Ziarul Unirea

VIDEO: ÎPS Streza, Mitropolitul Ardealului, despre relația Bisericii cu Politica: Biserica trebuie să trăiască și ea!

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Aflat la Alba Iulia, ÎPS Laurenţiu Streza Mitropolitul Ardealului a ținut marți, 14 mai cu prilejul deschiderii oficiale a lucrărilor Conferinței Internaţionale cu tema –  RELIGIE ŞI POLITICĂ. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht – o prelegere în care Înalt Prea Sfinția Sa a făcut referire la legătura existentă între istituția Bisericii, respectiv a membrilor săi, și mediul politic, scoțând în evidență însușirea pe care Biserica o poate avea în relația cu Statul, de partener eligibil în toate proiectele sociale.

L-am întrebat cu aceată ocazie pe Mitropolitul Ardealului de ce nu este prezent la această dezbatere de anvergură și fondatorul instituției care organizaează simpozionul, respectiv Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; fost Arhiepiscop de Alba Iulia – ÎPS Andrei Andreicuţ. Răspunsul a fost: “Nu știu! Nu eu trebuia să îl invit, acest lucru cade în sarcina organizatorilor.”

ELIT

O explicație similară cu cea a reprezentanților Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cărora le-am adresat aceeași întrebare săptămâna trecută și care au spus că invitațiile la acest nivel nu se fac de către ei, ci la nivel ierarhic superior și că nu cunosc mai multe detalii în acest sens.

Merită să citiți mai jos sau să ascultați, discursul ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, depsre relația dintre biserică și Stat:

“Despre stat nu vorbim noi, despre stat trebuie să vorbească oamenii de stat.

Noi suntem datori să dăm răspunsul adevărat, pentru că nu ne temem de nimic.

Vorbind despre Biserică, ea este o instituție divin – umană și nu ne amestecăm niciodată lucrurile. Ca instituție divină, Biserica este condusă de Hristos, Capul Bisericii. Noi suntem mădularele unui organism. Așa cum organismul acesta funcționează foarte bine într-o relație, într-o colaborare directă și foarte accentuată între cap și celelate mădulare ale trupului, tot așa există această legătură sfântă între capul Bisericii și membrii acestei instituții.

Dacă capul Bisericii este Hristos, asta înseamnă că este o instituție sfântă. Nu este sfântă prin cei care trăiesc aici pentru că noi suntem doar candidați la sfințenie. Avem însă sfinții care ne ajută și care stau împreună cu noi, într-o legătură directă, într-o comuniune. Vorbim despre comuniunea sființilor.

Dacă partea religioasă, dacă partea mistică, dacă această parte cultică, o vom explica sau avem și trăim fiecare în parte în bisericile noastre, nu este mai puțin importantă partea aceasta a organismului social. Biserica are nevoie și ea, are și ea o structură, asemenea structurilor omenești, a altor instituții, trebuie să trăiască și Ea, are și ea o ierarhie, apoi are nevoie de bunuri materiale, dar nu mai puțin importantă este implicarea ei directă în desfășurarea vieții sociale a comunității din care face parte (…)

Nu putem să le separăm, chiar dacă sunt anumite restricții de implicare a membrilor Bisericii în viața politică. Dar și aceasta nu se poate separa de viața socială, pentru că politicul de multe ori se contopește cu socialul. Structura statală, sistemul de conducere al statului, are și caracter politic, dar are obligație socială mai presus de politic. Așa că pot fi și cei care nu aparțin partinic unei organizații, ci ei, cum sunt preoții noștri, sunt și ei profund implicați în viața socială, având și ei o opțiune a lor, chiar dacă nu avem curaj să o numim politică. Nu este o politică militantă, în sensul că exclude pe alții. Unui duhovnic, pentru că preotul este duhovnic, nu îi este permis să își etaleze o convingere, chiar dacă o are, pentru a-l opri pe altul care are o altă convingere, de a se apropia, nu de preot, ci de lucrarea Bisericii. Pentru că prea puțină este importanța unei persoane, deși stim foarte bine că persoana care poartă uniforma, duce cinstea sau necinstește instituția a cărei uniformă o poartă.

Acestea sunt lucruri pe care noi, dacă le înțelegem foarte bine, vom putea să facem un pas mai departe.

Şi ceea ce pe mine mă preocupă în mod special, iar dumneavoatră aveți dezvoltat aici la Alba iulia o structură socială extraordinară și lucrul acesta l-a fundamentat ÎPS Andrei Andreicuț:  faptul că Statul ne-a recunoscut nouă nu doar un drept, ci mai ales o calitate, o însușire pe care Biserica o poate avea, de partener eligibil în toate proiectele sociale”, a spus ÎPS Laurenţiu Streza.

La evenimentul academic internațional, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, participă înalte fețe bisericești, numeroși cercetători – teologi, sociologi, istorici, bioeticieni, șamd, din țară și strinătate.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Evaluare Națională 2021: SUBIECTELE la MATEMATICĂ, pentru elevii de clasa a VIII-a

Evaluare Națională 2021: SUBIECTELE la MATEMATICĂ, pentru elevii de clasa a VIII-a Probele din cadrul Evaluării Naționale încep la ora… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

15 Comentarii

Aurelian 14 mai 2013 at 20:02

Streza cel putin aici a fost cinstit, si a spus lucrurilor pe nume, conteaza doar punga cu 30 de arginti, restul ii gargara de adormit fraieri! De fapt singura legatura dintre Biserica, si Dumnezeu, ii ca Biserica, la fel ca si toate cultele, doar „s-a agatat de poala lui Dumnezeu”!

Aurelian 14 mai 2013 at 20:04

Nu l-au invitat pe +Ionica de la Cluj, ca nu s-au inteles cum sa fie sesiunile Clubului de Hora Calugareasca, +Ionica le dorea publice, iar +Streza, le dorea „mai pe sub perdea”!

abu bakr 16 mai 2013 at 12:40

tzapi blestemati..stoi doar sa suga sangele oamrnilor..vampiri..

gog 14 mai 2013 at 20:32

biserica ortodoxa e biserica FARISEILOR !!!..noi vrem sa traim pamanteste si va lasam voua viata de apoi!!! de ce nu sunteti de acord si agonisiti pe terra pt a fi linistiti in ceruri!!

ortodox revoltat 15 mai 2013 at 9:37

popii s-au manjit pana in maduva oaselor.
Biserica TREBUIE sa fie o Institutie Divin-Umana, insa acum ESTE doar UMANA .
Apropo, cat va da politicienii sa le faceti campanie???Mai da ce va pricepeti la campanii

Stareta 15 mai 2013 at 10:58

„Biserica trebuie sa traiasca si ea.”Este adevarat. Trebuie sa traiasca spiritual ,in sufletele enoriasilor si mai ales a voastra, celor in sutana.Numai ca voi cei care slujiti pe Domnul agonisiti averi,fraieriti nevoiasi,slujiti puterea .Si nu cred ca o faceti in numele lui Hristos.O faceti pentru ca nu va mai satura Domnul.De ce agonisiti averi pe pamant? Le duceti cu voi pe lumea cealalta?Raiul si iadul este pe pamant. Voi va imbuibati si traiti in desfrau,pe cand marea parte din oameni rabda si platesc la biruri.Asa intelegeti voi sa-l slujiti pe Domnul ?Astea sunt invataturile pe care va pus sa le urmati?Asa arata lucrarea Domnului?Mai degraba a dracului.Dupa cum procedati,numai de cele sfinte nu va ocupati.MARE RUSINE.Pe voi cine va pedepseste pentru minciuna,avaritie,desfrau?De ce nu respectati poruncile Domnului ?Le propovaduiti numai credinciosilor.Bine a zis cine a zis :” Fa ce face popa ,nu ce zice el .”

avraam 15 mai 2013 at 11:21

BISERICA TREBUIE SA EXISTE ATATA TIMP CAT POATE SA ISI VANDA MARFA!!!!Democratia este posibila numai intr-un stat laic SUA a transat separatia stat/religie inca din 1802 prin T. JEFFERSON in primul amendament al CONSTITUTIEI STATELOR UNITE. AMIN!

alinuta cu ochii verzi 15 mai 2013 at 11:57

deci mai avem CEL PUTIN 211 ani pina sa-i ajungem!

avraam 15 mai 2013 at 12:58

FRANTA a legiferat separatia stat/biserica in 1905, logic si real societatea romaneasca este in urma cu cca 100 de ani fata de ce franceza si cca 200 de ani fata de cea americana.OAMENII DE STAT ai tarilor respective au realizat ca puterea religioasa este un factor de corupere mult mai pregnant decat puterea politica.Dar ROMANIA NU ARE OAMENI DE STAT!!!!!!!!!!!!!!!

afacerea 15 mai 2013 at 14:31

De parca ar fi vorba doar de politica in sutana ! Dar de afacerile propriu zise – materiale – ale fetelor bisericesti pentru care unii dintre ei uita si de slujba de seara in biserica, ce ziceti? Unii sunt ca si angajati in asigurari, pierd ore bune prin alte biroruri, nu in biserica, forteaza credinciosii sa se asigure doar la ei si se mai cred si sfinti! Poate aude si popa din Sugag cum il vorbeste satul, daca vrea sa auda, sau aud superiorii.

elector vesel 15 mai 2013 at 16:13

va vindeti prea-cinstitilor , prea-fericitilor pentru 30 de arginti ! voi vindeti voturile enoriasilor vostrii celui ce da mai mult . Nu e nimic crestineste aici. Doar comert.
Isus s-a suparat pe cei ce faceau comert in templu . Credeti ca pe voi va va felicita ? pentru „parteneriatul” vostru?

Aurelian 16 mai 2013 at 11:30

Nu vrea sa te contrez, dar ma mananca pe limba sa fac o precizare, „Isus”, nu are cum sa se supere, ca „strigatul lui nu ajunge in ceruri”, intrucat „ISUS”, este „magar, adica iepure altoit”, in Aramaica veche(limba lui Iisus=mantuitor, cu 2 de „i”)!

Ioan Rus 16 mai 2013 at 11:52

ce cauta Streze la Alba Iulia? Mitropolitul nostru este la Cluj nu la Sibiu! sa isi vada de cei 4 copii ai lui

Aurelian 16 mai 2013 at 12:54

Te inseli draga, dar „mitropolitul nostru(ma rog cine il recumoaste)”, este +Streza, ca s-a „modificat, modificarea”, si ii normal sa vina la Alba, ca ii seful lui +Irineu acum! Popii asti is vericiti, isi aleg sefii cu ii taie capul, dar neaparat trebuie sa fi „Tzap”, daca se poate puturos, viril, si cu „dragoste de dans(in Hora Calugareasca)”. Normal ca +Streza nu se poate intelege cu +Ionica de la Kolosvar, ca Biserica ortodoxa are probleme grele de combatut! +Daniel alaturi de ceilalti Patriarhi Ortodoxi, se lupta din greu impotriva „codicului de bare, de pe produse”, ca cica ii mana „celui cu unghii in coate”, cum il denumea bunica, Dumnezeu sa o ierte, iar Catolicii in frunte, cu Sactitatea Sa Francisco, au de combatut prezervativul, normal ca au inceput campania in Africa, ca in Europa nu ii mai asculta nimeni, in afara de catva politicieni perversi, ca si la noi!

pilu 16 mai 2013 at 14:13

Citat : Avem însă sfinții care ne ajută și care stau împreună cu noi, într-o legătură directă, într-o comuniune. Vorbim despre comuniunea sființilor
Ce tâmpenie! Această comuniune a fost adeverită în mormântul din Botoşani unde se zicea că sunt îngropaţi 12 preoţi făcători de minuni (baliverne) şi când a fost dezvelit acesta era gol-goluţ. Aceştia sunt sfinţii lor cu care ne prostesc tot timpul. Singura lor preocupare este să sugă cât mai mult din banii publici. Singura instituţie din ţară care nu plăteşte impozite cu toate că afacerile lor depăşesc milioane de euro.
Dacă şi voi (redacţia) ştergeţi ce am scris cum au făcut cei de la ALBA.24 sunteţi cu ei ( adică cu trântorii acestei societăţi de care vorbeam)

Comentariile sunt oprite