Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO. Tabăra de tulnic din Apuseni merge mai departe cu noi fani şi muzicieni profesionişti, atraşi de farmecul aparte al străvechiului instrument al Ţării Moţilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recent, la Cîmpeni s-a încheiat cea de a patra ediţie a taberei de tulnic MOTZart cu o lecţie susţinută de binecunoscuta artistă Mariana Gligor, sufletul evenimentului şi totodată profesor de tradiţii şi cântat la acest instrument de peste 30 de ani. Scopul acestei tabere organizată de Fundația Mircea Florian şi Uniunea „Munții Apuseni” este să salveze tradiţia unică a cântatului la tulnic şi să o promoveze cât mai mult atât în rândul muzicienilor, cât şi al iubitorilor de tradiţii vii.

Astfel, timp de o săptămână, începând de luni, 25 iunie, la Bucium, unde a fost instalat în ultimii doi ani turnul de control al taberei, s-a cântat şi s-au transmis din om în om şi de la suflet la suflet semnale, tehnici şi secrete ale interpretării la acest instrument special. Participanţii au fost în egală măsură muzicieni, artişti plastici sau amatori şi iubitori de tradiţii autentice, dintre care unii se gândesc serios să se mute din agitaţia marilor oraşe într-un sat liniştit din Apuseni. „Am căutat şi am găsit aici o experienţă aparte. Ştiu sigur că nu voi deveni un mare cântăreţ, dar mi-a plăcut mult atmosfera de aici.” a spus Florin B. din Oradea, unul dintre participanţi.

„Un grup de artişti, iubitori ai tradiţiilor şi instrumentelor rare, vom împărtăşi gânduri și experienţe folositoare sufletului. Timp de o săptămână chemările din tulnic se vor ridica la cerurile cele larg deschise în de-abia petrecuta Noapte a Sân(d)zienelor, pentru ca moştenirea strămoşească să nu dispară! Haideţi la moţi acasă!” – aşa îşi invita artistul Cătălin Tzeze Rădulescu pe fani şi prieteni către Munţii Apuseni, fericit că în acest an că şi-a cumpărat un tulnic făcut cu meşteşug de ultimii meşteri din satul Pătrăhăiţeşti, comuna Arieşeni.

Muzicienilor profesionişti, care sunt acum parte din echipa permanentă de entuziaşti ce susţin reînvierea artei cântatului la tulnic cum sunt Florin Manca sau Cătălin Tzetze Rădulescu, li s-a alăturat pentru prima dată Dietrich (Dixie) Krauser – figură legendară a rockului românesc, membru fondator al formaţiei Promusica  şi unul dintre cei mai versatili şi talentaţi chitarişti bas din România, strănepotul lui Johnny Weissmuller, cunoscut pentru celebrul rol Tarzan.

Tulnicele au sunat alături de chitara lui Dixie Krauser recent şi la Bucureşti, pe Eslplanada Teatrului Naţional într-un concert marca Floriman, alt proiect creat şi susţinut de iniţiatorul taberei de tulnic din Apuseni, artistul multimedia Mircea Florian, care punctează următoarele: „Cel mai mult mă bucură că s-a revigorat şcoala de tulnice de la Cîmpeni. Că văd talente noi şi că aud că s-a creat o emulaţie între copii din zonă şi care se joacă mai nou de-a… concursul cu tulnice. Şi mă încântă nespus de tare comunicarea şi relaţia artistică specială ce s-a creat între Mariana Gligor şi talentatele tulnicărese pe care le-a format şi muzicienii profesionişti cu care au avut ocazia să colaboreze şi să se intersecteze cu această ocazie. Sunt impresionat de deschiderea şi talentul cu care comunică, creează şi rezonează cu artişti şi muzici din alte registre şi genuri”.

,,E minunat că sunt tot mai mulţi oameni interesaţi să înveţe să cânte”  spune la rândul ei Crinela Nariţa – una dintre cele mai bune tulnicărese formate de Mariana Gligor – căreia i se alătură Nina Oneţiu, Denisa Gligor, Maria Petricele, Cătălina Bota, Andreea Şoit, Oana Maria Heler şi Isabela Haiduc, acestea fiind noile nume în care organizatorii îţi pun speranţe că vor asigura viitor tulnicului din Apuseni.

YouTube video

Tabăra de tulnic face parte din proiectul MOTZart, dezvoltat de artistul multimedia Mircea Florian în parteneriat cu Uniunea „Munții Apuseni”, pornind de la idea că arta moților, reprezentată în primul rând de tulnic,  este universală și genială, reprezentând o fereastră către lume, prin care moții să vadă și să fie văzuți… și auziți. De asemenea, evenimentul din acest an a fost organizat de Fundația Mircea Florian în parteneriat cu Uniunea „Munții Apuseni”, cu sprijinul companiei KPMG și al ziarului Unirea.

Ovidiu CULDA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea