Virusurile care se adaptează la căldură, devin mai rezistente. Noul studiu al cercetătorilor
Un studiu realizat de oamenii de știință elvețieni sugerează că virusurile care se adaptează la medii mai calde rămân infecțioase mai mult timp și sunt mai rezistente la dezinfectanți precum clorul, potrivit Digi24.
Studiul elvețian a examinat modul în care enterovirusurile, o familie de virusuri care pot provoca diverse infecții, inclusiv răcelile, poliomielita și febra aftoasă, se pot adapta la schimbările de mediu. Enterovirusurile sunt de obicei transmise prin fecale și își găsesc drumul în mediul înconjurător prin canalizare, ape uzate și salubritate deficitară.
Echipa a creat patru populații diferite ale unui enterovirus uman prin incubarea probelor în recipiente cu apă dintr-un lac, 10 grade C și 30 de grade Celsius, cu și fără expunere la lumina soarelui.
Apoi au expus probele la căldură și dezinfectant.
Studiul, publicat în revista Environmental Science and Technology a Societății Americane de Știință, arată că virusurile adaptate la căldură erau mai rezistente la dezactivarea prin temperaturi ridicate decât cele incubate în apă rece.
Când au fost mutate în apă rece, virusurile adaptate la cald au rămas active mai mult timp și au rezistat mai bine expunerii la clor.
Descoperirile sugerează că virusurile din apele mai calde „vor persista într-o stare infecțioasă mai mult timp și vor fi, de asemenea, mai rezistente la dezinfectanți”, a spus prof. Tamar Kohn, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.
El a avertizat însă că studiul de laborator nu a fost încă validat în natură.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Un nou val de SCUMPIRI pentru români: Ce alimente de bază se vor scumpi de la 1 octombrie 2025 și cât vor costa la raft
Un nou val de scumpiri pentru români: Ce alimente esențiale se vor scumpi de la 1 octombrie 2025 și cât vor costa la raft După mai bine de doi ani de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, Guvernul NU va mai prelungi această măsură începând cu 1 octombrie 2025. Decizia marchează sfârșitul unei […]
Alertă alimentară în magazinele din România: Un CONDIMENT folosit frecvent în bucătărie, contaminat cu insecticid periculos
Pericol pe rafturi: Un CONDIMENT obișnuit… contaminat cu insecticid periculos Autoritățile române au emis o alertă alimentară după ce un sortiment de cuișoare marca Kamis a fost depistat ca fiind contaminat cu insecticidul interzis clorpirifos. Produsele vizate sunt ambalate în plicuri de 10 grame, cu data de expirare 17.02.2028, și au fost retrase de pe […]
Cum va fi VREMEA în România până la sfârșitul lunii septembrie 2025: Se răcește brusc în toată țara și sunt așteptate ploi. Prognoza meteo pentru două săptămâni
Cum va fi VREMEA în România până la sfârșitul lui septembrie 2025: Se răcește brusc în toată țara și sunt așteptate ploi. Prognoza meteo pentru două săptămâni Vremea se răcește brusc și sunt așteptate ploi în mai multe zone ale țării în ultimele zile ale lunii septembrie. Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru […]