VIDEO | Marele viscol din 1954, amintirea unei ierni care nu va fi uitată niciodată: Troienele s-au înălţat până la cinci metri, iar viforul a suflat nemilos zile în şir
Marele viscol din 1954, amintirea unei ierni care nu va fi uitată niciodată: Troienele s-au înălţat până la cinci metri, iar viforul a suflat nemilos zile în şir
Luna februarie a anului 1954 a rămas în istorie drept una dintre cele mai grele încercări climatice din România. Bucureștiul și alte zone din sud-estul țării au fost paralizate de viscolul care a adus zăpezi de până la cinci metri înălțime. Cu o combinație de rafale violente și ninsori abundente, luna februarie a acelui an a testat la maximum rezistența populației.
Citește și: FOTO, VIDEO: Cea mai grea iarnă din istoria României. În februarie 1954, troienele s-au înălţat văzând cu ochii, până la cinci metri
O iarnă de coșmar: zăpezi record și viscol nemilos
Totul a început pe 1 februarie 1954, când un vânt puternic a lovit Capitala. În doar câteva zile, viscolul s-a transformat într-un adevărat coșmar, ninsorile acoperind orașul în straturi groase de zăpadă.
Serviciul de Meteorologie a înregistrat cantități record de precipitații: 115,9 litri de apă pe metru pătrat în doar 24 de ore, la stația Grivița. Viteza maximă a vântului a atins 126 km/h între 3 și 5 februarie, iar zăpada a fost troienită până la înălțimi de 2-5 metri.
Cel mai gros strat a fost măsurat la Călărași, unde zăpada a atins 173 cm, dar troienele din București au făcut ca întreg orașul să fie complet blocat. Transportul public s-a oprit, iar străzile au devenit impracticabile.
Povestea familiei Munteanu: supraviețuire și solidaritate
Pentru mulți oameni, viscolul din 1954 a fost o adevărată luptă pentru supraviețuire. Ana și Gheorghe Munteanu, veniți cu trenul din Mangalia în dimineața zilei de 3 februarie, s-au trezit captivi în Bucureștiul înghețat.
Cu vântul care spărgea geamurile trenului și nămeții care blocau ușile, călătoria lor s-a transformat într-o experiență dramatică. Ajunși în Gara Obor, înghețați și fără adăpost, au fost salvați de un angajat al gării, care i-a primit în casa sa.
Norocul lor a fost că aveau cu ei mâncare adusă pentru rude – sarmale și cârnați –, ceea ce le-a permis să treacă peste primele zile grele. Cu ajutorul armatei, care transporta provizii și oameni cu sănii trase de cai, familia Munteanu a reușit să ajungă în siguranță la destinație.
Mobilizarea armatei și a populației
Pentru a combate efectele viscolului, autoritățile au mobilizat armata, care a început deszăpezirea străzilor și distribuirea alimentelor. Camioanele încărcate cu zăpadă o transportau și o aruncau în râul Dâmbovița, unde Uzina Grozăvești pompa apă caldă pentru a preveni formarea podurilor de gheață. În ziarul ”Scânteia” din 5 februarie, muncitorii și voluntarii erau lăudați pentru implicarea lor.
”Nu vom lăsa lopata din mână până nu vom deszăpezi drumul!” declara o tânără, reflectând determinarea locuitorilor de a învinge viscolul.
Bucureștiul a fost oprit timp de aproape o lună, dar spiritul de unitate al oamenilor a transformat această încercare într-un moment de solidaritate națională. Viscolul din 1954 rămâne un simbol al puterii de rezistență în fața adversităților, dar și o amintire a unei ierni care nu va fi uitată niciodată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Mesaje de Paste fericit 2025. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI de Paste 2025, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitare de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Mesaje de Paște prin SMS, gânduri pe care le poţi trimite prietenilor cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Învierea Domnului aduce […]
18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii
18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii La 18/30 aprilie 1848 a avut loc, la Blaj, în ciuda opoziţiei autorităţilor, o primă adunare reprezentativă a românilor, la care au participat aproximativ 4000 de persoane, majoritatea ţărani, sub conducerea lui Avram Iancu, Papiu Ilarian, Ioan Buteanu […]