Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Lupta pentru dominație între doi cerbi din Apuseni, surprinsă de o cameră de filmat în habitatul lor natural

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Rangerii” Parcului Natural Apuseni au făcut publice imagini video cu doi cerbi care se luptă pentru supremaţie. Imaginile spectaculoase cu animalele sălbatice în mediul lor natural, au loc într-o poiană din Apuseni.

Cerbul este des întâlnit în zona Munţilor Apuseni, unde există un habitat natural deosebit pentru acest animal sălbatic.

Cerbul este sociabil de toamna până primăvara, perioadă în care masculii se grupează pe cârduri conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. Doar cerbii foarte bătrâni sau foarte puternici trăiesc solitari.

Împerecherea începe în luna septembrie, mai întâi în zonele de şes, apoi şi la munte, terminându-se cu a doua jumătate a lunii octombrie. Între cerbii masculi se duc lupte aprige, pentru supremaţia cârdurilor de ciute. Este de reţinut că în această perioadă, cerbii elimină un miros specific, uşor de perceput chiar şi de către om. Ciutele fată, de regulă, câte 1-2 viţei, foarte rar 3, care îşi pot urma mama la 1-2 ore după naştere.

https://www.facebook.com/parcapuseni/videos/603028383823471/

Longevitatea cerbului este apreciată la circa 18-20 ani, însă în natură cerbii ajung rar la această vârstă. La vârsta de 12-14 ani cerbii ajung la maturitate. Vârsta exemplarelor vii se apreciază în funcţie de aspectul exterior şi trofeu, iar cea a animalelor împuşcate după uzura danturii. În perioada împerecherii masculul mugeşte, bocăneşte sau boncăluieşte. Speriat, are un brăhnit nazal, ca de altfel şi femela. Cerbii au mirosul dezvoltat, auzul bun, însă văzul este slab. Cerbul poate observa mai mult mişcarea decât figura omului. Se poate apropia de om până la aproximativ 15 metri fără a-l observa.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea