VIDEO| Pe A10 Sebeș-Turda, plan de alunecare, IMENS, la Alba Iulia Nord: Risc ca versantul să vină peste autostradă
Pe autostrada A 10 Sebeș-Turda, plan de alunecare, IMENS, la Alba Iulia Nord: Risc ca versantul să vină peste autostradă
Pe A10 Sebeș-Turda, autostrada „Meșterului Manole”, alunecările de teren se țin lanț. De data aceasta, tot la Alba Iulia Nord, între km 16 și 17, aproape de lotul 2, a apărut un plan de alunecare, imens, care încă nu afectează corpul autostrăzii. Există însă riscul ca versantul să o ia la vale, mai ales dacă vor fi perioade cu umiditate ridicată.
Deja alunecarea de teren masivă este bine conturată, au apărut crăpături pe toată porțiunea, iar așa cum se poate observa din videoclipul realizat de ziarulunirea.ro, o parte din pământ a trecut peste zidul de coloane forate. În zona în care s-au produs crăpăturile imense, în versant, nu există un sistem de drenare a apelor, sau cel puțin nu unul vizibil. Există un sistem de drenare cu mult mai jos, aproape de corpul autostrăzii, care se pare că a fost insuficient.
Potrivit informațiilor obținute de ziarulunirea.ro, pe deal au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului. Potrivit surselor noastre acestea ar indica o deplasare a versantului.
Alunecarea nou apărută la Alba Iulia Nord, chiar dacă momentan nu afectează corpul autostrăzii, prin amploarea ei, suprafața imensă pe care se întinde, ar putea fi mai gravă decât alunecările precedente, în lipsa unei intervenții existând riscul ca versantul să vină peste șosea.
Reprezentanții DRDP Cluj au confirmat pentru ziarulunirea.ro că au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului, iar soluția tehnică va fi stabilită în urma unei expertize. Toate lucrările vor fi efectuate pe cheltuiala antreprenorului, întrucât acest segment de autostradă se află în garanție.
„În momentul de față antreprenorul realizează o expertiză între km 16+000 – km 17+000, care va stabili cauzele apariției degradărilor. Pentru elaborarea acestei expertize sunt necesare date privind monitorizarea apei subterane. Se realizează noi foraje pentru stabilirea variației sezoniere a nivelului apelor freatice. Lucrarea se află în perioada de garanție, reparațiile se realizează pe cheltuiala antreprenorului, iar garanția se va prelungi cu perioada efectuării lucrărilor.
DRDP Cluj asigură doar efectuarea lucrărilor de întreținere curentă, iar degradările apărute vor fi remediate de către Antreprenor în baza prevederilor contractului de proiectare și execuție. Au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului. Soluția tehnică va fi stabilită de către un expert tehnic autorizat”, au transmis reprezentanții DRDP Cluj pentru ziarulunirea.ro.
Pe A10 Sebeș-Turda, autostrada „Meșterului Manole”, constructorul repară astăzi o alunecare, iar mâine apare alta, ca-n povestea celebrului meșter, nici o lucrare nefiind durabilă. Singura diferență e că Pizzarotti nu au găsit-o încă pe … Ana ca să o zidească în deal!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Un bărbat din Sebeș și-a bătut soția până a băgat-o în spital, pe fondul infidelității. Copiii familiei au anunțat autoritățile
Un bărbat din Sebeș și-a bătut soția până a băgat-o în spital, pe fondul infidelității. Copiii familiei au anunțat autoritățile Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, după ce în luna iunie 2024 și-a bătut cu bestialitate soția până a băgat-o în spital. Victima a necesitat 45-50 de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii