuni companiei care deţine tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Presa austriacă dă o palmă cancelarului care a refuzat aderarea României în Schengen: Traficanții de persoane își trăiesc viața în Serbia

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Presa austriacă dă o palmă cancelarului care a refuzat aderarea României în Schengen: Traficanții de persoane își trăiesc viața în Serbia

În Serbia și Ungaria, afacerea cu traficanți de persoane este în floare. Dezvăluirile au fost făcute de presa de la Viena, care dă o palmă cancelarului care ne-a refuzat intrarea în Schengen.

Una dintre principalele publicații austriece scrie că minorii neînsoțiți suferă cel mai mult de brutalitatea traficanților și a poliției de frontieră.Majoritatea copiilor provin din Siria, nu au acte și nici aparținători și stau în centrele de refugiați, până când sunt luați de traficanții de persoane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Agenția Uniunii Europene pentru protecția frontierelor, Frontex, a raportat cele mai mari aglomerații în anii 2015 și 2016. Jumătate din peste 300.000 de imigranți au venit pe ruta balcanică, iar în Serbia, tranzitul a crescut cu peste 100%. De acolo trec prin Ungaria și își fac loc către Austria, Germania și țările nordice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ajutor financiar 2023. Ce români se vor bucura de indemnizații și în anul care vine

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Ajutor financiar 2023. Ce români se vor bucura de indemnizații și în anul care vine

În România, există o serie stufoasă de ajutoare financiare, unele mai generoase decât altele. Cele mai populare sunt cele sub formă de vouchere sociale sau vouchere de energie, dar indemnizațiile compensatorii reprezintă o mână importantă de ajutor pentru mulți români.

La începutul anului 2022, o singură dată, persoanele cu dizabilități din România s-au bucurat de o indemnizație compensatorie. Aceasta este departe de a se reflecta într-o sumă fabuloasă, dar orice ban este binevenit. Respectiva indemnizație se va oferi și în 2022, după cum se arată într-un act normativ din acest final de an ce include mai multe măsuri sociale și economice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bani în plus pentru românii cu dizabilități – indemnizația compensatorie
Ordonanța de Urgență 168/2022, în articolul XIX face referire la mai multe indemnizații unice care se vor acorda în luna ianuarie din 2023. Valorile variază de la copii la adulți și în funcție de gradul de handicap, după cum urmează:

Pentru persoanele adulte:

-368 lei pentru cele cu handicap grav;
-279 lei pentru cele cu handicap accentuat;
-64 lei pentru cele cu handicap mediu.

Pentru copii:

-316 lei pentru cei cu handicap grav;
-184 lei pentru cei cu handicap accentuat;
-64 lei pentru cei cu handicap mediu.

Comparativ cu situația din anul anterior, sumele enunțate mai sus au crescut valori ”extraordinare” cuprinse între 4 și 18 lei. Ca referință, această indemnizației va fi plătită fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii, după cum explică avocatnet.ro.

Partea bună este beneficiarii nu trebuie să facă nimic pentru a se bucura de acești bani. În schimb, indemnizația compensatorie se acordă din oficiu de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București. Fiind vorba de un drept speciale pentru persoanele cu dizabilități, indemnizația detaliată mai sus nu poate să fac obiectul unei recuperări de la stat și nici a unei executări silite.

sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea