Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

VINERI, la Alba Iulia: Miting de solidaritate cu eleva din Covasna, ameninţată şi jignită că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Naţional al Elevilor şi implicit Consiliul Judeţean al Elevilor Alba s-au sesizat în privinţa abuzurilor făcute de elevii şi profesorii maghiari dintr-un liceu din Covasna asupra unei elevei de clasa a IX-a care a venit la şcoală cu o bentiţă tricoloră.

“Aceste fapte sunt catalogate de noi ca fiind extremiste şi neconstituţionale, o jignire la însemnele naţionale şi la libera exprimare a cetăţenilor români”, a declarat Andrei Nicolae Popa, preşedintele Consilului Judeţean al Elevilor Alba.

În semn de solidaritate cu eleva din Covasna, un grup de tineri din Alba  va protesta vineri,  22 martie, la ora 16.00, în faţa Instituţiei Prefectului. „Evenimentul organizat la Alba Iulia va fi sub forma unui flash-mob. Va fi un eveniment paşnic, lipsit de violenţă. Vom afişa tricolorul şi vom intona imnul „Deşteaptă-te române””, a declarat Bogdan Goangă, organizatorul evenimentului. Până acum, şi-au anunţat  prezenţa peste 400 de persoane, pe reţeaua de socializare Facebook. De asemenea, potrivit lui Bogdan,  va fi prezent şi un ONG din Alba şi elevi de la mai multe licee.

Sabina Elena, eleva din Covasna, de la liceul „Korosi Csoma Sandor”, a declarat  pentru cotidianul.ro. următoarele:  „Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel de fel de cuvinte jignitoare. Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa, am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Apoi, a venit la mine să mi-o ia, mi-a smuls-o, era prea mare agitaţia. Apoi am fost chemată la Direcţiune, mi-au spus că am instigat, că am stricat imaginea şcolii. Le-am spus că, atât timp cât nu am o ţinută obligatorie, pot purta ce vreau.”

Potrivit Mediafax, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei din oraşul Covasna care a fost ameninţată pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, în ziua de 15 Martie, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă acţiunile de discriminare desfăşurate de elevii şi de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale  faţă de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului.

CNE consideră că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a “îndrăznit” să poarte o banderolă cu tricolorul României! De asemenea, este jignitor  faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept.

Consiliul Naţional al Elevilor recunoaşte minorităţile naţionale existente pe teritoriul României şi susţine dreptul acestora de a-şi păstra, dezvolta şi exprima  identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă în condiţiile legilor statului român, fără a afecta sau leza identitatea naţională a românilor, idealurile, limba şi cultura strămoşească.

“Nu vom permite ca acest caz să fie trecut cu vederea. De vreme ce conducerea şcolii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna nu au luat atitudine în acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor va începe o serie de demersuri pentru a a atrage atenţia instituţiilor responsabile asupra comportamentului nejusticat şi ilegal al cadrelor didactice şi al colegilor reprezentanţi ai unei minorităţi naţionale. Vom face o sesizare, atât la Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi la Consiliul pentru Combatere a Discriminării pentru a fi luate măsurile necesare unor asemenea abuzuri”, a declarat Iulia Miron, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea