Vizita Suveranului Pontif în Alba: Blajul şi Câmpia Libertăţii vor fi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini
Vizita Suveranului Pontif în Alba: Blajul şi Câmpia Libertăţii vor fi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini
„Există o aşteptare uriaşă în rândul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică în privinţa venirii Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj. Îl aşteptăm cu toţii, ierarhi, preoţi, credincioşi, şi, însufleţiţi de recunoştinţă, ne rugăm bunului Dumnezeu ca vizita Sfântului Părinte să aducă roade bogate pentru Biserică, pentru întreg poporul român. (…) Sfântul Părinte Papa Francisc este păstorul întregii Biserici Catolice, dar este şi o personalitate la nivel mondial. Am convingerea că Blajul şi Câmpia Libertăţii vor fi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini.
Sfântul Părinte Papa vine ca un pelerin al păcii, al înţelegerii, al bucuriei şi credem că foarte mulţi credincioşi şi compatrioţi ai noştri vor veni să-l salute pe Câmpia Libertăţii”, a afirmat preotul Cristian Barta, care este şi decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Acesta este convins că Blajul şi Câmpia Libertăţii se vor dovedi neîncăpătoare pentru numărul mare de pelerini care vor dori să-l salute pe Suveranul Pontif, greco-catolici şi nu numai.
Acesta a adăugat că vizita Suveranului Pontif în micul oraş episcopal „va fi pentru mulţi dintre compatrioţii noştri o ocazie unică de a descoperi locul care a devenit după 1700, timp de două veacuri şi jumătate, centrul spiritual, cultural şi de învăţământ al românilor din Ardeal, leagănul limbii şi scrierii româneşti moderne, iar apoi, după anul 1948, timp de aproape cinci decenii, a rămas farul de speranţă spre care au privit greco-catolicii care au înfruntat persecuţia comunistă”.
Vicarul General al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş a amintit şi că „la Blaj s-a născut o şcoală care a format adevărate caractere, care şi-au adus cu prinos jertfa lăudându-l şi preamărindu-l pe Dumnezeu, urmându-l pe Isus pe drumul crucii”, cu trimitere la victimele persecuţiei de după instaurarea regimului comunist. „Nu trebuie să uităm că şapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma s-au format la Blaj şi toţi şapte au apărat cu preţul vieţii lor demnitatea neamului românesc. Jertfa lor de sânge a pecetluit cu tărie credinţa în libertatea şi unitatea dorită de Isus Hristos Mântuitorul nostru, care şi-a dăruit viaţa pentru ca toţi să fie una”, a spus preotul.
El a amintit şi de cuvintele referitoare la Blaj rostite, în urmă cu 20 de ani, de Papa Ioan Paul al II-lea în Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti: „Din această Catedrală, gândul meu nu poate să nu zboare spre Blaj. Sărut în chip spiritual acel pământ de martiri şi îmi însuşesc mişcătoarele cuvinte ale marelui poet Mihai Eminescu, care se referă la el: ‘Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat să-l pot vedea’.” Acest „dor” al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea se împlineşte acum prin venirea în România şi prin venirea la Blaj a Sanctităţii Sale Papa Francisc, a conchis Vicarul General al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş.
Spre deosebire de vizita Papei Ioan Paul al II-lea, cea pe care o va efectua Papa Francisc, una „apostolică”, va cuprinde nu doar Capitala, ci şi Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.
Potrivit administraţiei locale, Papa Francisc este aşteptat la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, duminică, 2 iunie.
Centrul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Blajul românesc a fost întemeiat de Ioan Inochentie Micu-Klein. În 1737, domeniul feudal al Blajului a fost cedat prin schimb de moşii Episcopiei Române Unite a Transilvaniei, în urma unor memorii înaintate lui Carol al VI-lea de către Micu-Klein. Episcopul a mutat aici reşedinţa episcopiei pentru a putea fi într-un contact mai strâns cu toţi credincioşii săi. Înainte de strămutarea la Blaj a reşedinţei episcopiei unite greco-catolice, în 1737, localitatea era doar un sat, calvinesc şi unguresc, numărând aproximativ 20 de familii. Doi ani mai târziu, în 1739, Blajul a fost declarat târg, oppidum, transformându-se curând într-un adevărat oraş.
Blajul a fost principalul centru cultural şi politic al românilor din Transilvania. În prezent, numără 20.000 de locuitori.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani” de Sfinții Constantin și Elena 2025. Nume derivate din numele Constantin și din Elena
Cui trebuie să îi spui ”La mulți ani” de Sfinții Constantin și Elena 2025. Nume derivate din numele Constantin și din Elena • Nume care se sărbătoresc de Sf. Constantin şi Elena care își serbează onomastica. Pe data de 21 mai îi sărbătorim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena și obișnuim să urăm celor apropiați […]
Rata inflației la nivelul Uniunii Europene scade: România stagnează și rămâne campioană la scumpiri
Rata inflației la nivelul Uniunii Europene scade: România stagnează și rămâne campioană la scumpiri Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă. În aprilie, rata anuală a inflației la nivelul Uniunii Europene a continuat să scadă până la 2,4%, […]
Vouchere pentru alimente 2025: Când se dă ajutorul de 125 de lei, pe carduri sociale, pentru pensionarii cu venituri mici?
Vouchere pentru alimente 2025: Când se dă ajutorul de 125 de lei, pe carduri sociale, pentru pensionarii cu venituri mici? Programul „Sprijin pentru România” continuă și în anul 2025, aducând în luna iunie prima tranșă de ajutor financiar pentru românii cu venituri reduse. Este vorba despre o sumă de 125 de lei, virată direct pe […]