VIDEO| Proiectul „Fetele de pe Târnave”: Videoclip cu colinde tradiționale, lansat de către cinci tinere talentate din județul Alba
Luni, 14 decembrie, s-a lansat proiectul „Fetele de pe Târnave – colinde tradiționale”, cu videoclip, interpretate de talentatele artiste Ina Todoran, Adina Popa, Denisa Balu, Alexandra Băcilă și Iulia Șchiau.
„Pentru că am crescut în lumea satului, serile premergătoare Crăciunului, în care bunicii ne învăţau colinde la gura sobei, ne-au rămas drept amintiri de mare preț. Astfel, în urmă cu un an colindam satele aparţinătoare zonei etnofolclorice Valea Târnavelor, pentru a culege nestemate vechi și autentice: colindele. Mare ne-a fost bucuria și mirarea că am găsit oameni ai satului, adevărați rapsozi populari, care ne-au împărtășit aceste amintiri muzicale ale copilăriei și tinereții lor, din vremea când lumea satului încă vuia de energie și vitalitate.
În semn de prețuire, le-am promis lor și nouă în același timp că le vom scoate la lumină și le vom aduce spre ascultare publicului în aceași maniera nealterată în care le-am primit. Viziunea noastră a fost să recreăm obiceiul colindatului de altădată, prin interpretarea a 5 colinde vechi într-o manieră tradițională, simplă, acapella, în grup, prin împletirea vocilor feminine. Din perspectiva noastră, colinda este sufletul românului, bucată din cămașa lui, brazda plugului, floare de dor ori de durere și cea mai puternică mărturie a unei vieți în trăire autentică: viața țăranului român în satul românesc”, ne-a declarat îndrăgita interpretă de muzică populară Ina Todoran.
„În iasară-i sară mare”, „Și noi am plecatu”, „Da’acui îs aceste curți?”, „Coborât-o, coborât”, „Rămâi, gazdă, sănătoasă!” sunt titlurile colindelor interpretate într-o manieră originală de cele 5 tinere artiste de pe Valea Târnavelor.
„Recunoştinţa oamenilor deosebiți care ne-au sprijinit demersurile: Vlad Bucur – acuratețea sunetului, Andrei și Delia Buran – crearea poveștii video, Silvia Huruba – găzduirea în casa-muzeu tradițional din Călimănel, Mariana Truță și Dorin Ujică – interpretarea rolului gazdelor, rapsozilor populari Lena Ivașca (Valea Lungă), Maria Dulău (Biia), Lenuța Morcan (Luncă), Maria Tarnu (Tăuni), Ana Stan (Lodroman) și doamnei învăţătoare Călina Comșa, pentru culegerea celor 5 colinde tradiționale.
Să vă fie cu încântare și bucurie pentru suflet și să vă trezească cele mai frumoase amintiri despre colindatul din copilărie! Pentru noi este un material special pentru care am muncit enorm și ne dorim să ajungă la cât mai mulți români din țară și de peste hotare”, a spus, în numele „Fetelor de pe Târnave”, artista Ina Todoran.
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor
Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor
Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.
Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.
Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.
CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.
Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.
Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.
Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.
În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum o oră
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei 2023 pentru cei dragi
-
Actualitateacum 4 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 3 ore
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice