Virgil Moldovan: „Un pinion important al învățământului tehnic românesc, s-a desprins din mecanism și evoluează spre stele!”
În luna octombrie a anului 1929, venea pe lume, în orașul de pe Someș, denumit în acele vremuri CLUJ, într-un cartier mărginaș pe atunci al orașului și anume în Mănăștur, un om care printr-o activitate susținută și o muncă pe măsură, trecând peste multiplele vicisitudini ale vremurilor, a imprimat adânc o linie directoare în învățământul tehnic românesc, o școală renumită în ce privește ingineria sectoarelor de deformări plastice la cald!
Foarte mulți ingineri, absolventi ai Institutului Politehnic Cluj-Napoca Facultatea de Mecanică își amintesc de prof. dr. inginer Virgil Moldovan, șeful catedrei de Utilaje pentru Deformări Plastice, iar nu de putine ori morga și prestanța domniei sale ne aducea fiori reci și emoții cu carul, dar după trecerea anilor și desăvârșirea noastră profesională ne-am dat cu toții seama că totul era în interesul nostru și al profesiunii de inginer pe care am îmbrațișat-o.
Având o evoluție personală și socială impresionantă, trăind din plin, greutățile și stările generale de refugiu în care mulți români au fost obligați să plece în urma Dictatului de la Viena, îmbrățișând meseria de inginer, pe care în scurt timp a transformat-o în pasiune, transferându-i principiile zecilor de generații de studenți cărora le-a fost mai mult decât un dascăl, cu un doctorat în domeniul forjării metalelor, obținut în anul 1958 la Praga sub coordonarea unor somități în materie de prelucrare la cald a metalelor toate acestea l-au făcut pe profesor doctor inginer Virgil Moldovan să intre în categoria universitarilor care au dat tot: stiința, pricepere și suflet fără a aștepta nimic în schimb, lucru pe care cei apropiați l-au cunoscut prea bine în ce-l privește pe magistrul Virgil Moldovan!
O viata dedicată ingineriei tehnologice, cu un număr impresionant de lucrări tipărite, atât în tară cât și în străinătate, brevete de invenție în domeniul ciocanelor și prese pentru forjat, lucrări scrise și tipărite la edituri de prestigiu, comunicări stiintifice de o înaltă ținută tehnică, un îndrumător de doctorat extrem de exigent și pretențios, dar care a fost întotdeauna alături de doctoranzii săi , fiindu-le un real sprijin social și profesional, un deschizător de drumuri alături de alte somități cu care a colaborat strâns, iată în câteva cuvinte, prea puține la număr, viața și activitatea ilustrului profesor doctor inginer Virgil Moldovan , plecat la stele in data de 10 iunie 2021 la frumoasa vârsta de 92 de ani.
Ne inclinăm, memoriei dumnevoastră, noi cei care v-am cunoscut și cărora ne-ați imprimat un stil aparte de oameni, de ingineri formați la o școala româneasca de elită, iar dumneavoastră „Domnule Profesor veți rămâne pentru noi oglinda unei vieți de dascal dedicat! Dumnezeu sa-l odihnescă în pace!”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]