Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO: Primul pas concret către ”Smart City” – până în luna decembrie Alba Iulia devine oraș digital, cu ajutorul unui proiect pilot implementat de firma Orange

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a anunțat luni, în ședința consiliului Local, că până în luna decembrie Alba Iulia va deveni oraș digital, cu ajutorul unui proiect pilot implementat de firma Orange.

Detalii despre rezultatele concrete a oferit, pe larg, Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului. El a precizat că întregul proiect va fi implementat pe cheltuiala firmei cu care administrația locală a încheiat un protocol de colaborare. Demersul face parte din proiectul amplu prin care municipalitatea dorește să transforme Alba Iulia în ”Smart City”, iar în acest sens se vor derula și alte colaborări cu firme de prestigiu, cum este, spre exemplu Microsoft.

YouTube video

Mai jos aveți detalii despre cele 14 obiective pe care le cuprinde proiectul, așa cum au fost ele prezentate de firma care îl implementează:

1. Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat in zonele publice

Propunerea consta in instalarea de hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat in zonele publice din Cetatea Carolina, Gara CFR Alba Iulia si autogara Autotrans STP Alba. Platforma presupune si folosirea unui portal captiv pentru autentificare, o solutie performanta si flexibila care permite multiple functionalitati: colectarea datelor utilizatorilor (numar de telefon, email, nume, tara de provenienta, etc.) cu sau fara validarea lor sau comunicarea in timp real cu utilizatorii pe portalul captiv putand fi afisate informatii considerate de administratia orasului ca importante: alerte, informatii turistice, etc. Autentificarea folosind retelele sociale este posibila de asemenea, impreuna cu colectarea informatiilor publice despre utilizatori. Pe baza informatiilor colectate, municipalitatea poate afla mai multe informatii despre utilizatori, varsta medie, ce interese au, etc.

2. Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat in licee si universitate

Propunerea consta in instalarea de hotspoturi Wi-Fi cu Acces Wi-Fi la Internet securizat si cu politici diferentiate (profesori, elevi/studenti, vizitatori) pentru Universitatea ”1 Decembrie 1918”, Grupul Scolar ’’Horea, Closca si Crisan” si Colegiul Economic ’’Dionisie Pop Marţian’’. Hotspoturile vor viza in mod prioritar, in limita numarului de access point-uri rezultat in urma survey-ului, acoperirea Wi-Fi in urmatoarele zone: aule si sali de evenimente, zonele comune unde se aduna elevii si studentii, laboratoare, sali de curs.

3. Solutie de transport public inteligent

Propunerea consta in instalarea in 15 mijloace de transport public gestionate de Societatea de Transport Public Alba Iulia a unei solutii de transport public inteligent incluzand accesul Wi-Fi la Internet securizat pentru calatori, accesul in timp real la informatii de pozitionare, viteza si directie de deplasare mijloc de transport pentru compania de transport public. Aceasta solutie se bazeaza pe serviciul Orange Wi-Fi Mobile si isi propune sa ofere un serviciu profesional dedicat mijloacelor de transport in comun care sa furnizeze Wi-Fi de mare viteza in miscare, participand in acest fel la dezvoltarea oraselor inteligente. Implementarea acestei solutii va motiva cetatenii sa foloseasca din ce in ce mai mult mijloacele de transport in comun, avand acces la continutul online de care au nevoie, chiar si in drumul spre scoala, serviciu sau locurile de agrement spre care se deplaseaza. Solutia ofera, pe langa Wi-Fi pentru pasageri, si beneficii institutiei care gestioneaza acest serviciu, in acest caz STP Alba Iulia.

Solutia este functionala din data de 15 Septembrie 2016 in 15 mijloace de transport in comun. Folosind o platforma plasata in cloud, institutia are acces la urmatoarele metrici:
– statisticile de utilizare Wi-Fi in mijloacele de transport in comun
– tendintele de utilizare Wi-Fi ale pasagerilor
– detalii despre configuratia si functionarea echipamentelor din mijloacele de transport in comun
– monitorizarea flotei de vehicule prin localizare GPS in timp real si masurarea vitezei si directiei de deplasare
– vizualizarea rutelor de circulatie ale vehiculelor si reperarea pozitiei acestora la o anumita data, ora si minut
– controlul sesiunilor de conectare prin stabilirea de limite de utilizare pe utilizator sau pe vehicul (cantitate de trafic disponibila, viteza de navigare prin Wi-Fi)
– blocarea anumitor website-uri nedorite precum si blocarea de utilizatori nedoriţi (care pot afecta serviciul Wi-Fi dintr-un anumit vehicul)
– definirea unui portal captiv la conectarea la Wi-Fi care contine un mesaj de intampinare si termenii si conditiile de utilizare ale serviciului Wi-Fi
– crearea unui chestionar pentru pasagerii care se conectează la serviciul Wi-Fi, acesta putand fi activat in portalul captiv
– generarea de campanii publicitare formate din bannere care sunt afisate in portalul captiv si redirectioneaza utilizatorii catre un anumit URL (de exemplu pagina Primariei, STP Alba Iulia sau partener)

4. Solutie pentru vizualizarea si optimizarea traficului pedestrian si al mijloacelor de transport public

Cu ajutorul infrastructurii radio se pot genera rapoarte in timp real despre fluxul populatiei, un dashboard cu informatii statistice si analitice relevante pentru activitatea de definire a solutiilor de optimizare a traficului in zonele congestionate din Alba Iulia. Toate informatiile procesate sunt anonime si securizate. Aceasta platforma este optimizata atat pentru pentru mediul outdoor cat si pentru cel indoor si poate fi folosita pentru a aduce o valuare adaugata urmatoarelor cazuri:
– turism: analiza impactului unui eveniment public, analiza fluxului turistilor
– transport public: analiza in timp real a traficului, analiza ulterioara a traficului pentru îmbunatatirea acestuia
– marketing bazat pe locatie: analiza ariilor de interes pentru anumite reclame
– planificare urbana: analiza comportamentelor in oraa si modelarea serviciilor publice dupa necesitati.

5. Infrastructura LoRa WAN pentru aplicatii si dispozitive loT

Propunerea consta in instalarea unei retele de tip LPWA (Low Power Wide Area) care sa acopere tot orasul Alba Iulia si pe baza careia sa se poata instala diverse aplicatii ce necesita transfer mic de date. Aceasta retea poate fi folosita pentru urmatoarele cazuri:
– Servicii de contorizare – citirea indexului de la distanta pentru apa, gaze, electricitate
– Controlul iluminatului public de la distanta si monitorizarea consumului pe fiecare stalp
– Managementul deseurilor prin masurarea gradului de umplere a pubelelor si selectarea traseului masinilor de gunoi in functie de acesta.
– Monitorizarea calitatii aerului
– Aceasta retea poate fi folosita de diverse entitati din zona publica sau privata (start-upuri, studenti, dezvoltatori de software) care dezvolta aplicatii si produse software si/sau hardware in zonele de IoT, smart city sau M2M.

6. Solutie de masurare a calitatii aerului

Propunerea consta in instalarea unei retele de monitorizare a mediului bazata pe solutia uRADMonitor. La baza se afla mai multe tipuri de dispozitive hardware, de conceptie romaneasca, realizate la Timisoara. Echipate cu senzori, acestea sunt capabile sa masoare poluanti fizici si chimici ai aerului. Fiind dotate cu conectivitate internet pe topologie IoT, masuratorile sunt sincronizate cu serverul central. Datele colectate ne ajuta sa intelegem mai bine factorii de poluare si eventuale solutii de limitare a lor, pentru un mediu mai curat si o calitate mai buna a vietii. Infrastructura desfasurata este o solutie Big Data verificata in implementari existente, care permite conectarea de noi senzori pentru a urmari un numar si mai mare de parametrii. Detectoarele dispun de o baterie de senzori de foarte buna calitate si masoara un total de 8 parametri de interes pentru calitatea aerului in interior si in exterior: temperatura, presiune barometrica, umiditate, compusi organici volatili (VOC), dioxid de carbon, formaldehida, pulberi in suspensie PM2.5, radioactivitate Gama.

Solutia de masurare a calitatii aerului propusa pentru Alba Iulia va contine senzori montati pe cele 15 mijloacele de transport in comun dotate cu conectivitate Internet (conform punctului 3 de mai sus) si in diverse zone publice din oras unde exista conectivitate Wi-Fi la Internet (conform punctelor 1 si 2 de mai sus) sau access LoRa WAN (conform punctului 5 de mai sus). Datele culese vor fi transmise in timp real catre un dashboard accesibil peste orice conexiune Internet, oferind informatii pretioase asupra nivelului de poluare si a evolutiei poluarii in timp, sau de la o locatie la alta.

Datele se pot exporta catre o echipa a Universitatii ’’1 Decembrie 1918’’ din cadrul Facultatii de Stiinteste Exacte si Ingineresti in ideea initierii unui studiu de impact (de exemplu in cadrul programului de licenta Ingineria Mediului sau de master Evaluarea, Monitorizarea si Auditul Mediului) la nivel de mediu in Alba Iulia. Totodata datele culese pot fi accesate in timp real via rest API pentru a propune diverse proiecte de reducere a poluarii in anumite zone ale orasului (de ex: o zi pe saptamana o zona sa devina pietonala).

15 dispozitive de masurare a calitatii aerului au fost instalate in autobuzele ce au instalata solutia de Wi-Fi. Dupa instalarea retelei Wi-Fi in celalalte locatii propuse se vor instala alte 10 dispozitive de masurare a calitatii aerului.

7. Solutie de promovare turistica si interactiune cu cetatenii

Propunerea consta in implementarea unei platforme de proximity mobile marketing pentru promovarea turistica a obiectivelor strategice si interactiunea cu cetatenii din Alba Iulia. Alba Iulia devine astfel primul oras din Romania care implementeaza o solutie permanenta de comunicare cu turistii si cetatenii sai prin intermediul “beaconilor” si unul dintre primele orase europene care adopta aceasta tehnologie. Aceasta actiune inovativa se incadreaza in strategia de a deveni un “Smart city”, implicand tehnologie de ultima ora, in beneficiul turistilor si a cetatenilor sai. Aceasta componenta a propunerii Orange faciliteaza participarea activa a comunitaii la dezvoltarea orasului Alba Iulia prin tractnsmiterea sondajelor de opinie personalizate, direct pe smartphone-ul cetatenilor) si cresterea accesibilitatii imediate la informatiile de interes public (prin notificari si campanii informative transmise prin aplicatia mobila).

Obiectivele turistice propuse pentru a comunica cu turistii prin intermediul aplicatiei sunt: Muzeul National al Unirii, Palatul Apor, Sala Unirii, Poarta I a Cetatii, Poarta a III-a a Cetatii, Poarta a IV-a a Cetatii, Poarta de Sud a Castrului Roman, Traseul celor trei fortificatii, Traseul Eroilor Neamului, Piata Cetatii, Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul, Obeliscul Horea, Closca si Crisan, Cetatea Alba-Iulia, mijloacele de transport in comun (mentionate la punctul 3), Universitatea ‘’1 Decembrie 1918’’, Gara CFR Alba Iulia, o selectie de baruri si restaurante, parcul Dendrologic etc. Cetatea Alba Carolina va necesita un numar mai mare de “beacons”, avand in vedere suprafata mare pe care se intinde. Se va urmari acoperirea urmatoarelor locatii: Grupul Statuar al Corifeilor Unirii, Celula lui Horea, Closca si Crisan, Palatul Apor, Palatul Principilor, Monumentul de pe Dealul Furcilor, Monumentul inchinat memoriei lui Avram Iancu, Monumentul Custozza, Monumentul Losenau, Busturile Regelui Ferdinand si al Reginei Maria.

8. Solutie de telegestiune a iluminatului public utilizand reteaua LoRaWAN IoT

Solutia de telegestiune a iluminatului public gestionat de catre compania SC Flash Lighting Services in scopul optimizarii consumului de energie si a costurilor cu operarea si intretinerea sistemului de iluminat public. Aceasta solutie presupune instalarea pe corpurile de iluminat public a unor controlere care functioneaza pe tehnologia LoRaWAN. Acestea vor interactiona cu punctele de acces (Gateway LoRa WAN) instalate in oras pe site-urile Orange si cu solutia de iluminat public gestionata de SC Flash Lighting Services. Platforma va fi pusa la dispozitia companiei SC Flash Lighting Services pentru o analiza asupra eficientei si beneficiilor aduse de aceasta componenta de smart city. Ideal ar fi ca instalarea controlerelor sa fie cuplata cu inlocuirea unui numar de corpuri de iluminat existente cu lampi LED cu balast electronic dimabil pentru optimizarea la maxim a consumului de energie (optimizarea functionalitatii de dimming). Aceasta optimizare va putea fi comparata cu consumul actual de energie estimat la 250Wh pe stalp. Propunerea Orange este de instalare a unui numar de 100 de controlere in zona bulevardului din fata Primariei si/sau in interiorul cetatii unde putem presupune o sinergie cu instalarea infrastructurii de Wi-Fi si a senzorilor de monitorizare a calitatii aerului.

9. Solutie de telegestiune si contorizare inteligenta a sistemului public de distributie a apei utilizand reteaua LoRaWAN IoT

Solutia de contorizare inteligenta si telegestiune a infrastructuri si sistemului public de alimentare cu apa gestionat de catre compania SC APA CTTA SA Alba in scopul optimizarii consumului de apa si a costurilor cu operarea si intretinerea sistemului public de alimentare cu apa. Aceasta solutie presupune dupa caz instalarea de contoare inteligente sau de cititoare cu suport de transmisiune pe tehnologia LoRa WAN in punctele de agregare si/sau de intrare in cladirile consumatorilor. Acestea vor interactiona cu punctele de acces (Gateway LoRa WAN) instalate in oras si cu aplicatia de management a contoarelor (existenta sau propusa) gestionata de SC APA CTTA SA Alba. Platforma va fi pusa la dispozitia companiei SC APA CTTA SA Alba pentru o analiza asupra eficientei si beneficiilor aduse de aceasta componenta de smart city.

10. Securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city

Componentele aferente arhitecturii si serviciilor de smart city oferite de Orange au la baza platforma de Internet Security dezvoltata de Orange pentru serviciul Business Internet Security prin care organizatiile din Romania isi pot securiza conexiunile la Internet si isi pot proteja datele de atacuri si intruziuni externe. Serviciul ofera control asupra utilizarii conexiunii Internet si permite limitarea sau blocarea accesului utilizatorilor catre anumite tipuri de continut, site-uri sau aplicatii. Arhitectura detecteaza in timp real si previne incercarile de intruziune, scaneaza si blocheaza virusii, detecteaza si blocheaza mailurile spam, protejand instantaneu atat calculatoarele si serverele din retea, cat si dispozitivele mobile ce utilizeaza Internetul. Solutia genereaza rapoarte si statistici utile beneficiarului de exemplu pentru a determina gradul de conformitate cu anumite recomandari pe zona de securitate a sistemelor informationale, pentru a decide in ceea ce priveste activarea unor componente suplimentare de securitate sau pentru identificarea statiilor de lucru care necesita update-uri la sistemele de operare sau versiunile de aplicatii utilizate si care prezinta vulnerabilitati cunoscute.

11. Secţiune dedicata „Proiectul Pilot Smart City Alba Iulia” in cadrul programului de accelerare a startup-urilor Innovation Labs 2017

Propunerea consta in introducerea in programul de identificare si sustinere startup-uri, Innovation Labs 2017 (Februarie – Mai 2017), a unei sectiuni dedicate programului pilot Alba Iulia Smart City in colaborare cu Primaria din Alba Iulia si MCSI. In acest context propunem organizarea unui hackathon dedicat (Martie 2017), de preferat gazduit si organizat in colaborare cu Universitatea ”1 Decembrie 1918’’ in urma caruia sa selectam echipele care vor dezvolta proiecte de smart city plecand de la problemele si/sau propunerile identificate de Primaria din Alba Iulia si partenerii sai si beneficiind de acces la infrastructura dezvoltata de Orange in scopul pilotului din Alba Iulia, la seturile de date generate de aceasta infrastructura cat si la alte seturi de date puse la dispozitie de Primarie sau parteneri. Programul se va incheia la final de mai 2017 cu evenimentul Demo Day organizat in Bucuresti unde echipele isi vor prezenta produsele si aplicatiile dezvoltate in cele 3 luni de program.

12. Solutia Civic Alert de raportare si urmarire a solutionarii problemelor orasului

Propunerea consta in introducerea platformei Civic Alert (www.civicalert.ro) care reprezinta cea mai simpla si rapida modalitate de a trimite sesizari, initiative si propuneri dinspre cetateni catre unitatile administrative ale Primariei din Alba Iulia. Printr-o simpla aplicatie de mobil utilizatorii, pot trimite sesizarea in mai putin de 30 de secunde, in 3 pasi simpli: fotografie, locatie, descriere. Sesizarile cetatenilor si vizitatorilor din Alba Iulia vor ajunge practic instantaneu in atentia Primariei si a autoritatilor administrative partenere. Pentru autoritatile administrative, platforma Civic Alert propusa de Orange reprezinta reteaua neuronala prin care ajung la ea informatiile in timp real despre problemele orasului. Este o colaborare in vederea promovarii si realizarii obiectivelor comune privind imbunatatirea spatiului civic si a gradului de implicare al cetatenilor, prin folosirea tehnologiei pentru a capta in timp real sesizarile si propunerile cetatenilor.

In aplicatia mobila se pot raporta diverse probleme ce tin de mai multe categorii: strazi si iluminat stradal, gunoi si vandalism, parcuri si spatii verzi, trafic auto, semne de circulatie, parcari, apa si canalizare, mediu, constructii, angajati in serviciul public, transport in comun. Dupa ce un utilizator a raportat o problema, aceasta ajunge intr-un call center si va fi preluată de un operator. Acesta o va analiza si daca este o problema valida, va face toate demersurile necesare pentru a o raporta catre insitutia de care apartine printr-o adresa (online de preferat). Daca nu se primeste niciun raspuns la adresa facuta, operatorul revine cu inca o adresa pentru a se asigura ca problema este solutionata.

13. Solutia de clasa digitala

Una dintre directiile prioritare ale Agendei Digitale a Romania o reprezinta dezvoltarea de tehnologii IT&C, cu scopul facilitarii procesului de invatare din Romania si implicit stimularea inovarii si cresterii economice pe termen mai lung. Astfel, este necesara asigurarea infrastructurii adecvate in scoli si digitalizarea continutului educational pentru dezvoltarea capabilitatilor digitale ale elevilor si profesorilor prin promovarea sistemului “invatarii impreuna”.

Propunerea Orange consta in introducerea in cadrul Grupului Scolar ’’Horea, Closca si Crisan’’a unei solutii de clasa digitala compusa din aplicatii care permit profesorului un mod de predare interactiva precum si continut interactiv (manuale & librarie multimedia), livrate via portal, cu care studentii sa poata interactiona la clasa si pe care le poata folosi si pentru studiul individual de acasă. Aceasta platforma este completata in clasa de o tabla interactiva, pe care se poate proiecta continutul din platforma, iar elevii si profesorul pot face adnotari in timp real. Totodata solutia propusa are nevoie de acces la internet (vezi punctul 2) si securitate (vezi punctul 10) pentru catalogul virtual oferit. Astfel orice parinte poate sti care este situatia scolara a copilului sau si poate comunica mult mai usor cu dirigintele si profesorii de la clasa.

Din componentele solutiei sunt menționate: aplicatii pentru clasa care presupun integrare cu suita Google Apps for Education (Gmail, Drive, Hangouts, Calendar, Sites), Google Classroom care permite profesorilor sa isi organizeze planul de lectie intr-un mediu digital, sa creeze si sa noteze activitati la clasa, sa partajeze documente cu elevii si colegii si sa trimita teme si sa acorde feedback elevilor, toate intr-un singur loc. Pe baza platformei de Internet Security descrisa la punctul 10 putem introduce componente de filtrare a traficului web catre diverse tipuri de continut si aplicatii pentru acces diferentiat in Internet pe categorii de utilizatori (elevi, profesori).
Discutiile vor incepe dupa data de 15 ianuarie 2017. Target-ul de implementare a solutiei Clasa digitala este inceputul anului scolar 2017-2018.

14. Proiecte cu finanţare europeană (Horizon 2020, MECS)

Orange participa activ in depuneri de proiecte pe fonduri europene sau si MECS. O parte din apelurile de tip Horizon 2020 pe care aplica se refera la orase inteligente si la tehnologii si arhitecturii pentru aplicatiile aferente unui oras inteligent.

In acest context Orange doreste sa implice Primaria din Alba Iulia ca membru beneficiar al livrabilelor din proiectele acceptate de catre Comisia Europeana. Primaria va fi invitata sa participe ca membru activ in boardul consortiilor de proiecte si va participa la toate deciziile de validare relevante pe zona de aplicatii pentru orase inteligente.

Aceasta participare este si o ocazie de a utiliza fondurile din proiectele declarate eligibile
pentru a extinde scopul proiectului pilot de smart city alaturi de Orange.

Concret in prezent exista 2 propuneri de participare in proiecte Horizon 2020 pe zona de arhitecturi si solutii 5G pentru orase inteligente. Scrisorile de intentie vor fi trimise saptamana aceasta pentru a fi semnate de catre Primarie in scopul confirmarii participarii la cele 2 depuneri de proiecte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea