Rămâi conectat

Curier Județean

VINERI: Spectacole de teatru gratuite şi expoziţie de păpuşi, la Teatrul Prichindel Alba Iulia. Se sărbătoreşte Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret

Ziarul Unirea

Publicat

în

Teatrul de Păpuşi „Prichindel”  Alba Iulia sărbătorește vineri, 20 martie, Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret și totodată Ziua Mondială a Marionetiștilor și Păpușarilor.  Două spectacole gratuite sunt pregătite pentru albaiulieni, dar şi o expoziţie de păpuşi.

La ora 10.00, la sediul teatrului, va fi prezentat spectacolul „Cine va păzi clopoţeii?”, regia Teodora Popa și va fi vernisată expoziția de păpuși. Spectatorii vor avea ocazia să stea de vorbă cu actorii teatrului care le vor prezenta scena și păpușile din spectacol.

De la ora 17.00, în parteneriat cu Asociația AMI (Alba-Manche Împreună) și Palatul Copiilor, se va juca spectacolul FEMEILE SAVANTE de Molière. Prezintă trupa de teatru Aripă cu Zel a Palatului Copiilor Alba Iulia, regia prof. Irena Stânea. Spectacolul face parte din cadrul evenimentelor Zilele Francofoniei la Alba Iulia.

Toate evenimentele vor avea loc la sediul teatrului, se adresează atât copiilor cât și adulților și sunt gratuite.

Păpușarii și iubitorii de teatru din lumea întreagă sărbătoresc anual, în luna martie, Ziua Mondială a Marionetiștilor și Păpușarilor și Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. La nivel mondial această formă teatrală beneficiază de foarte multă atenție și ocupă un loc important în zona artistică. Teatrul de păpuși PRICHINDEL Alba Iulia, singura instituție profesionistă de profil din județul Alba, dorește cu această ocazie să mulțumească miilor de spectatori pentru prezența la spectacole și participarea la proiectele pe care le desfășoară. Transmitem astfel un semnal că teatrul de păpuși, prin mijloacele specifice, reprezintă o instituție necesară și firească atât în dezvoltarea personală cât și în cea comunitară. Ne dorim în continuare să facem maximul posibil pentru a oferi publicului cele mai bune producții teatrale și proiecte cât mai interesante„, a declarat managerul teatrului albaiulian, Ioana Bogățan.

Atașăm mesajele internaționale dedicate acestei zile.

Eu, Tu, Ei

Teatrul este extrem de important pentru fiecare copil încă din primii ani de viata. Arta dramatică ne oferă primul nostru acces la o comunitate din afara propriei noastre familii și o face prin aceste „Să presupunem că” momente atât de tipice copilariei.

„Să presupunem că” este fundamental pentru dezvoltarea imaginației copilului, si ii permite acestuia să creeze un viitor imaginar, care este bogat și complex, impreuna cu alți oameni…

Eu, Tu, Ei

Această unitate de „eu și tu” pe scena este atât de puternică încât se creează un „noi” în termenii unui limbaj secret. Participarea în actul teatral ca spectator – sau spect/actor, cum spune marele producator de teatru brazilian Augusto Boal, este, în orice caz, o chestiune de implicare și de acceptare a ceea ce se intampla ca si cum ar fi adevarat, asa cum faceam in copilarie.

Un copil își dă seama că lumea lui există printr-un joc jucat cu realitatea. Și un copil poate învăța doar din experiențe mici pentru că el nu este conștient încă de modele, norme și dogme…

Eu / Tu / Ei…

Apoi altcineva, pe care adulții il numesc „celălalt”, vine pe scena pentru a juca cu „mine”.

„Ei” trebuie să creadă în frumusețe, trebuie să viseze și să fie dusi departe de realitatea a ceea ce face restul omenirii. Acesti „ei” nu poarta războaie, încearcă să înțeleagă lumea. „Ei” trebuie să stea în tăcere, transfigurati de aceeași lumină orbitoare creata de aceast “eu si tu”, care este atât de perfect echilibrat în relație, unul fata de celalalt, incat nici violența nu este reala. Si toata aceasta „înșelătorie” și acest „face-a crede” este cea mai buna parte a procesului educațional de care un copil se poate bucura.

„Eu / Tu / ei…”

Cumva ca o vraja – „Abra-ca-dabra” sau „Unu, doi, trei – Si!”

Astfel, copilul poate avea vise mai bune si adultul poate înțelege mai bine…

Dacă nu cumva este, de fapt, invers…

Pentru ca ASSITEJ înțelege toate acestea, suntem amândoua onorate să fim mesageri pentru speranță, tineret, artă, precum și educație și ne bucuram să lansam oficial această sărbătoare, cu mândrie. Speram ca prin unirea forțelor sa fim capabili să transmitem generațiilor viitoare importanța învățării prin arta teatrului pentru a promova o lume mai bună, bazata pe pace, respect și dreptate socială.

Malala Yousafzai, Premiul Nobel pentru Pace 2014
Guila Clara Kessous, UNESCO Artist pentru Pace

Sunt una dintre cei norocosi. Si daca citesti acest mesaj, probabil si tu esti unul dintre cei norocosi…
Din primii mei ani imi amintesc cum ma duceau parintii la teatru. Am vazut tot, de la teatru pentru copii la musicaluri, balet, pantomime si “piese serioase”. O experienta anume iese in evidenta. Am fost dusa la un spectacol de teatru interactiv, in care actorii si publicul au pornit impreuna, la propriu si la figurat, intr-o calatorie. Spectacolul s-a jucat la o ferma intr-o vale superba si pana-n ziua de azi imi amintesc ca abia imi infranam entuziasmul. Am facut parte din plin din actiune – si in timp ce treceam prin tot felul de peripetii, am trecut prin naratiunea in care aveam fiecare un rol vital. Am fost cucerita de povesti si am empatizat pe tot parcursul lor.
Ce am inteles foarte clar atunci, la 6 ani, a fost ca teatrul este un act profund transformativ, o experienta pe care o traiam la comun si in care aveam sens impreuna.
Intre timp am avut norocul sa experimentez piese de teatru in diferite parti ale globului. Pe unele le-am uitat, dar altele au avut un impact profund asupra mea. Si ma gasesc mereu cautand acel moment de alchimie, in care e transformata realitatea, unde ca o comunitate – publicul – suntem deschisi simultan experientei si suntem capabili sa gasim sens in ceea ce vedem, cu toti cei din jur.

Nu toti copiii au acest noroc.

Anul acesta, ASSITEJ aniverseaza 50 de ani. In jumatate de veac de existenta am ajuns departe, pe continente si tari noi, construind poduri peste frontierele lingvistice, sociale, economice, religioase, politice sau personale, asigurandu-ne ca tot mai multi copii din tot mai multe locuri vor putea fi la fel de norocosi…
Mai avem inca un drum lung de strabatut. In ultimii 50 de ani, multe lucruri s-au imbunatatit pentru copii in intreaga lume, dar mai sunt inca multe, multe provocari. Ca artisti care apreciaza puterea transformatoare a artelor, prin munca ASSITEJ, suntem capabili sa aducem o schimbare si sa ne asiguram ca tot mai multi copii vor avea parte de aceste momente puternice de empatie si conexiune, care vor ramane mereu cu ei.
Deci, sa sarbatorim impreuna acesti 50 de ani speciali prin campania noastra “Du un copil astazi la teatru” – asigurandu-ne ca tot mai multi copii au ocazia sa experimenteze trezirea profunda provocata de o intalnire marcanta cu teatrul.
Pentru ca in cele din urma, n-ar trebui sa fie o chestiune de noroc…

Evenimentul este organizat sub egida ASSITEJ (Asociația Internațională de Teatru pentru Copii și Tineret) și UNIMA (Uniunea Internațională de Teatru de Păpuși și Marionete) , Teatru de Păpuşi Princhindel Alba Iulia fiind membru a acestor asociaţii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea