Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Platforma industrială Kronospan Sebeș – “how it’s made” formaldehidă și plăci pe bază de lemn – Ziua Porților Deschise

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste o sută de localnici din municipiul Sebeș, majoritatea elevi, au vizitat joi 23 aprilie platorma industrială a celui mai mare și controversat producător de plăci pe bază de lemn din România – Kronospan.

Kronospan_ziaua portilor deschise 2015 (20)

Prima serie de oaspeți s-a bucurat de mai multe explicații din partea specialiștilor companiei decât următoarele ture, timpul vizitei ghidate ajungând în acest caz la o oră și treizeci de minute, cu o jumătate de oră față de cât se estima inițial.

Kronospan_ziaua portilor deschise 2015 (26)La intrare în zona platformei industriale, câțiva angajați ai Kronospan te intampina, iti notează datele personale pe o fișă (nume, prenume, carte de identitate, telefon),, după care își oferă o vestă reflectorizantă și ochelari de protecție.

La câțiva metri de punctul de intrare, vizitatorii se pot adăposti de soare într-un cort special amenajat pentru acest eveniment, unde au la dispoziție apă, cafea și mere. Tot aici pot urmări filmulețe de prezentare a proceselor tehnologice de productie de PAL și MDF, panouri cu imagini similare, dar și mostre din produsele fabricate pe platforma din Sebeș.

În fața instalației de formaldehidă care funcționează la o capacitate de preoducție de 30.000 de tone pe an, Andrei Mezofii, șef de producție formaldehidă la Kronospan Sebeș, le spune vizitatorilor că substanța prudusă de acea instalație se găsește peste tot în natură și în aproape orice obiect pe care îl deținem în casele noastre.

Andrei Mezofii, specialist Kronospan Sebe: „Este o substanță chimică, care se găsește peste tot în natură, chiar și în casele noastre, în camere, în mobilă, în plastice, în aproape orice obiect pe care îl deținem în casele noastre. De asemenea, se găsește în cosmetice, toate produsele de igienă pe care le utilizăm fără niciun fel de problemă din comerț și de aemenea, formaldehida se găsește și în unele alimente. De exemplu, în banalul măr pe care îl mâncăm în fiecare zi, care conține între 0,6-0,8 mg de formaldehidă. Nimeni nu ne interzice să mâncăm fructe, sau să consumăm legume și alte alimente. Trebuie să avem tot timpul în vedere concentrația și timpul de expunere la orice substanță chimică.

(…) În Europa, pe lângă cele șase fabrici pe care le deține Grupul Kronospan, mai există cel puțin una sau două instalații în fiecare țară din Uniunea Europeană. În total circa 60 de instalații.”

După prezentarea procesului tehnologic de obținere a rășinilor folosite la producția plăcilor de lemn presat MDF și PAL, grupul vizittorilor este condus la noua și “mult hulita” instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone/anual, pe care compania vrea să o pună în funcțiune, dacă va obține autorizația de mediu în acest sens.

“Procesul de productie a formaldehidei este complet automatizat eliminandu-se in acest fel orice eroare umana. De asemenea, controlul parametriilor si a procesului de obtinere a formaldehidei are in loc in conditii de maxima siguranta. Nu este un proces nou, in Romania, formaldehida se produce de peste 50 de ani”, susține specialistul Kronospan.

Kronospan_ziaua portilor deschise 2015 (64)Urmează deplasarea cu autobuzul, platforma întinzându-se pe o suprafață de circa 100 de hectare, prima oprire fiind la Ioan Cerciu, responsabilul cu depozitarea materiei prime – lemnul.

În prezentarea sa, acesta susține că lemnul care ajunge pe platforma industrială Kronospan Sebeș este monitorizat și controlat 24 de ore din 24, atât în ceea ce privește legaliatea provenienței, cât și din punct de vedere al depozitării în condiții de siguranță. Angajatul companiei susține că lemnul achiziționat este de o caliutate inferioară, de cel mai multe ori pretabil door pentru foc.

Kronospan_ziaua portilor deschise 2015 (85)MDF – „How it’s made”

Producție Kronospan Sebes:

– circa 1200 de metri cubi de MDF / zilnic

– circa 2500 de metri cubi de PAL / zilnic (prețul plăcilor de MDF, de o calutate superioară, au un preț cel puțin dublu față de cel al PAL-ului)

Ultima oprire este și cea mai interesantă. Hala cu linia de producție a plăcilor MDF. De îndată ce intri pe ușa imensei hale simți o temeratură cu cel puțin 15 grade Celsius mai ridicată decât afară și o iritare la nivelul ochilor. Responsabilă de acest lucru, susține specialistul de producție Gheorghe Sânteiu, este căldura emanată de linia de producție rumegușul de lemn fiind presat și astfel transformat în plăci de MDF la temperaturi înalte.

Gheorghe Sânteiu, specialist producție MDF: Daca pentru PAL folosim orice deseu de lemn, pentru placile MDF folosim lemn de foc si deseuri de aschii. Folosim doar acel lemn care nu mai poate fi folosit in alte scopuri. Etapa urmatoarea consta in Kronospan_ziaua portilor deschise 2015 (78)pregatirea materialului. Daca la PAL deseurile sunt tocate si maruntite pana ajung la o dimensiune de 3-4 milimetri, la MDF lemnul este mai intai decojit, apoi tocat, dupa care este tratat termic timp de 2 minute la 9-10 bari de abur, pentru inmuiere. Asa se transforma aschiile in fibre de lemn. Urmeaza uscarea materialului, care la MDF se face prin curent de aer cald, iar la PAL tot prin curent de aer cald, dar intr-un uscator rotativ cu circuit inchis. De aici, incepe formarea covorului – cu ajutorul unui cap de presare la MDF si cu 4 capete de presare la PAL.”

Porțile companiei rămân deschise si vineri, pentru fiecare tur fiind rezervată o oră. Potrivit reprezentanților companiei, “cei care vor să vadă fabrica trebuie să stie că pentru ziua de vineri sunt programate vizite cu începere de la orele 12.00, 13.00, 15.00, 16.00 si 17.00. Indiferent de ora aleasă pentru efectuarea vizitei, accesul în fabrică se face cu minimum 20 de minute înainte, pentru a putea fi întreprinse toate formalitătile necesare.

Kronospan_ziaua portilor deschise 2015 (35)Fiecare tur va fi condus de un ghid care va explica în detaliu tot ce tine de activitatea Kronospan Sebes si va răspunde la întrebările celor prezenti. Toate informatiile cu privire la activitatea fabricii sunt prezentate de catre specialistii Kronospan, cu o experienta solida, si vor fi explicate într-un limbaj cat mai clar, concis, pe întelesul tuturor, principalul nostru obiectiv fiind acela de a prezenta într-un mod foarte accesibil o serie de date care, în mod normal, au un caracter tehnic si destul de ermetic pentru cei care nu sunt familiarizati cu domeniul,Itinerariul include instalatia de formaldehidă existentă, noua instalatie de formaldehidă, rezervoarele de metanol, depozitul de lemn, zona de productie a plăcilor de MDF si a cosurilor de dispersie.”

B.P.

[nggallery id=376]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea