VIDEO| Unde se află bazele NATO care ar putea respinge atacul „Satan II”, rachetă testată recent de Rusia. Cât de sigură este România
VIDEO| Unde se află bazele NATO care ar putea respinge atacul „Satan II”, rachetă testată recent de Rusia. Cât de sigură este România
Rusia a efectuat miercuri, în toiul invaziei Ucrainei, o lansare de probă cu racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cunoscută și sub numele de „Satan II”, care a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk și a ajuns la 6.000 de kilometri distanţă în poligonul Kurá, pe peninsula Kamceatka, potrivit 20 Minutos, citat de Rador.
Citește și: ONU acuză Rusia de crime de război: Inspectorii au dovezi ale atrocităților comise de ruși în Ucraina
Citește și: Oligarhii ruși se „sinucid suspicios”: Vicepreședintele Novotek s-ar fi spânzurat, după ce și-a ucis soția și fiica
Pentagonul a minimalizat importanța lansării acestei rachete, descrisă de președintele rus Vladimir Putin drept „cea mai puternică din lume”, și capabilă să transporte o încărcătură nucleară, și a asigurat că aceasta a fost notificată de Moscova în prealabil.
Putin a subliniat că Sarmat „este capabilă să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă”, pe lângă faptul că are caracteristici tactico-tehnice de cel mai înalt nivel.
Președintele rus a lansat astfel un mesaj către Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care are un sistem de apărare antirachetă, cunoscut sub numele de „scut antirachetă”, care este conceput pentru a intercepta rachete balistice precum Satan II.
Putin, care a prezentat această rachetă în martie 2018, chiar înainte de realegerea sa, a avertizat Occidentul că Sarmat are o „rază de acțiune practic nelimitată”, așa că sistemul antirachetă al SUA „nu va avea nimic de făcut”. Din fericire, veridicitatea acestor afirmații ale lui Putin nu a fost verificată până acum.
La rândul său, NATO a aprobat implementarea acestui instrument de apărare în Europa în 2010, cu imboldul administrației americane sub comanda lui Barack Obama, cu intenția de a combate amenințarea tot mai mare pe care o reprezentau pentru Occident Coreea de Nord și Iranul. De la Washington a fost apărată mereu ideea că acest mecanism a fost implementat pentru apărare împotriva atacurilor venite din afara Europei.
Scutul antirachetă al NATO este un sistem de apărare bazat pe o serie de radare și nave cu capacitatea de a identifica și distruge rachete prin lansarea de rachete interceptoare. Toate operațiunile sale sunt direcționate de la baza aeriană situată în Ramstein (Germania), dar radarul principal este situat în Turcia.
Citește și: Rusia a respins un armistițiu pentru perioada Paștelui. Zelenski: „Ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieți”
Când acest radar detectează o rachetă balistică intercontinentală care se îndreaptă spre teritoriul NATO, o rachetă interceptoare este lansată de la una dintre bazele NATO de pe teritoriul european pentru a-i respinge traiectoria și a o distruge. Aceste baze sunt situate în Deveselu (România), Rezikowo (Polonia) și Rota (Spania) .
În urma anexării Crimeii de către Rusia în 2014, NATO a activat în 2016 scutul antirachetă și pentru aceasta a instalat echipamente navale americane la baza terestră din România. Ulterior și treptat, în orașul Rota din Cadiz au fost dislocate și crucișătoare antirachetă.
După cum explică portalul de divulgare geopolitică Ordinea Mondială, „scutul era de așteptat să fie pe deplin operațional până la sfârșitul anului 2018, deja cu Donald Trump președinte, odată cu implementarea sa în Polonia, lângă provincia rusă Kaliningrad. Cu toate acestea, problemele legate de construirea lui au amânat activarea acestuia până în 2022, sub președinția lui Joe Biden”.
Până acum, răspunsul Rusiei la scutul antirachetă dezvoltat de NATO a fost dezvoltarea de rachete hipersonice, care datorită vitezei mari sunt aproape imperceptibile.
Citește și: Nouă ţări din Europa, între care România, vor cere ajutor financiar de la UE pentru găzduirea de refugiați ucraineni
În această miercuri, în comunicatul emis de Ministerul rus al Apărării se afirmă că „racheta Sarmat este cea mai puternică rachetă cu cea mai mare rază de acțiune din lume”.
Potrivit Kremlinului, Sarmat va intra în serviciul forțelor strategice rusești în regiunea siberiană Krasnoiarsk odată ce programul de testare va fi încheiat, înlocuind cea mai puternică rachetă din lume, RS-20B Voevoda, clasificată de NATO ca SS- 18 sau Satan. Actualul RS-28 Sarmat poate atinge o țintă aflată la 17.000 de kilometri, potrivit Rusiei, care, miercuri, și-a arătat lumii mușchii armelor sale. (20 Minutos)
Racheta Sarmat sau SATAN 2 – Rusia spune că nu poate fi interceptată de niciun scut antirachetă
Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat este în dezvoltare în Rusia încă din 2009 și mai este cunoscută și ca SATAN 2 (pentru că ar urma să înlocuiască în arsenalul rus actuala rachetă ICBM R-36M2 ‘Voevoda’ (SS-18 Satan, conform codificării NATO), care se apropie de sfârșitul duratei sale de exploatare.
Moscova susține că noua rachetă Sarmat nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și că are o rază de acțiune de 11.000 de km. Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să șteargă de pe fața pământului o metropolă întreagă, susțin autoritățile ruse.
sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă
Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă Un accident rutier grav a avut loc vineri seara, în jurul orei 18.oo, pe DN7, la Vințu de Jos. Două persoane sunt încarcerate după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan