Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: La numai 14 ani, un tânăr taragotist dintr-un sat din Apuseni uimeşte lumea cu interpretările sale. Un talent ce promite multe în folclorul românesc

Mădălina Opriș

Publicat

în

Un tânăr dintr-un sat din Apuseni este considerat un adevărat maestru! Cântă la taragot de 2 ani, iar măiestria lui în mânuirea instrumentului a uimit pe toată lumea.

Andrei Ioan Haneş este din satul Valea Mică, Zlatna, judeţul Alba. Este considerat un mic maestru, la numai 14 ani. S-a apucat de cântat la 12 ani, iar talentul lui a fost remarcat imediat. Cei care l-au auzit cântând la taragot au rămas uimiţi. În faţa lor se producea o adevărată minune.

Elev în clasa a opta acum, tânărul care acum 2 ani practica fotbalul, a hotărât să renunţe şi să se apuce de muzică. “Tata a cumpărat mai demult 2 fluiere. Mergeam la fotbal şi într-o zi i-am spus tatălui meu: nu mai merg la fotbal, merg să cânt!”, povesteşte Andrei.

Aşa a început totul. Profesorul Gheorghe Bădău i-a testat urechea muzicală şi Andrei şi-a început ucenicia în muzică sub aripa domnului dirijor. În această perioadă a cântat cu Ansamblul folcloric ,,Arieşul,, din Câmpeni, alături de care a participat la numeroase spectacole. În 2016, taragotistul de doar 14 ani a participat la Târgul de pe Muntele Găina împreună cu Căluşarii de la Cib, care au obţinut locul doi în concurs, în mare parte datorită instrumentiştilor care i-au acompaniat.

Şi pentru că talentul trebuie perfecţionat, Andrei repetă foarte mult, minim 2 ore pe zi. “Repetă enorm de mult, a avut zile când a repetat şi 8 ore”, spune mama acestuia.

Să te pregăteşti ca instrumentist nu e uşor, iar suflătorii fac 2 ani de fluier şi abia apoi trec la instrument. Pe note a început să înveţe de la domnul Nițu Selagea pe care l-a considerat ca un bunic, iar dupa moartea acestuia, a început să înveţe în particular alături de Horia Tanislav, profesor de muzică la Zlatna. Mentorul său este Nică Porcar, un vestit taragotist de pe Valea Ampoiului.

La Congresul Spiritualităţii a urcat pe scenă şi a cântat alături de maestrul Dumitru Fărcaş, iar la îndemnul acestuia Andrei va urma cursurile Liceului de muzică de la Cluj din toamnă.

Când şi-au dat seama de înclinaţia pentru taragot a fiului lor, părinţii au înţeles că trebuie să îi cultive acest talent nativ şi să îl ajute să îşi îmbunătăţească abilităţile. “Cred că fiecare om în viaţă are o vocaţie. Nu ne-am aşteptat şi totul ne ia prin surprindere. Ne dăm silinţa să îl susţinem” spune Ionela Haneş, mama lui Andrei.

„Mă bucur că am fost înzestrat cu acest dar de la Dumnezeu. Muzica pentru mine este un mod de a mă relaxa, este o activitate pe care o fac tot timpul cu plăcere. Consider că este un mod prin care orice om își poare exprima stările sufletești. Totodată muzica este țelul meu în viață”, ne-a transmis Andrei.

Zâmbetul de fericire din momentul în care termină de cântat este răspunsul tuturor sacrificiilor pe care băiatul le face pentru a ajunge la un asemenea nivel interpretativ.

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea