Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: La 4 luni distanță de data la care ar trebui să fie finalizat, Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia încă nu are toate avizele, iar zona din jurul lui nu are un constructor care să o amenajeze

Publicat

în

Dacă sculptorul Mihai Buculei ar vrea, astăzi, să amplaseze blocurile de piatră pentru a realiza Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, nu ar putea s-o facă, deoarece încă se mai așteaptă un aviz de la Ministerul Culturii. De asemenea, amenajarea zonei din jurul monumentului nu poate începe din cauză că, până în prezent, niciun constructor nu a fost interesat.

Pentru ca totul să fie finalizat la timp, este necesar ca lucrările să demareze cel mai târziu la data de 1 august, potrivit primarului Mircea Hava care a vorbit, marți, la ședința CL, despre situația în care se află cel mai important proiect al municipiului pentru aniversarea Centenarului.

Electrica Furnizare Discount

”Noi suntem pregătiți, dar am un gust amar. Parcă văd cum tot timpul mi se bagă bățul la spițe. Și nu înțeleg de ce, că nu e nici Centenarul meu, țara este a noastră, unirea s-a făcut la Alba Iulia, n-am hotărâr noi asta, au hotărât înaintașii noștri. Măcar să ridicăm pălăria și să lăsăm lucrurile să curgă. (…) Noi ne-am gândit să rămână ceva, un parc, o plantă, o floare, dar văd că suntem în epoca de înscrisuri, medalii și plachete. (…) Singura chestie pe care o știm noi este că se construiește (n.r. Monumentul Marii Uniri).

La ora asta nu este autorizație, am sunat de nenumărate ori pentru avize. (…) Sigur că se poate termina, și noi putem termina parcul pentru că suntem pregătiți cu absolut tot: mobilierul, sistemul de iluminat, gazonul, cei peste 370 de pomi… este un proiect la care am lucrat foarte mult, dar nu a venit nimeni la licitație, de parcă n-au înțeles despre ce e vorba…”:

Potrivit primarului, pentru Monumentul Marii Uniri se așteaptă avizul de descărcare arheologică de la Ministerul Culturii, iar pentru finalizarea la timp a reamenajării Parcului Unirii lucrările ar trebui să înceapă cel mai târziu la începutul lunii august, altfel zona va rămâne așa cum este acum iar banii alocați de la Guvern, cel mai probabil, vor fi returnați.

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Primarul Gabriel Pleșa și Alianța PNL-USR, zero realizări pentru Alba Iulia în primul an de mandat

Publicat

în

Primarul Gabriel Pleșa și Alianța PNL-USR din Consiliul Local nu au avut nici o realizare semnificativă pentru municipiul Alba Iulia. Promisiunile făcute în campania electorală, din partea ambelor partide, au rămas nerespectate în totalitate, în condițiile în care s-a încheiat 25% din mandat. Udarea panseluțelor, înlocuirea ghivecelor și refacerea marcajelor sunt mult prea puțin.

Deși a fost mai mulți ani viceprimar, Gabriel Pleșa încă mai este în perioada de acomodare. Și a făcut lucrurile taman pe dos, decât a promis, iar după 3 luni a instituit măsura parcării cu plată, fără a accepta amendamentele depuse de PSD, care prevedeau mai multe facilități (inclusiv gratuitate în primele 15 minute, pentru a nu dezavantaja business-urile locale care nu au parcări private ca marile lanțuri de magazine).

Ce să mai vorbim despre proiectele sale mărețe, din timpul campaniei, pe care le vrea cât mai repede uitate de către albaiulieni: un spital nou, alt pod peste râul Mureș la Partoș și rețea cu linii de tramvai. Alianța PNL și USR-PLUS, în frunte cu primarul Pleșa, nu au fost în stare să fluidizeze traficul în niciun fel în zonele aglomerate (ex. Alba Iulia – Micești), să rezolve situația cinematografului Columna, să facă ceva cu baza de agrement de la Schit, aflată în stare avansată de degradare. De asemenea, parcul de la Electrica, cel mai populat, este în aceeași stare: cu legăne, tobogane și balansoare rupte sau deteriorate, în ciuda insistențelor PSD de a fi modernizat.

Electrica Furnizare Discount

Pe timpul mandatului său, dar și a Alianței PNL-USR PLUS, Alba Iulia a devenit un oraș mizer, neîngrijit, în care s-a acordat 0 importanță spațiilor verzi. Întreaga vară gunoiul a fost ridicat cu mari întârzieri, ceea ce a creat disconfort și miros pestilențial la tot pasul, iar alianța PNL și USR-PLUS din Consiliul Locala a scumpit, în tot acest timp, serviciile de salubritate. (PSD a fost singurul partid care nu a votat nici o scumpire pentru albaiulieni) Nu mai puțin responsabilă, în această situație, este conducerea PNL a Consiliului Județean Alba, care administrează halda ecologică de la Galda de Jos – finalizată cu întârziere și cu posibilitate redusă de procesare.

Recent, președintele PNL Alba Iulia, Marius Hațegan și-a manifestat nemulțumirea față de colaborarea cu USR-PLUS în Consiliul Local, exemplificând mai multe proiecte promise și nerealizate. Prin cuvintele sale, a recunoscut practic că și PNL nu a făcut nimic pentru Alba Iulia și ia în calcul retragerea susținerii politice în cadrul Consiliului Local. Însă PNL Alba Iulia demonstrează că are aceleași probleme de moralitate ca USR la nivel național: delimitarea de o anumită politică/formațiune politică nu înseamnă menținerea oamenilor pe funcții. (USR-PLUS – secretar și subsecretari de stat, prefecți și subprefecți, șefi de instituții publice. PNL – viceprimar, în cazul de față)

Pe plan municipal și județean există o alianță: PNL și USR-PLUS, iar ambele formațiuni poartă aceeași responsabilitate. Oamenii vor fapte, nu vorbe. Cele două partide au respins, în nenumărate rânduri, soluțiile și măsurile bune propuse de PSD Alba Iulia pentru ca mai târziu să le adopte (ex. suspendarea taxei speciale pentru promovare turistică, sprijin financiar pentru părinții ai căror copii nu au ocupat un loc la creșe). Tot cele două partide nu au fost de acord cu construcția de creșe de proximitate, propusă de PSD, care rezolva definitiv această problemă. PNL și USR-PLUS au votat cot la cot proiectele de hotărâre ale primarului și le-au respins pe cele ale PSD.

Astfel, ambele partide sunt la fel de responsabile că Alba Iulia nu are niciun proiect de anvergură, care să schimbe calitatea vieții oamenilor, că nu există o viziune pe termen scurt, mediu și lung, care să scoată orașul din haosul urbanistic creat de PNL în ultimii 20 de ani. Că nu există un program de guvernare locală, cu proiecte precise, termene de finalizare și surse clare de finanțare. Nu avem o strategie de promovare turistică, atragere a investitorilor, gândire a unui oraș pentru oameni, cu zone verzi și piste pentru bicicliști.

După un an de mandat, multe promisiuni și zero realizări, cele două partide se iau la ceartă: la nivel național și local.

Președinte interimar PSD Alba, deputat Radu Marcel Tuhuț
Președinte interimar PSD Alba iulia, consilier județean Marcela Dărămuș

Citește mai mult

Politică Administrație

Facturi de „coșmar” vin și la case mari, nu doar la români de rând: Cât a costat „lumina” la Casa Poporului pe timp de vară

Publicat

în

Facturi de „coșmar” vin și la case mari, nu doar la români de rând: Cât a costat „lumina” la Casa Poporului pe timp de vară

Parlamentul resimte scumpirea energiei electrice. Cât a costat factura pe timp de vară la Casa Poporului

Un milion de lei, atât este factura pentru curentul consumat pe perioada verii, la Palatul Parlamentului. Adică peste 200 de mii de euro în trei luni, iar asta în condițiile în care deputații și senatorii au fost în vacanță.

Una dintre cele mai mari dar și cele mai scumpe clădiri administrative din lume are o factură la energie pe măsură. Peste 717.000 de lei a plătit Parlamentul pentru curent electric în luna iulie a acestui an. Suma nu este de mirare dacă ne gândim că doar pentru iluminat sunt folosite 2.800 de candelabre.

Electrica Furnizare Discount

Pentru ca lumina să poată fi în permanență aprinsă în Parlament, dar mai ales pentru a asigura buna funcționare a activității deputaților și senatorilor, în subsolul clădirii se află un întreg sistem dedicat instalațiilor electrice.

George Dumitrică – secretar general al Camerei Deputaților: Practic de aici se poate întrerupe sau da drumul la energie electrică, în funcție de anumite zone. Practic dacă ai o avarie poți să întrerupi curentul electric pe zona respectivă. Sunt foarte bine gândite. De aici se controlează toată energia electrică în toată casă. Tot acest sistem a fost înlocuit cu un mouse și o tastatură. Aceste grupuri înlocuiesc practic cu succes vechile grupuri și asigură energia electrică pentru întraga clădire în caz de avarie. Acest grup consumă 60 de litri pe oră și trebuie pornit obligatoriu o dată la 14 zile.

Palatul Parlamentului găzduiește atât Curtea Constituțională, cât și Muzeul de Artă Contemporană, pe lângă Senat și Camera Deputaților. Pentru toate acestea energia electrică este esențială bunei funcționări, iar scumpirile nu ocolesc Casa Poporului.

În această vară prețul energiei electrice pentru Palatul Parlamentului a fost cu 61% mai mare față de iunie 2020 – mai 2021. Mai mult decât atât, din luna septembrie Palatul Parlamentului are un nou contract, cu un nou furnizor – costul va fi cu 58% mai mare față de furnizorul precedent.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Politică Administrație

SONDAJ CURS| Situație dramatică pentru PNL: Opoziția parlamentară atinge un nivel în premieră

Publicat

în

Actuala opoziție parlamentară, formată din PSD și AUR, sare în premieră de 50% în opțiune electoratului, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 8-10 septembrie 2021.

Situația peste una dramatică pentru PNL, care scade pentru prima dată sub 20%. Partidele care au format coaliția după alegerile parlamentare (PNL, USR PLUS și UDMR) mai au doar 35% susținere populară, cu USR PLUS sub AUR. Practic, doar UDMR și-a conservat popularitatea, dat fiind și specificul electoratului său.

Electrica Furnizare Discount

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, la o prezență de 42%, situația s-ar prezenta în felul următor:

PSD – 36%
PNL – 19%
AUR – 14%
USR PLUS – 11%
UDMR – 5%
PMP – 5%
PPU-sl – 4%
Pro România – 3%
ALDE – 2%
Altul – 1%

Metodologie

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 861 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de vârstă

Perioada de realizare: 8 – 10 septembrie, 2021

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare