Vinerea, în sărbătoare

Săptămâna viitoare, în zilele de 20 şi 21 august, localitatea Vinerea va fi locul de întâlnire a cântecelor şi jocurilor populare din ţară şi străinătate. Ansambluri româneşti, ucrainiene, ruseşti, greceşti, maghiare şi irlandeze îşi vor exprima identitatea culturală în cadrul Festivalului de Dansuri Tradiţionale, organizat de Primăria Oraşului Cugir, Consiliul Local şi Casa de Cultură. „Prin organizarea acestui eveniment ne propunem să încurajăm folclorul autentic şi să conservăm valorile naţionale. Spre bucuria noastră, şi în ciuda constrangerilor bugetare pe care le avem, am avut bucuria de a lua legătura cu oameni care menţin cu pasiune şi dăruire datinile străbune. Şapte ansambluri tradiţionale din ţară şi străinătate au acceptat invitaţia de a fi alături de noi în aceste două zile, fără nici o pretenţie financiară, ci doar din dorinţa de îşi promova dansurile populare specifice şi de a stabili o relaţie de reciprocitate în domeniul cultural” a declarat primarul Cugirului Adrian Teban.
Dintre ansamblurile care vor urca pe scena amplasată în mijlocul poienii cu goruni din Vinerea, amintim ansamblul local „Câmpul Pâinii”, Ansamblul „Ciuleandra” Târgovişte (dansuri munteneşti), Ansamblul Efthimos (dansuri greceşti), Ansamblul Kolomeika (dansuri ucrainiene şi ruseşti), Ansamblul Irish Way (dansuri irlandeze). În prima zi de spectacol, dansatorii vor abandona scena pentru a coborâ printre spectatori şi a-i învăţa jocurile lor tradiţionale, în cadrul atelierelor de dans care vor avea loc între orele 16-19. Ziua de sâmbătă se va finaliza cu un spectacol destinat tinerilor oferit de trupa de muzică uşoară a Casei de Cultură – „Milenium C „.
Ziua de dumincă va debuta cu o explozie de culoare şi naţionalism- Parada portului popular, care va parcurge traseul Căminul Cultural-Piaţa Eroilor. Începând cu ora 14.30 se vor succede programele pregătite de cele şapte ansambluri la care se adaugă Grupul vocal din Vinerea şi Taraful Casei de Cultură. Seara se va încheia cu recitalul trupei locale Venera.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419