Vineri, 28 august 2020: Conferința Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș: „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania” – Ediția A XII-A

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Vineri, 28 august 2020, începând cu ora 10.30, la Sebeş se va desfăşura cea de-a XII-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.  Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în colaborare cu Primăria Municipiului Sebeş şi se bucură de participarea a 25 de cercetători, muzeografi şi cadre didactice de la Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Municipal Mediaş şi Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud.

Evenimentul ştiinţific, devenit deja tradiţie, va fi organizat în grădina muzeului, respectând toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Lucrările celor două secţiuni, Arheologie şi Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială în cadrul căreia vor fi prezentate şi două dintre publicațiile științifice recente editate de personalul muzeului. Este vorba de  anuarul muzeului municipal, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, ajuns la cel de-al XI-lea număr şi de lucrarea semnată de Călin Anghel şi Radu Totoianu, Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2018. Programul pregătit de organizatori va continua cu vernisajul expoziţiei Turnul Studentului din cetatea Sebeşului – recuperarea unui simbol local, organizată, de asemenea, în grădina muzeului, după care vor începe lucrările sesiunii de comunicări pe secţiuni.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Comunicările participanţilor abordează probleme de maxim interes, atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Unirea de la 1 Decembrie 1918 în benzi desenateUtilizarea modelelor 3D de mare rezoluție în realizarea ilustrațiilor arheologiceBraconajul arheologic din Munții Șureanu: reflectarea în mass-media perioadei 1997-2020Despre infracţiunea în artă. Falsuri semnate Sava HenţiaLucrări semnate de Hermann Meuselbach din colecţia de artă a Muzeului Municipal „Ioan Raica” SebeşDespre alegerea miresei la împărații iconoclaști. Între politică și frumusețeCartea reeducării de la Aiud – ideologie şi contra-memorie în gulagul românesc. Pentru cei interesaţi, programul manifestării ştiinţifice, poate fi accesat pe pagina web a muzeului, la adresa https://www.cclbsebes.ro/cercetare-stiintifica/.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419