Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Lupi la plimbare prin stratul gros de zăpadă în pădurile Apusenilor: Imagini inedite surprinse de camerele de supraveghere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Doi lupi au fost surprinși de camerele de supraveghere montate în Parcul Natural Apuseni. Animalele înaintează prudent prin stratul gros de zăpadă din pădure.

La un moment dat, apropiindu-se prea mult de cameră, se poate observa cum unul dintre lupi se sperie și fuge, fiind urmat și de companionul lui.

”Puţine mamifere sunt atât de loiale şi de puternic ataşate de grupul din care fac parte, precum lupul.

YouTube video

Spre deosebire de alte canide, ca de exemplu vulpile sau coioţii, lupul, de obicei, există pentru haita sa. În cadrul haitei, lupii îşi vor demonstra în mod constant rangul pe care îl deţin. Când doi lupi dintr-o haită se întâlnesc, cel care are rangul superior, va manifesta , faţă de cel din rang inferior, un comportament agresiv şi încredere prin ridicarea cozii, îndreptarea urechilor spre înainte, ridicarea buzei superioare, într-un rânjet, şi încercarea de a părea cât mai mare şi ameninţător posibil”, au transmis reprezentanții Administrației Parcului Natural Apuseni.

România are una dintre cele mai mari populaţii de lup din întreaga Uniune Europeană. Lupii trăiesc în haită, care au în componenţă perechea conducătoare, formată din masculul şi femela alfa, precum şi puii lor de până la 3 ani.

Câteodată pot aparea şi alţi lupi în haită, rude ale celor alfa. Lupii parcurg zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii şi când atacă, pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră.

Au simţuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul şi văzul foarte dezvoltate, permiţându-I să vâneze ziua şi noaptea. Atacă în haită şi dirijează prada în locuri în care aceasta îşi pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă.

Este un vânător foarte talentat, însă modul lui de trai are un impediment major: este concurentul direct al omului, şi pe majoritatea zonei lui de răspândire a pierdut în această luptă inegală. Lupul este cea mai mare specie din familia câinilor (Canidae).

RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea