Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: Ministru în Guvernul Cioloș la Alba Iulia: Nu suntem sfinți ! Credem că avem ceva șanse să reușim

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marți, 1 Decembrie 2015, la Universitatea din Alba Iulia a fost susținută o conferință la care au participat numeroși milionari români, cei mai mulți din capitală, dar și din Alba. Este vorba despre cel de-al șaselea astfel de eveniment din cadrul programului Re>patriot, inițiat de Romanian Business Leaders – un ONG din care fac parte peste 300 de antreprenori români de succes.

RBL Repatriot la Alba Iulia (1)

Potrivit organizatorilor, Re>patriot a fost lansat în primăvara acestui an de către Romanian Business Leaders,cu scopul de a încuraja repatrierea românilor prin antreprenoriat și implicarea lor activă în dinamizarea mediului de afaceri autohton. Re>patriot a organizat șase conferințe în principalele orașe europene care găzduiesc comunități mari de români: Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano și Torino la care au fostprezenți peste 1.500 de români.

Inițiatorul proiectului este fostul om de afaceri Marius Bostan, membru în RBL, care între timp a fost numit ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în Guvernul Dacian Cioloș.

RBL Repatriot la Alba Iulia (11)

Evenimentul a început cu intonarea imnului național, momente în care toti cei aflați în sală au stat în picioare, unii dintre ei chiar cu mâna la piept, în dreptul inimii.

Moderatorul conferinței a fost omul de afaceri Dragoș Anastasiu, unul dintre liderii RBL. Acesta a vorbit puțin despre programul Repatriot, care este prezent pentru prima dată în România, la Alba Iulia, după Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano și Torino.

Am înțeles astfel că ideea proiectului este să încurajeze repatrierea românilor prin antreprenoriat și implicarea lor activă în dinamizarea mediului de afaceri autohton. Astfel incat, cei care au acumulat experiență in alte țari să revină acum in România “pentru a face o țară mai bună, in care noi cu toți să trăim cu drag si bucurie.”

RBL Repatriot la Alba Iulia (7)
Omul de afaceri l-a prezentat apoi pe primul dintre cei care aveau să susțină discursuri în cadrul acestei conferințe. Chiar inițiatorul proiectului Repatriot, singurul membru Romanian Business Leaders (RBL) din guvernul independent de tehnocrați Cioloș – ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan.
Acesta a specificat în introducere, că datorită poziției sale publice a fost nevoit să își pregătească un discurs scris, sugerând că de obicei preferă să vorbească liber.

Marius Bostan a susținut că “ne propunem sa continuăm proiectele inaintasilor nostri de la 1918”. Consideră că cei pe care îi reprezintă au în comun cu generația care a înfăptuit “unirea” idealurile și valorile care pot genera acum, un proiect politic național care să fie valabil pentru următoarea sută de ani.
A vorbit apoi despre diaspora și rolul pe care aceasta l-ar putea avea în contextul unei mai bune conectări cu România de acasă. A mai spus că scopul Re>patriot, care se vrea o platforma care uneaste aceste energii, este să nu mai existe două Românii.

Că este nevoie să se întâmple ca acum o sută de ani, când înainte de semnarea actului unirii de la Alba Iulia, s-a realizat inițial o unire la nivelul conștiinței naționale.
“Romania se afla in cea mai buna perioada din istoria sa. Democrație, membri UE și NATO (…)

Generațiile viitoare nu ne vor ierta dacă vom eșua. Avem o veste bună ! De când am inițiat proiectul, zeci de mii de români din țară și din diaspora sau din țară ne-au contactat pentru a ne spune că vor să contribuie și pentru a ne felicita. Sute de români încep să se gândească și au decis unii să se întoarcă acasă în acest an, fie pentru a deschide afaceri, fie pentru a se pune în serviciul public. Și trebuie să vă spun ! Dacian Cioloș ! O persoană care lucra în străinătate. Lucra la Comisia Europeană. S-a întors în serviciul public. La fel ca alți colegi din guvern. Ei sunt primii care au dat acest semnal, de a se întoarce și a lucra în serviciul public.

Eu îmi doresc și mă rog în fiecare zi să reușim să facem ceea ce ne propunem. Sunt proiecte importante, este o gândire nouă asupra modului de lucru și credem că avem ceva șanse să reușim. Nu e simplu, dar sunt convins văzându-mi colegii că nu vom pregeta niciun efort și vom încerca cu toate greutățile, cu toate slăbiciunile. Pentru că nu suntem sfinți !

Suntem oameni normali, numai că suntem un pic mai determinați și avem ceva cunoștințe suplimentare față de alții.

Nu suntem sfinți ! Vom avea greutăți, dar ne vom ridica ! Cum s-au ridicat înaintașii noștri, vom încerca să ne ridică și noi. Dar avem nevoie de voi, să veniți alături și să susțineți acest guvern” a spus Marius Bostan în alocuțiunea sa.

YouTube video

Și-au confirmat prezența la conferință Marius Bostan, inițiatorul proiectului, actualmente Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Sandra Pralong – Consilier de Stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor al Administrației Prezidențiale, Ion Dumitrel – Președinte Consiliul Județean Alba, Mircea Hava – Primar Alba Iulia, Dragoș Anastasiu – Fondator Eurolines Group, Felix Pătrășcanu – Co-fondator FAN Courier, Gabriel Iștoc – Fondator B-Team, Sergiu Manofu – Fondator Travel Ideea, Andra Giucă – Fondator Voss Review, Felix Tătaru – Fondator GMP Grup, CosminLixandru – Fondator Tyre Management, Roxana Olaru – Co-fondator Creadiv, Bianca Dăncilă – Fondator Grip Ads, Simona Pirtea – Avocat partener Bulboacă și Asociații, SorinPavel – Fondator Eurobox Logistics, Levente Hugo Bara – Fondator Supremia Grup, Hildegard Brandl – Fondator Unith 2b Architects, Gabriel Aftenie – Fondator Babilon Consult.

Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară maibună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii”.

 

Comentarii și impresii:

Acțiunile RBL fac parte dintr-o strategie inteligentă de comunicare și PR, al cărei scop este disocierea oamenilor de afaceri din România de fosta și actuala clasă politică, de partidele politice, de corupția endemică, de sistemul clientelar, șamd

 

În speech-ul său, Marius Bostan a asociat în mod repetat organizația din care face parte, elita antreprenorilor români de succes pe care o reprezintă cu cinste, cu elita ce a înfăptuit Marea Unire la 1918. Ei ar fi, în opinia domnului ministru al Comunicațiilor, continuatorii idealurilor și valorilor acelei elite, ale acelei generații. Am descoperit astfel că oamenii de afaceri de succes din România sunt foarte patrioți.

 

Programul Re>patriot este cel mai important instrument construit până acum de Romanian Business Leaders în cadrul acestei strategii, pentru a se asocia și se  identifica cu un proiect măreț – “un alt fel de unire”, cea a Disaporei cu România dintre hotarele ei.

 

Ar fi fost poate și mai interesant, ca fiecare dintre speakeri să relateze în cadrul alocuțiunilor susținute cum a câștigat primul milion de dolari.

Bogdan Presecan

[nggallery id=1362]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea