VIDEO| Povestea omului care ”repară” timpul: Ceasornicarul din Alba care de peste șase decenii face ceasurile să ”vorbească”
VIDEO| Povestea omului care ”repară” timpul: Ceasornicarul din Alba care de peste șase decenii face ceasurile să ”vorbească”
Pe strada Tudor Vladimirescu nr. 2, chiar în gangul de lângă Sinagoga evreiască din Alba Iulia, se află Ceasornicăria Filipescu, ascunsă privirilor celor care trec în grabă, mai ales în goana mașinii. Trecătorii care intră mai aruncă o privire, admiră ceasurile și pendulele de pe pereți și din vitrină, atunci când așteaptă să îi servească ceasornicarul.
Cu multă pasiune și mai ales răbdare, domnul Filipescu se ocupă cu una dintre cele mai frumoase și mai vechi meserii și repară de mai bine de 60 de ani ceasurile albaiulienilor. Nimic nu iese nereparat din mâinile sale. Bărbatul repară cu minuţiozitate şi migală, iar din atelierul său nu iasă nici un ceas care să nu-şi fi găsit „leacul”.
Ioan Filipescu are 77 de ani și repară ceasuri din anul 1961. În prezent, este singurul ceasornicar profesionist din judetul Alba.
În locația de lângă Sinagogă, bărbatul lucrează din anul 1992. Înainte de a avea ceasornicăria, acesta a lucrat la cooperativa Mureș.
Domnul Filipescu știe povestea fiecărui ceas și care-i sunt problemele după ticăit. Le ascultă pe fiecare în parte, iar pe cele care tac, le face până la urmă să ”vobească”, de peste șase decenii.
Astfel de ateliere de reparații de ceasuri au dispărut unul câte unul de-a lungul anilor. Marea majoritate a ceasornicarilor, fie au ieșit la pensie, fie s-au reprofilat, fie au trebuit să își închidă prăvăliile, fie s-au rezumat doar la schimbarea curelelor și a bateriilor. De lăsat moștenire din tată-n fiu, nu mai poate fi vorba, pentru că tinerii din ziua de azi nu mai sunt atrași de astfel de meserii care cer migală, răbdare, pregătire, dăruire și pasiune.
Ceasornicarul mărturisește că oamenii aduc mai multe ceasuri electronice la reparat, dar mai vin și cu ceasuri vechi de perete, ”cu cuc”, căci cine mai poartă astăzi ceasuri mecanice? Și câți ar mai vrea să mai investească în repararea și restaurararea unor pendule vechi de zeci de ani?
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor
Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor Un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1 a încheiat un acord de recunoaștere a […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii