Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: ÎPS Streza, Mitropolitul Ardealului, despre relația Bisericii cu Politica: Biserica trebuie să trăiască și ea!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Aflat la Alba Iulia, ÎPS Laurenţiu Streza Mitropolitul Ardealului a ținut marți, 14 mai cu prilejul deschiderii oficiale a lucrărilor Conferinței Internaţionale cu tema –  RELIGIE ŞI POLITICĂ. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht – o prelegere în care Înalt Prea Sfinția Sa a făcut referire la legătura existentă între istituția Bisericii, respectiv a membrilor săi, și mediul politic, scoțând în evidență însușirea pe care Biserica o poate avea în relația cu Statul, de partener eligibil în toate proiectele sociale.

L-am întrebat cu aceată ocazie pe Mitropolitul Ardealului de ce nu este prezent la această dezbatere de anvergură și fondatorul instituției care organizaează simpozionul, respectiv Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; fost Arhiepiscop de Alba Iulia – ÎPS Andrei Andreicuţ. Răspunsul a fost: “Nu știu! Nu eu trebuia să îl invit, acest lucru cade în sarcina organizatorilor.”

O explicație similară cu cea a reprezentanților Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cărora le-am adresat aceeași întrebare săptămâna trecută și care au spus că invitațiile la acest nivel nu se fac de către ei, ci la nivel ierarhic superior și că nu cunosc mai multe detalii în acest sens.

Merită să citiți mai jos sau să ascultați, discursul ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, depsre relația dintre biserică și Stat:

“Despre stat nu vorbim noi, despre stat trebuie să vorbească oamenii de stat.

Noi suntem datori să dăm răspunsul adevărat, pentru că nu ne temem de nimic.

Vorbind despre Biserică, ea este o instituție divin – umană și nu ne amestecăm niciodată lucrurile. Ca instituție divină, Biserica este condusă de Hristos, Capul Bisericii. Noi suntem mădularele unui organism. Așa cum organismul acesta funcționează foarte bine într-o relație, într-o colaborare directă și foarte accentuată între cap și celelate mădulare ale trupului, tot așa există această legătură sfântă între capul Bisericii și membrii acestei instituții.

Dacă capul Bisericii este Hristos, asta înseamnă că este o instituție sfântă. Nu este sfântă prin cei care trăiesc aici pentru că noi suntem doar candidați la sfințenie. Avem însă sfinții care ne ajută și care stau împreună cu noi, într-o legătură directă, într-o comuniune. Vorbim despre comuniunea sființilor.

Dacă partea religioasă, dacă partea mistică, dacă această parte cultică, o vom explica sau avem și trăim fiecare în parte în bisericile noastre, nu este mai puțin importantă partea aceasta a organismului social. Biserica are nevoie și ea, are și ea o structură, asemenea structurilor omenești, a altor instituții, trebuie să trăiască și Ea, are și ea o ierarhie, apoi are nevoie de bunuri materiale, dar nu mai puțin importantă este implicarea ei directă în desfășurarea vieții sociale a comunității din care face parte (…)

Nu putem să le separăm, chiar dacă sunt anumite restricții de implicare a membrilor Bisericii în viața politică. Dar și aceasta nu se poate separa de viața socială, pentru că politicul de multe ori se contopește cu socialul. Structura statală, sistemul de conducere al statului, are și caracter politic, dar are obligație socială mai presus de politic. Așa că pot fi și cei care nu aparțin partinic unei organizații, ci ei, cum sunt preoții noștri, sunt și ei profund implicați în viața socială, având și ei o opțiune a lor, chiar dacă nu avem curaj să o numim politică. Nu este o politică militantă, în sensul că exclude pe alții. Unui duhovnic, pentru că preotul este duhovnic, nu îi este permis să își etaleze o convingere, chiar dacă o are, pentru a-l opri pe altul care are o altă convingere, de a se apropia, nu de preot, ci de lucrarea Bisericii. Pentru că prea puțină este importanța unei persoane, deși stim foarte bine că persoana care poartă uniforma, duce cinstea sau necinstește instituția a cărei uniformă o poartă.

Acestea sunt lucruri pe care noi, dacă le înțelegem foarte bine, vom putea să facem un pas mai departe.

Şi ceea ce pe mine mă preocupă în mod special, iar dumneavoatră aveți dezvoltat aici la Alba iulia o structură socială extraordinară și lucrul acesta l-a fundamentat ÎPS Andrei Andreicuț:  faptul că Statul ne-a recunoscut nouă nu doar un drept, ci mai ales o calitate, o însușire pe care Biserica o poate avea, de partener eligibil în toate proiectele sociale”, a spus ÎPS Laurenţiu Streza.

La evenimentul academic internațional, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, participă înalte fețe bisericești, numeroși cercetători – teologi, sociologi, istorici, bioeticieni, șamd, din țară și strinătate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea