VIDEO| Zăpodie-Tărâmul Partizanilor, un cătun care a supraviețuit comuniștilor, DISTRUS de o bandă de petrecăreți. Case vechi de 150 de ani din cătun, MÂZGĂLITE cu graffiti
Zăpodie-Tărâmul Partizanilor, un cătun care a supraviețuit comuniștilor, DISTRUS de o bandă de petrecăreți. Case vechi de 150 de ani din cătun, MÂZGĂLITE cu graffiti
Zăpodie, cătunul aflat la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, pe teritoriul comunei Ocoliş, un loc considerat de mulți o adevărată oază de liniște și calm, a fost devastat în aceste ultime zile, de o mulțime de oameni care au fost prezenți la un festival.
Casele de paie, unele construite acum 150 de ani, au fost luate cu asalt de către petrecăreți și transformate în camere de hotel, pe una dintre ele fiind afișate chiar și un banner pe care scrie „hooligan”.
CITEȘTE ȘI: Zăpodie și Știolne, o întoarcere în timp pe tărâmul partizanilor. Turiștii, fermecați de cătunele ”sălbatice” din Apuseni
În această zonă, acum mai bine de o jumătate de secol, se ascundeau membrii uneia dintre cele mai puternice grupări de partizani anticomunişti, condusă de Leon Şuşman.
„Un festival ciudat, am înțeles cu efect halucinogen pentru participanți. Sunt foarte revoltat pentru că se vede clar că aceștia nu respectă natura și zona, distrugând pajiștea, lăsând la voia întâmplării ambalaje, intrând cu mașina pe terenurile oamenilor, desenând cu graffiti surile vechi sau inpopotandu-le cu bannere ciudate etc.
Nu înțeleg cum cum ajung astfel de indivizi în aceste zone minunate fără că autoritățile să ia măsuri! Sunt curios când coboară câti dintre ei o să fie fresh și câți vor pune în pericol viață altor participanți la trafic.
În loc să protejăm, să conservăm astfel de locuri unice, lăsăm tot felul de indivizi dubioși să le distrugă.”, au fost vorbele unui om care a fost martor la distrugerile lăsate de către petrecăreți.
Gruparea partizanilor lui Leon Șușman a fost una dintre cele mai puternice care a luptat împotriva comuniştilor în zona Apusenilor. Locuitorii din zonă care urcau cu animalele le duceau periodic alimente şi informaţii cu privire la căutările organizate de securitate împotriva lor.
Partizanii lui Şuşman se întâlneau şi conspirau în satul Săgagea, în casa unui localnic numit Vasile Crişan, împreună cu doi preoţi din sat, Simion Roşa şi Gligore Jaflea. Pe marginea pădurilor sau în pădure aceştia îşi făceau bordeie pentru a se ascunde de securişti. Aveau şi o strategie în acest scop. Într-un an erau pe dealul dinspre răsărit, iar în celălalt an se mutau în cel dinspre apus. Aceasta în funcţie de cum era ţarina, adică unde se cosea fânul doar spre toamnă şi era mai multă linişte. Scăpată de nenumărate ori din capcanele Securităţii, ceata Şuşmanilor a devenit o legendă a Apusenilor.
Frumuseţea peisajului atrage în fiecare an mulţi turişti care vin aici fermecaţi de sălbăticia locurilor. Accesul se poate face din Drumul Naţional 75 din comuna Ocoliş pe Valea Tisei, pe o distanţă de circa 18 km. Un traseu mai accesibil, de circa 10 kilometri, este prin comuna Poșaga, pe un drum care trece prin cătunul Săgagea și urcă apoi până la peste 1000 de metri altitudine.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]