Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Proiectul „Fetele de pe Târnave”: Videoclip cu colinde tradiționale, lansat de către cinci tinere talentate din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luni, 14 decembrie, s-a lansat proiectul „Fetele de pe Târnave – colinde tradiționale”, cu videoclip, interpretate de talentatele artiste Ina Todoran, Adina Popa, Denisa Balu, Alexandra Băcilă și Iulia Șchiau.

„Pentru că am crescut în lumea satului, serile premergătoare Crăciunului, în care bunicii ne învăţau colinde la gura sobei, ne-au rămas drept amintiri de mare preț. Astfel, în urmă cu un an colindam satele aparţinătoare zonei etnofolclorice Valea Târnavelor, pentru a culege nestemate vechi și autentice: colindele. Mare ne-a fost bucuria și mirarea că am găsit oameni ai satului, adevărați rapsozi populari, care ne-au împărtășit aceste amintiri muzicale ale copilăriei și tinereții lor, din vremea când lumea satului încă vuia de energie și vitalitate.

În semn de prețuire, le-am promis lor și nouă în același timp că le vom scoate la lumină și le vom aduce spre ascultare publicului în aceași maniera nealterată în care le-am primit. Viziunea noastră a fost să recreăm obiceiul colindatului de altădată, prin interpretarea a 5 colinde vechi într-o manieră tradițională, simplă, acapella, în grup, prin împletirea vocilor feminine. Din perspectiva noastră, colinda este sufletul românului, bucată din cămașa lui, brazda plugului, floare de dor ori de durere și cea mai puternică mărturie a unei vieți în trăire autentică: viața țăranului român în satul românesc”, ne-a declarat îndrăgita interpretă de muzică populară Ina Todoran.

„În iasară-i sară mare”, „Și noi am plecatu”, „Da’acui îs aceste curți?”, „Coborât-o, coborât”, „Rămâi, gazdă, sănătoasă!” sunt titlurile colindelor interpretate într-o manieră originală de cele 5 tinere artiste de pe Valea Târnavelor.

„Recunoştinţa oamenilor deosebiți care ne-au sprijinit demersurile: Vlad Bucur – acuratețea sunetului, Andrei și Delia Buran – crearea poveștii video, Silvia Huruba – găzduirea în casa-muzeu tradițional din Călimănel, Mariana Truță și Dorin Ujică – interpretarea rolului gazdelor, rapsozilor populari Lena Ivașca (Valea Lungă), Maria Dulău (Biia), Lenuța Morcan (Luncă), Maria Tarnu (Tăuni), Ana Stan (Lodroman) și doamnei învăţătoare Călina Comșa, pentru culegerea celor 5 colinde tradiționale.

Să vă fie cu încântare și bucurie pentru suflet și să vă trezească cele mai frumoase amintiri despre colindatul din copilărie! Pentru noi este un material special pentru care am muncit enorm și ne dorim să ajungă la cât mai mulți români din țară și de peste hotare”, a spus, în numele „Fetelor de pe Târnave”, artista Ina Todoran.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.

Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.

Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.

CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei

Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.

Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.

În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare