Rămâi conectat

Ştirea zilei

Viitorul României sună din ce în ce mai rău: Aproape 20% dintre copiii de 16 ani nu merg la școală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Viitorul României sună din ce în ce mai rău: Aproape 20% dintre copiii de 16 ani nu merg la școală

Riscul de sărăcie şi excluziune socială în rândul copiilor români a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce în cazul adulţilor a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale Eurostat.

Motivele pentru care elevii renunță la școală sunt multe, iar numărul celor care abandonează este, de la an la an, tot mai mare. În acest fel, micuții pierd șansa de a se pregăti pentru un loc bun de muncă, de a depăși mediul în care trăiesc, ocazia de a ține pasul cu lumea în care trăim.

Totodată, societatea are de pierdut și ea, pe termen lung, oameni instruiți, de care este tot mai mare nevoie și continuă să rămână în urma dezvoltării globale și nepregătită în fața crizelor. Așadar, din școală pleacă totul.

Organizația Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra fenomenului cronic al sărăciei din punct de vedere educațional. Astfel, procentul adolescenţilor români care nu merg la școală este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, ajunge la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) şi la 19,26% în rândul celor de 16 ani (5% media UE).

Acestora li s-a adăugat, în acest an, o mulțime de copiii vulnerabilizaţi de război, care au fost nevoiți să abandoneze casele din Ucraina şi să se refugieze, cei mai mulți, la noi în țară.

Ce demersuri a făcut Organizaţia Salvaţi Copiii

Prin urmare, organizația şi-a intensificat anul acesta programele de prevenire a abandonului şcolar, reintegrare şcolară şi sprijin socio-pedagogic pentru copiii care sunt victime ale sărăciei şi ale războiului. Iată câteva dintre realizările lor.

Echipele Salvaţi Copiii România, care s-au aflat în prima linie încă din prima zi a războiului din Ucraina, au acordat asistenţă umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiaţi, mai bine de jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceştia fac deja parte din programul educațional special, în care învaţă după programa ucraineană, cu pedagogi speciali, luând în acelaşi timp lecţii de limba română;

12.000 de copii din medii socio-economice precare au primit sprijin direct în programul de prevenire a abandonului şcolar astfel: 4.345 de copii au fost integraţi în activităţi de tip Şcoala după Şcoală şi Educaţie remedială; 7.145 de copii au primit sprijin educaţional şi social pentru a-şi continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădiniţe Estivale; 150 de copii au fost reintegraţi prin programul A Doua Şansă;

De asemenea, 24.400 de copii au avut parte de servicii educaţionale îmbunătăţite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialişti formaţi), dotării şcolilor cu tehnologie, materiale educaţionale şi asigurării transportului la şcoală (40 de şcoli), potrivit News.ro.

Sursa: impact.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea