Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Şantierul unde se desfășoară activitatea de strămutare a bisericii de la Vinţa, prădat de hoți. Au fost furate materiale și scule în valoare de 3.500 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Şantierul unde se desfășoară activitatea de strămutare a bisericii de la Vinţa a fost prădat de hoţi care au furat materiale şi scule în valoare de 3.500 de lei.

Activitatea de strămutare a bisericii de la Vinţa, aflată în pericol să fie înghiţită de apele acide şi sterilul din barajul Valea Şesei, se apropie de final. Muncitorii şi speciliştii care lucrează la activitatea de recuperare a păietrei şi de extracţe a picturii de pe piatră se confruntă, însă, cu un incident neplăcut. Persoane necunoscute au furat materiale şi scule utilizate în ac, întârziind finalizarea activităţii cu mai multe zile.

Paguba estimată se ridică la circa 3.500 de lei, fiind depusă o plângere la Poliţia comunei Lupşa. Hoţii au furat un tronson de schelă, patru cutii de spumă poliuretanică, prize, lămpi, un cort, cuie, patente, şurubelniţe, ochelari de protecţie şi mănuşi, dălţi, folie de protecţie, adică cam tot ce folosesc oamenii în activitatea lor.

YouTube video

Biserica veche de aproape 300 de ani este dărâmată aproape complet, în picioare mai rămânând doar pridvorul. Piatra recuperată din pereţii bisericii va fi transportată la Sibiu, alături de părţi din pictură şi de lemnul recuperat de la acoperiş şi turlă. Aici, lăcaşul de cult va fi reconstruit în cadrul natural al Muzeului ASTRA.

”Am intrat în cea de a 73-a zi de şantier la Vinţa. De ieri am început să extragem fresca din sfântul altar. În ciuda condiţiilor defectuoase de lucru, a lipsurilor financiare mai ales din prima perioadă a şantierului şi a hoţilor care ne-au furat materialele săptămâna trecută, făcându-ne să pierdem timp şi bani, a prezenţei poliţiei, care sperăm că îşi facă datoria… încet-încet operaţiunea de salvare a bisericii pe care am lansat-o cu luni în urmă, iată că se apropie de sfârşit. Structura cupolei aminteşte de bisericile bizantine şi de ruinele greceşti, spune Raluca Prelipceanu, cea care a iniţiat demersurile de salvare a bisericii.

Totul a fost păosibil ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, şi Fundaţia ”ProPatrimonio”. Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn.

Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii se păstrează încă pictura realizată în 1821.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea