Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO | Transapuseana, unul din cele mai frumoase drumuri din România, care străbate culmile Munților Trascău, a fost finalizată. Recepția, la finalul lunii septembrie 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transapuseana, unul din cele mai frumoase drumuri din România, care străbate culmile Munților Trascău, a fost finalizată. Recepția, la finalul lunii septembrie

Transapuseana sau DJ 107 I, cea mai mare investiție într-un drum județean din România, cu o valoare totală a proiectului de circa 73 milioane euro, mare parte din fonduri europene, a fost finalizată.

Atât reprezentantul constructorului Elis Pavaje, cât și reprezentanții Consiliului Județean Alba, au declarat pentru ziarulunirea.ro că până la finalul lunii septembrie se va realiza recepția lotului 2.

Citește și: Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba: Vești bune de pe Transapuseana. Se fac ultimele retușuri pe lotul 2, înainte de recepția lucrărilor

Transapuseana, în lungime de 78 de km, străbate culmile Munților Trascău, fiind unul din cele mai spectaculoase drumuri montane din România și face legătura între municipiul Aiud (autostrada A10) și zona Bucium (Abrud – DN 74).

Drumul străbate una dintre cele mai sărace zone din România, de la Aiud – Râmeț – Ponor – Mogoș – Bucium și este o oportunitate pentru dezvoltarea economică și turistică a zonei. Deja, pe acest drum sunt mii de turiști care îl străbat cu autoturismul, dar în mod special este o atracție pentru motocicliști.

”Transapuseana, un vis devenit realitate, ne aduce mai aproape de istoria, tradițiile, obiceiurile și arhitectura acestor locuri minunate.

Am început proiectul de modernizare a drumului cu gândul de a dezvolta o zonă atât de frumoasă a Apusenilor, dând o șansă celor care au trăit de-a lungul timpului aici și reclădind alături de oameni harnici și dedicați comunităților din care provin.

Prin intermediul Transapusenei, arătăm tuturor românilor ce lucruri frumoase avem în județul Alba”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Citește și: La revedere, „Transalpina de Apuseni” – bun venit, „Transapuseana”! DJ 107I, lotul 1 – aproape finalizat!

Primul lot din Transapuseana, cu o lungime de 43 de km a fost finalizat în anul 2023, iar lotul 2, cu o lungime de 35 de km, între Ponor și Bucium (Abrud DN 74), va fi recepționat până la finalul lunii septembrie.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Hațegan, a declarat pentru ziarulunirea.ro că recepția lotului 2 se va face la sfârșitul lunii septembrie 2024: ”Cea mai mare investiție pe un drum județean din România a fost finalizată integral. Sunteți așteptați pe Transapuseana!

Constructorul, care și-a făcut treaba exemplar, respectând termenele de execuție și standardele foarte ridicate de calitate, va solicita stabilirea recepției la terminarea lucrărilor. Recepția în cauză nu poate fi făcută mai târziu de 30 septembrie 2024.

Finalizarea acestui obiectiv este un mare plus pentru județul Alba și va duce la dezvoltarea turistică și economică a mai multor zone străbătute de acest drum de poveste”, spune Marius Hațegan.

Vicepreședinte CJ Alba ne-a dat și câteva date tehnice referitoare la lucrările de pe DJ 107 I.

Citește și: Transapuseana, spectaculosul drum montan din Alba, la „mare căutare”: Magnet pentru investitori și turiști

”Iată, pe scurt, câteva elemente tehnice care vorbesc de la sine despre mega investiția care poartă numele de Transapuseana:

YouTube video

-Strat de beton asfaltic BA16 -46077 tone

-Strat de binderBAD22.4-71034 tone

-Piatră spartă pentru fundații-64461 mc

-Parapet metalic-35238 ml

-Beton la lucrări de consolidare-35202 mc”, a declarat Hațegan pentru ziarulunirea.ro.

În același timp, Cristian Panea, directorul Elis Pavaje, a anunțat că Transapuseana este unul dintre proiectele importante ale companiei, care se întinde pe o lungime de 78 de kilometri, este finalizată, recepția finală fiind programată pe finalul lunii septembrie.

Citește și: Transapuseana nici nu e terminată și deja e RAIUL motocicliștilor: Reacția unei turiste germane despre drumul care șerpuiește pe crestele munților

”Transapuseana face legătura între autostrada Sebeș-Turda și DN 74 și asigură conexiunea dintre localități și crearea unor noi oportunități pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii. Pentru optimizarea logisticii lucrărilor, Elis Pavaje a construit la km 30 o carieră modernă și o stație de betoane.

Proiectul este împărțit în două loturi. Lucrarea leagă localitățile Aiud și Abrud din județul Alba.

Pentru acest proiect a fost alocat un număr considerabil de utilaje și peste 200 de muncitori. Lucrările din cadrul acestui proiect au vizat reabilitarea părții carosabile prin realizarea unei fundații din balast și piatră spartă la care s-au adăugat și două straturi de mixturi asfaltice în lungime de 80 km – 120.000 tone, dar și lucrări speciale precum: turnarea a 56.600 mc beton în ziduri de sprijin, construirea a 15 poduri și podețe noi; montarea a 93 separatoare de hidrocarburi, realizarea și montajul de rigole pentru scurgerea apelor pe o lungime de 57 km, montajul de parapeți metalici pe o lungime de peste 50 km.

Desigur, pe parcursul proiectului am întâmpinat și o serie de probleme, precum alunecări de teren ce au necesitat stabilizare sau, pe diferite porțiuni, accesul îngreunat cu trailere din cauza reliefului, dar toate acestea au fost provocări asumate, ce țin de amploarea proiectului “ , a spus Cristian Panea.

Transapuseana este deja o atracție turistică pentru zona Munților Apuseni, este unul din cele mai spectaculoase drumuri montane din România, care chiar dacă încă nu a fost promovat și abia în acest an a fost finalizat, mii de turiști, în special motocicliști, aleg să îl parcurgă pentru peisajele sălbatice de o frumusețe aparte.

Mai multe fotografii cu Transapuseana:


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cât timp trebuie să economisim? Profesorul ASE, Cristian Păun oferă un răspuns foarte simplu

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cât timp trebuie să economisim? Profesorul ASE, Cristian Păun oferă un răspuns foarte simplu Este o întrebare legitimă care are un răspuns foarte simplu, susține profesorul ASE, Cristian Păun, originar din  județul Alba: Tot timpul, pe întreaga viață activă. Din fiecare venit pe care îl obțineți, indiferent dacă acesta este mare sau mic, afirmă acesta. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea