VIN DE CASĂ DIN MUST DE LA JIDVEI. Producție excepțională de struguri în acest an: „Ploile au venit la timp, vom avea o recoltă bogată și de calitate”
La Jidvei, pe dealurile Târnavelor, strugurii sunt acum în faza de pârgă. Specialiștii din cea mai mare plantație de viță-de-vie a României monitorizează zilnic starea strugurilor, iar estimările de producție indică o recoltă mai bogată decât cea de anul trecut. Au ajutat ploile venite la timp, dar și grija cu care s-au făcut toate lucrările de îngrijire a viei ce se întinde pe 2.500 de hectare în inima Transilvaniei, în județul Alba.
„La acest moment, strugurii sunt în pârgă. Avem struguri frumoși și sănătoși. Ne bucurăm că până acum am avut un an în care plantația noastră de viță-de-vie nu a întâmpinat probleme – nu am avut îngheț de iarnă sau îngheț de primăvară, dar nici furtuni. În zona noastră au fost câteva căderi de grindină, dar pe suprafețe foarte mici, ceea ce nu ne-au afectat”, declară ing. Marin Cucură, director tehnic Jidvei.
Recoltarea strugurilor ar putea începe pe 25 august
Recoltarea strugurilor va începe la finele acestei luni, data exactă fiind influențată de evoluția vremii din perioada următoare. „Ploile din acest an au venit la timp pentru a ajuta la formarea strugurilor, iar perioada ce va urma este esențială pentru că zilele călduroase vor ajuta strugurii să acumuleze zahăr în boabe. În funcție de analizele pe care le efectuăm permanent, urmează să stabilim exact ziua când vom începe campania de recoltat din acest an. Este nevoie ca strugurii să atingă un anumit prag al nivelului de zahăr și al acidității pentru ca recoltarea lor să poată începe, iar recolta să fie de calitate optimă. Având în vedere cum se prezintă la acest moment cultura de viță-de-vie, estimez că vom începe recoltarea pe 25 august. De regulă, primul soi la care se intră la recoltat este Feteasca Regală”, a mai declarat ing. Marin Cucură. Conform specialistului, producția medie de struguri ar putea depăși anul acesta 11 tone la hectar, mai mare decât cea de anul trecut, când s-au obținut 10 tone la hectar.
Struguri culeși manual, cu oameni ai locului
La fel ca și anul trecut, recoltarea strugurilor de la Jidvei se va face mai ales manual, cu ajutorul oamenilor din partea locului. Având în vedere suprafața mare de recoltat, acolo unde este posibil, eforturile culegătorilor vor fi completate de munca mașinilor de recoltat de ultimă generație. „Oamenii care ne vor ajuta la cules sunt, în cea mai mare parte, cei pe care i-am avut alături de noi și la lucrările din vie și la recoltările din anii anteriori. Ne-am pregătit din timp echipele, așa că nu vom avea probleme cu forța de muncă în campania din acest an”, a explicat directorul tehnic al companiei Jidvei.
Imediat după startul campaniei de recoltat, în circa două-trei zile, compania Jidvei va putea începe livrarea primelor cantități de must. Ajunsă deja la cea de-a patra ediție, campania „Vin de casă din must de la Jidvei” le oferă gospodarilor posibilitatea de a-și face singuri cel mai bun vin de casă din soiurile Fetească Regală şi Muscat Ottonel sau Sauvignon Blanc. Noutatea acestui an este reprezentată de mustul Roze.
Comenzile pentru must se realizează prin completarea formularului de comandă de pe site-ul www.mustdejidvei.ro, telefonic la numărul 0755.70.60.00 (apel cu tarif normal). Anul acesta, mustul de Jidvei se livrează în localitățile din județele Alba, Sibiu, Mureș, Cluj, Brașov, Hunedoara, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Harghita, Covasna, Prahova (până la Câmpina), Gorj, Dâmbovița, Neamț, București și Ilfov.
În privința transportului, compania Jidvei precizează că toate comenzile de minimum 100 kg vor fi preluate din puncte fixe de distribuție din localitățile vizate, în timp ce comenzile de minimum 250 kg vor fi livrate la adresa de livrare precizată de cumpărător în comandă, în măsura posibilităților. În București și Ilfov, livrarea mustului se va face într-un punct fix de distribuție din București.
Mustul de la Jidvei se transportă în recipiente speciale, urmând ca fiecare client să fie pregătit cu propriile vase în care se va realiza transferul. Toate cantitățile de must comandate sunt însoțite de o Declarație de Conformitate, iar mustul este deja limpezit (deburbat), pentru a facilita procesul de obținere a vinului de casă.
Prețul unui kilogram de must este de 4,5 lei pe kilogram, cu tot cu TVA, iar plata se face la livrare, pe baza bonului sau a facturii fiscale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba