VIDEO/ Siegfried Mureșan, europarlamentar PMP, la Alba Iulia: ”Pentru îmbunătățirea ratei de absorbție a fondurilor europene trebuie să simplificăm procedurile, să reducem costurile, în special pentru IMM-uri”
Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan a declarat duminică, la Alba Iulia, că pentru îmbunătățirea ratei de absorbție a fondurilor europene trebuie să fie simplificate procedurile și să fie reduse costurile, în special pentru IMM-uri și a atras atenția că rata mică de absorbție din prezent este un risc pentru alocările viitoare.
”Suntem, din păcate statul cu cea mai mică rată de absorbție a fondurilor europene (…) Rata mică de absorbție este un risc pentru viitoarele alocări. Când se va face următorul buget al Uniunii Europene, după 2020, dacă noi vom cere mai mulți bani ni se va spune că nu am absorbit ceea ce a trebuit până acum. De aceea, pentru ca fondurile europene să ne fie sigure trebuie făcute două lucruri: îmbunătățită, evident, rata de absorbție și prognozele pe care Guvernul României le trimite la Bruxelles privind necesarul de fonduri europene trebuie îmbunătățite. România este, din cele 28 de state ale Uniunii Europene, statul ale cărui prognoze privind absorbția de fonduri europene sunt cele mai proaste. Vă dau un exemplu: Victor Ponta, la începutul anului 2015 a spus la Bruxelles că va absorbi 6,6 miliarde de euro fonduri europene. Cât a reușit domnia sa să absoarbă în acel an? 2,2 miliarde, adică o treime din ceea ce a estimat Guvernul la începutul acelui an. Polonezii au estimat cu o precizie de 98%. Deci ideea este, pentru a fi siguri că fondurile europene vor veni și pe termen lung și pentru a fi siguri că facturile pe care le trimiți vor fi decontate în termen de 30 de zile și nu peste mai multe luni, trebuie să trimiți estimări înainte. Dacă trimiți estimări greșite, lumea nu știe care sunt nevoile tale, dacă ne putem baza pe ele. Dacă noi estimăm 6 miliarde și absorbim doar 2 ne pierdem din credibilitate. Avem nevoie de îmbunătățirea capacităților administrative. Eu lucrez acum la un raport în Parlamentul European privind costurile absorbției de fonduri europene. Pentru că unul dintre motivele pentru care absorbția de fonduri europene nu merge cum ne-am dori este faptul că e complicat și mai ales pentru mici întreprinderi este costisitor. Concluziile par a fi următoarele: pentru marile proiecte de infrastructură, autostrăzi, mari întreprinderi care absorb fonduri europene, birocrația și costurile pe care le ai cu redactarea proiectului nu sunt un obstacol, nu sunt prea mari. O întreprindere cu 5.000 de lucrători poate angaja trei contabili și trei juriști pentru a face două bibliorafturi cu documente. Însă pentru un tânăr din Alba Iulia care are o idee, mic întreprinzător sau un mic ONG care trebuie să trimită aceleași bibliorafturi pentru un proiect european, asta îl poate face chiar să aibă insucces cu firma. De aceea concluziile acestui raport par a fi că trebuie să simplificăm procedurile, să reducem costurile în special pentru IMM-uri și ONG-uri și va trebui să venim cu niște inițiative”, a declarat europarlamentarul.
El consideră că pentru a remedia situația în care se află în prezent România privind absorbția de fonduri europene trebuie să se simplifice procesul birocratic și trebuiesc continuate proiectele rămase de la un guvern la altul, mai ales proiectele mari de infrastructură. De asemenea este nevoie de un sprijin mai mare din partea autorităților locale pentru IMM-uri care doresc să acceseze fonduri.
”Situația nu e bună, dar pe exercițiul 2014 – 2020 nimic nu este pierdut încă, pentru că Președintele Băsescu a avut înțelepciunea, când a negociat acest cadru financiar multianual, să spună că vrem ca banii alocați pentru această perioadă să poată fi folosiți până la sfârșitul anului 2023. N-am pierdut niciun cent încă din 2014-2020, dar este adevărat că în loc să-i absorbim de la începutul anului 2014, începem să-i absorbim doar anul acesta, deci am pierdut timp pe acest exercițiu financiar. Partea bună este că s-au absorbit bani pe exercițiul anterior. Din păcate ne-am mișcat prea încet. Nici Guvernul nu a avut priorități clare”, a mai spus Siegfried Mureșan.
Acesta a fost prezent duminică, la Alba Iulia, alături de senatorul Vasile Cristian Lungu, deputatul Marius Pașcan și secretarul executiv al PMP Mirela Brate pentru a participa la Conferința Filialei județene a partidului în cadrul căreia este aleasă și conducerea PMP Alba.
Conferința de presă susținută de liderii PMP la sediul organizației din Alba Iulia poate fi urmărită, integral, în video de mai jos:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun