Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Zăpodie-Tărâmul Partizanilor, un cătun care a supraviețuit comuniștilor, DISTRUS de o bandă de petrecăreți. Case vechi de 150 de ani din cătun, MÂZGĂLITE cu graffiti

Publicat

în

Zăpodie-Tărâmul Partizanilor, un cătun care a supraviețuit comuniștilor, DISTRUS de o bandă de petrecăreți. Case vechi de 150 de ani din cătun, MÂZGĂLITE cu graffiti

Zăpodie, cătunul aflat la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, pe teritoriul comunei Ocoliş, un loc considerat de mulți o adevărată oază de liniște și calm, a fost devastat în aceste ultime zile, de o mulțime de oameni care au fost prezenți la un festival.

Casele de paie, unele construite acum 150 de ani, au fost luate cu asalt de către petrecăreți și transformate în camere de hotel, pe una dintre ele fiind afișate chiar și un banner pe care scrie „hooligan”.

CITEȘTE ȘI: Zăpodie și Știolne, o întoarcere în timp pe tărâmul partizanilor. Turiștii, fermecați de cătunele ”sălbatice” din Apuseni

În această zonă, acum mai bine de o jumătate de secol, se ascundeau membrii uneia dintre cele mai puternice grupări de partizani anticomunişti, condusă de Leon Şuşman.

Electrica Furnizare Discount

„Un festival ciudat, am înțeles cu efect halucinogen pentru participanți. Sunt foarte revoltat pentru că se vede clar că aceștia nu respectă natura și zona, distrugând pajiștea, lăsând la voia întâmplării ambalaje, intrând cu mașina pe terenurile oamenilor, desenând cu graffiti surile vechi sau inpopotandu-le cu bannere ciudate etc.

Nu înțeleg cum cum ajung astfel de indivizi în aceste zone minunate fără că autoritățile să ia măsuri! Sunt curios când coboară câti dintre ei o să fie fresh și câți vor pune în pericol viață altor participanți la trafic.

În loc să protejăm, să conservăm astfel de locuri unice, lăsăm tot felul de indivizi dubioși să le distrugă.”, au fost vorbele unui om care a fost martor la distrugerile lăsate de către petrecăreți.

Gruparea partizanilor lui Leon Șușman a fost una dintre cele mai puternice care a luptat împotriva comuniştilor în zona Apusenilor. Locuitorii din zonă care urcau cu animalele le duceau periodic alimente şi informaţii cu privire la căutările organizate de securitate împotriva lor.

Partizanii lui Şuşman se întâlneau şi conspirau în satul Săgagea, în casa unui localnic numit Vasile Crişan, împreună cu doi preoţi din sat, Simion Roşa şi Gligore Jaflea. Pe marginea pădurilor sau în pădure aceştia îşi făceau bordeie pentru a se ascunde de securişti. Aveau şi o strategie în acest scop. Într-un an erau pe dealul dinspre răsărit, iar în celălalt an se mutau în cel dinspre apus. Aceasta în funcţie de cum era ţarina, adică unde se cosea fânul doar spre toamnă şi era mai multă linişte. Scăpată de nenumărate ori din capcanele Securităţii, ceata Şuşmanilor a devenit o legendă a Apusenilor.

Frumuseţea peisajului atrage în fiecare an mulţi turişti care vin aici fermecaţi de sălbăticia locurilor. Accesul se poate face din Drumul Naţional 75 din comuna Ocoliş pe Valea Tisei, pe o distanţă de circa 18 km. Un traseu mai accesibil, de circa 10 kilometri, este prin comuna Poșaga, pe un drum care trece prin cătunul Săgagea și urcă apoi până la peste 1000 de metri altitudine.

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se va deschide circulația în acest an?

Publicat

în

Autostrada A10, lotul 2, asfaltat aproape complet. Se vadeschide circulația în acest an?

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda, grecii de la Aktor, în mod paradoxal, s-au mobilizat mai bine ca niciodată. În acest moment, aproape tot acest segment de autostradă este asfaltat, cel puțin în ce privește corpul autostrăzii. Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, în următoarele cinci zile lucrătoare, cu excepția zonei de la alunecarea de teren de la Oiejdea, vom avea asfalt pe tot lotul.

Cea mai mare problemă a acestui segment de autostradă a reprezentat-o alunecarea de teren de la Oiejdea, dar ea nu constituie un impediment, pentru deschiderea traficului, întrucât deja este asfaltat un sens de mers și se va putea circula cu restricții și limitări de viteză.

Electrica Furnizare Discount

La kilometrul 26, în zona pasajului rutier peste calea ferată de la Teiuș, s-a asfaltat deja un sens de mers și se lucrează la al doilea. Tot aici, firma Retter, lucrează la ridicarea CIM-ului, dar aceste lucrări vor putea fi finalizate după deschiderea traficului rutier.

Pe o mare parte din autostradă sunt deja efectuate maracajele rutiere, și se lucrează în continuare la acestea.

A fost montată o parte din semnalizarea rutieră și se lucrează în continuare la parapeți și la montarea gardurilor exterioare de protecție a autostrăzii.

La kilometrul 40, un alt punct cheie, lucrările au avansat considerabil, supratraversarea pe care DJ 142L o are la autostradă, fiind aproape realizată. Au fost făcute rampele, iar astăzi se montau panouri fonoabsorbante.

Lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda arată în acest moment incredibil de bine și există toate premisele ca în acest an să fie dat în trafic. Nu credem că cineva va dori să lase un segment de autrostradă muzeu, în conditiile în care traficul pe DN1 este infernal. Deci există toate șansele ca în acest an să circulăm pe autostradă de la Alba Iulia până la Cluj.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Pedeapsă blândă pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident în care a decedat o femeie: Ce au decis magistrații

Publicat

în

Pedeapsă blândă pentru un tânăr din Alba care a provocat un accident în care a decedat o femeie: Ce au decis magistrații

Un tânăr de 23 de ani din municipiul Aiud, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, după ce a provocat un accident rutier soldat cu decesul unei femei și rănirea alteia.

La data de 01 martie 2020, în jurul orei 15.30, pe DN 1, în afara localității Lopadea Veche, județul Alba, un tânăr de 21 de ani, din localitatea Rădești, în timp ce conducea un autoturism, nu a păstrat o distanță corespunzătoare în mers și a intrat în coliziune cu autoturismul din fața sa, condus de un bărbat, de 58 de ani, din Aiud.

Acesta din urmă a fost proiectat ulterior în alt autoturism, care circula regulamentar din sensul opus de mers. În urma accidentului, o femeie și-a pierdut viața iar alta a fost rănită.

Electrica Furnizare Discount

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Inculpatul a declarat în mod expres că recunoaște săvârșirea infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată și că înțelege să fie judecat doar în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, pe care le cunoaște și pe care și le însușește în integralitatea lor. Totodată, acesta și-a exprimat consimțământul în sensul că este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în eventualitatea în care va fi găsit vinovat.

Sentința dată de Judecătoria Aiud nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Zi de sărbătoare la Salvamont Alba: Cățelușa Yukan’na, împreună cu salvatorul său, au sărbătorit șapte ani de muncă în echipă

Publicat

în

Zi de sărbătoare la Salvamont Alba: Cățelușa Yukan’na, împreună cu salvatorul său, au sărbătorit șapte ani de muncă în echipă

Echipajul format din Tiberiu Krizbai de la Serviciul Salvamont Alba și cățelușa sa, Yukan’na, au sărbătorit astăzi șapte ani de muncă în echipă.

„La mulți ani, Yukan’na!!! 7 ani împreună cu Tiberiu Krizbai, cu care formează unitate canină la Salvamont Alba!

Electrica Furnizare Discount

Cu o figură poznașă, lângă Yukan’na este continuatoarea seviciul canin, peste ani, Kamura!

Kamura provine din Helios (Salvamont Argeș) primul câine Salvamont din țara noastră și din Raya, brevetată la Salvamont Bacău. Vom reveni cu amănunte, Kamura având un frate, pe Haruki, aceeași generație și tot din aceiași părinți”, au transmis reprezentanții paginii de socializare Câini de avalanșă Salvamont România.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare