Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

VIDEO| ALERTĂ la Roșia Montană: Cât timp se estimează că va dura deversarea controlată și care este riscul pentru localnici

BONTEA Alexandru

Publicat

în

VIDEO| ALERTĂ la Roșia Montană: Cât timp se estimează că va dura deversarea controlată și care este riscul pentru localnici

În comuna Roșia Montană continuă operațiunile pentru deversarea controlată a Lacului Tăul Mare. Până la momentul actual au fost montate și puse în funcțiune două motopompe pentru scăderea nivelului lacului.

„Firul evenimentelor a început ieri, în jurul orelor 16.00, când un trecător a anunțat primăria din zonă cu privire la apariția acestei fisuri în cadrul barajului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Începând cu ora 16.00 până în jurul orei 20.00, primarul împreună cu reprezentanți ai Primăriei din cadrul Serviciului Local pentru Situații de Urgență s-au deplasat și au încercat să remedieze singuri problema, neavând nici cunoștințe de specialitate, nici mijloace tehnice necesare.

Au apelat 112 la ora 20.09, prin care am fost solicitați să intervenim. De aici au fost dispuse mai multe măsuri.

În primul rând s-a activat de urgență Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căruia a participat în sistem de videoconferință și domnul secretar de stat, șeful departamentului pentru Situații de Urgență, domnul doctor Raed Arafat și domnul Inspector General al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență domnul general-locotenent Iamandi Dan-Paul.

Ca urmare a ședinței Comitetului Județean și implicit a Comitetului Local pentru Situații de Urgență de aici, din Comuna Roșia Montană, odată cu informarea ulterioară, inclusiv a domnului ministru și a domnului prim-ministru, în calitate de președinte a Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuării preventive a populației aflate în avalul barajului din Lacul Tău, un lac de acumulare piscicol, cu ape curate.

Măsura a fost luată preventiv, deoarece pe parcursul nopții nu s-a putut face o evaluare corectă și concisă, având în vedere motive obiective, din cauza nopții, astfel că s-a așteptat dimineața pentru a veni specialiștii.

La fața locului s-a prezentat un specialist în domeniul construcțiilor hidrotehnice care a lucrat inclusiv la elaborarea documentației care a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a acestui baraj, împreună cu alți specialiști ai SGA.

Ca urmare a analizei efectuate în această dimineață s-a stabilit ca într-o primă etapă de rezolvare a acestei situații de risc să încercăm scăderea acumulării de apă din lac cu aproximativ 5 metri, nivel la care riscul ar fi acceptabil și populația s-ar putea întoarce în casele lor, după care urmând cu alte măsuri complementare, în funcție de situația apărută.

Concomitent cu acțiunea de evacuare, care a constat în anunțarea oamenilor, atât prin mesaje RO-Alert, patru astfel de mesaje RO-Alert au fost trimise populației, din oră în oră, concomitent cu 15 echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi, reprezentanți ai autorităților locale care s-au plimbat de câte două ori pe la fiecare casă încercând să explice oamenilor importanța acestei evacuări preventive și rolul ei.

Evacuarea a fost țintă asupra 268 de persoane, care se aflau în zona de risc cea mai mare, în eventualitatea în care o avarie mai mare ar fi apărut la baraj. Din acești 268 de persoane, un număr de 70 de persoane au înțeles și s-au autoevacuat la rude, în localitățile vecine, un număr de 14 persoane au solicitat evacuarea cu mijloace și în spații puse la dispoziție puse de autoritățile locale, în speță la Internatul Școlar din orașul Abrud și orașul Cîmpeni, iar restul de persoane au refuzat evacuarea, însemnând acest fapt în cadrul unor procese verbale.

Noi, în decursul dimineții, am început acțiunea de golire a lacului de acumulare piscicolă, am început cu o motopompă, să încercăm să vedem dacă valea din spatele nostru rezistă la debitul de apă pe care noi vrem să îl scoatem, adică 10.000 de litri pe minut, pe fiecare motopompă, ulterior am pornit și a doua motopompă iar în aceste momente se pornește și cea de a treia.

Dacă valea ne va permite și va susține debitul vom crește progresiv până la șase motopompe sau chiar mai mult, la nevoie putem solicita sprijin din județele limitrofe.

Dacă lucrurile merg așa cum au început, adică fără probleme majore și locuri de amplasare a autospecialelor ne va permite să avem adâncimea necesară pentru a extrage ape cu ele, estimăm că în jurul a trei zile, poate mai devreme, am reuși să rezolvăm problema.

În continuare, până nu scădem sub acei cinci metri recomandați de personalul de specialitate, populația care nu a înțeles evacuare sau autoevacuarea aceasta preventivă este supusă unui risc. Cât este el de mare sau de mic este mult hazard la mijloc”, a declarat maiorul Botezan Radu, comandat Detașament de Pompieri Alba Iulia și purtător de cuvânt.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| O persoană a CĂZUT în râul Mureș: Intervin pompierii pentru căutare-salvare, în zona pontonului din Partoș

Ziarul Unirea

Publicat

în

O persoană a CĂZUT în râul Mureș: Intervin pompierii pentru căutare-salvare, în zona pontonului din Partoș

În cursul serii de duminică, 27 noiembrie, o persoană ar fi căzut în râul Mureș, în zona pontonului din Partoș, municipiul Alba Iulia.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de scafandri, un echipaj de prim ajutor și o barcă pneumatică, pentru căutarea-salvarea unei persoane în zona pontonului din Partoș, municipiul Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre o posibila persoana căzută în Râul Mureș.

Vom reveni cu detalii.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O fotografie colorizată cu Avram Iancu face FURORI pe Internet: „Crăișorul Munților” în culori a strâns sute de reacții pozitive pe o pagină online

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

O fotografie colorizată cu Avram Iancu face FURORI pe Internet: „Crăișorul Munților” în culori a strâns sute de reacții pozitive pe o pagină online

O fotografie colorizată care îl înfățișează pe Avram Iancu, Crăișorul Munților, a strâns aproape două mii de reacții din partea internauților, pe o pagină dedicată imaginilor istorice, de pe Facebook.

Astfel, încă din cursul lunii trecute, poza, care a prins viață grație unor artiști iscusiți, a reușit să acumuleze aproape 2000 de reacții pozitive din partea pasionaților de istorie, pe pagina „Istorie în culori”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avram Iancu, născut în 1824 în comuna Vidra de Sus (în prezent comuna Avram Iancu), este cel de-al doilea copil al lui Alisandru Iancu și al Mariei Gligor. Clasele primare le-a făcut în satul său natal, iar apoi a continuat școala în comuna Câmpeni și Zlatna. În anul 1844 se înscrie la Facultatea de Drept la Cluj Napoca.

A profesat pentru o scurtă perioadă pe diferite funcții administrative, urmând ca în cursul anului 1848 să își abandoneze cariera de jurist și să se alăture manifestațiilor revoluționare. Întors în Munții Apuseni în primăvara anului 1848, Avram Iancu, împreună cu mulțimi de tineri, au mers la Blaj pe Câmpia Libertății unde s-au alăturat liderilor revoluționari într-o adunare națională, acest eveniment reprezentând pretextul unei revoluții.

CITEȘTE ȘI: S-A VÂNDUT fotografia originală a lui Avram Iancu: Suma uriașă pentru care a fost cumpărată, la licitație

Avram Iancu a avut un rol însemnat în tumultul acestor evenimente, fiind unul dintre conducătorii românilor din Transilvania. În vara lui 1849, armata maghiară a fost înfrântă de armatele țariste și habsburgice, iar oamenii lui Avram Iancu au fost nevoiți să depună armele.

Avram Iancu a fost căutat timp de mai bine de 3 ani, fiind prins în 1852 și dus la Alba Iulia, unde a fost închis. După câteva luni a fost achitat și eliberat, fiind nevoit să se retragă în munți, între moți, unde va rămâne până la moartea sa, trăind o viață în condiții precare. În ziua de 10 septembrie 1872 a fost găsit decedat la Baia de Criș, fiind înmormântat în satul Țebea.

În urmă cu o lună, o fotografie originală cu Avram Iancu a fost vândută în cadrul unei licitații, contra sumei de 7500 de euro.

Colecționarii și iubitorii de istorie au avut privilegiul de a descoperi o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară, iar în centrul atenției s-a aflat copia oficială a Convenției de la Paris (1858), piatra de temelie a formării statului român modern, filă de istorie cu o valoare istorică extraordinară care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.

Foto: Facebook – „Istorie în culori”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Foc de ARMĂ în sediul poliției Alba Iulia. Un moment de neatenție putea duce la o tragedie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Foc de ARMĂ în sediul poliției Alba Iulia. Un moment de neatenție putea duce la o tragedie

Un incident care se putea termina grav s-a petrecut joi, 24 noiembrie, sediul Poliției Municipiului Alba Iulia.

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, incidentul s-a petrecut la dispeceratul poliției, în timpul schimbului de ture, când unuia dintre agenții de ordine publică i s-ar fi descărcat accidental pistolul. Incidentul s-a petrecut în 24 noiembrie, poliția nefăcându-l public, iar dacă ziarulunirea.ro nu ar fi aflat, din surse bine informate, de acest caz, cel mai probabil nu s-ar fi aflat niciodată.

Din informațiile obținute de ziarulunirea.ro, din fericire, nu a fost nimeni rănit în urma focului involuntar de armă, în urmă rămânând însă o gaură în podea.

Elit - Gustul Desăvârșit

„La data de 24 noiembrie 2022, în zona destinată preluării armamentului și încărcării acestuia de la Poliția Municipiului Alba Iulia, cu ocazia verificării armamentului din dotare, un agent de poliție a executat, în mod accidental, un foc de armă în podea.

În urma incidentului, nu au fost înregistrate victime, iar, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, a fost dispusă demararea unei proceduri de cercetare, în conformitate cu prevederile interne privind exploatarea armamentului”, au transmis reprezentanții IPJ Alba la solicitarea ziarulunirea.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea