Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Locuitorii din Roșia Montană, între teamă și revoltă: 200.000 de metri cubi de apă se puteau revărsa la vale

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Locuitorii din Roșia Montană, între teamă și revoltă: 200.000 de metri cubi de apă se puteau revărsa la vale

După ce o avarie la barajul Tăului Mare din comuna Roșia Montană a fost semnalată sâmbătă seara, prin apel la numărul de urgență 112, autoritățile din județ s-au mobilizat de urgență.

CITEȘTE ȘI: ALERTĂ la Roșia Montană: Cât timp se estimează că va dura deversarea controlată și care este riscul pentru localnici

La fața locului au fost aduse șase pompe de mare capacitate. Potrivit reprezentanților ISU Alba, în prima fază se va scădea nivelul apei din lac cu 5 metri pentru un grad de risc acceptabil in conformitate cu expertiza intocmita de personalul de specialitate.

Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive.

Părerile locuitorilor din Roșia Montană sunt împărțite, unii se tem să nu se întâmple o nenorocire și s-au evacuat, alții spun că nu există motive de neliniște, iar alții sunt revoltați că autoritățile nu au luat măsuri mai din timp.

YouTube video

„E prea mare mizeria acolo, picioarele alea nu le-a mai reparat nimeni. De la primărie ar trebui, doar nu m-oi duce eu sa repar”, a declarat o localnică pentru ziarulunirea.ro.

CITEȘTE ȘI: Cum arată fisura barajului lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului. Ce spun autoritățile

YouTube video

„A fost un pic panicată lumea, se gândeau dacă pleacă digul. Sper să nu se rupă digul, însă este totuși o gaură care a dat de gândit. Așteptăm să se pronunțe specialiștii. Din 200 și ceva de persoane au plecat cam 80, restul au refuzat”, a spus unul dintre cei care au ajutat la evacuare.

YouTube video

„Au venit azi noapte și ne-au întrebat dacă plecăm, însă am refuzat pentru că noi suntem în cealaltă parte. Nu cred că e pericol, au venit pompele care trag apa și nu este nici o problemă”, ne-a declarat o altă cetățeană din Roșia Montană.

YouTube video

„Din câte am văzut noi s-a format un crater acolo la Tău Mare. Nu știm din ce cauză, dar nu putem lua decizia să mutăm oamenii pentru o gaură”, a transmis liderul comunității de romi, Dumitru Panțîr.

YouTube video

„A venit o echipă din partea ISU și a Jandarmeriei să anunțe oamenii să se evacueze sau care vor să rămână să o facă pe răspunderea lor. Oamenii sunt speriați pentru că este a doua oară când se face evacuare. Noi ne dorim soluții reale, domnul Arafat să vină să vadă situația deoarece la noi în comunitatea de romi este o situație de urgență”, a spus consilierul local Doru Nuța.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Aur la canotaj pentru România în finala 8+1 rame feminin: Cursă fabuloasă a româncelor la JO 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aur la canotaj pentru România în finala 8+1 rame feminin: Cursă fabuloasă a româncelor la JO 2024 Încă o medalie de aur pentru România la canotaj la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris! Barca de opt rame plus cârmaci feminin, formată din Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea