Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO | În nouă gospodării izolate din Apuseni s-a aprins lumina: Pe case au fost montate panouri fotovolatice, iar oamenii se pot bucura de condiții decente

Ziarul Unirea

Publicat

în

În nouă gospodării izolate din Apuseni s-a aprins lumina: Pe case au fost montate panouri fotovolatice, iar oamenii se pot bucura de condiții decente

În nouă gospodării izolate din Apuseni, sâmbătă, 31 august 2024, s-a aprins la propriu becul. Pe cele 9 case au fost montate panouri fotovoltaice, iar oamenii se pot bucura acum de condiții decente.

Acțiunea s-a desfășurat sâmbătă, 31 august 2024, într-un cătun de pe Valea Bistrei, Câmpeni, în prezența Ministrului Energiei, Sebastian Burduja. S-a reușit electrificarea a 9 case, care începând de astăzi au curent electric, pot să aprindă becul, pot să stea pe lumină.

În ultimii 7 ani, în județul Alba au fost electrificate 16% din casele neelectrificate care au existat. În același timp, 45% din aceste case au fost abandonate, au fost părăsite și dărâmate, iar media de vârstă a locuitorilor care stau în aceste case neelectrificate a crescut de la 67 la 74 de ani.

”Dacă extrapolăm aceste date statistic, înseamnă că în 10 ani, moartea va rezolva problema acestor case. Noi nu ne dorim asta, noi dorim să rezolvăm problema prin viață, să promovăm această regiune, oamenii să se bucure de ceea ce înseamnă această frumusețe, iar asta înseamnă că energia merită pentru viața care poate fi dusă mai departe în aceste locuri”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

YouTube video

Dumitru Chiseliță a spus că majoritatea oamenilor ”se bucură că pot să aprindă un bec, se bucură că sistemul cu senzori montat la intrare se aprinde automat atunci când iasă afară, majoritatea se bucură că pot să ia legătura cu lumea printr-un televizor, receiver, printr-un sistem parabolic, astfel încât nu mai sunt niște oameni izolați în vârf de munte”.

Potrivit Ministrului Burduja este cea mai fiabilă soluție: ”La propriu s-a aprins becul! Gospodării izolate, aflate la distanță mare de rețelele de distribuție, iar a extinde o rețea de la mulți kilometri distanță, nu are sens din punct de vedere comercial. Tehnologiile noi, panourile fotovoltaice, bateriile, s-au ieftinit destul de mult și atunci 3.000-3.500 de euro, într-o asemenea gospodărie se poate aprinde lumina, poate fi ținut un mic frigider, un televizor, nevoile de bază pot fi acoperite. Lucrurile care pentru noi devin firești, faptul că mergem acasă și apăsăm pe întrerupător și se aprinde lumină, că avem un trai decent, aici astăzi i-a făcut pe acești oameni minunați să lăcrimeze. Și ei merită mai mult din partea noastră, a tuturor și a românilor.

La nivelul Ministerului Energiei a fost demarat anul trecut un proces prin care s-a creat o bază de date cu aceste gospodării, iar ultima bază de date era foarte veche, informațiile nu mai erau valabile, o parte din gospodării fuseseră părăsite între timp și ca urmare a circularei date către Consiliile Județene, a rezultat că sunt aproximativ 5.500 – 6.000 de gospodării din România care nu au acces la energie electrică.

YouTube video

În practică, mai spune Burduja, s-a demonstrat totuși că, mergând în teren, de multe ori numărul acestor gospodării este mai mare: ”Nu la Alba, dar în alte părți, Consiliile Județene nu au imaginea deplină asupra realității din teren și atunci ne putem aștepta să fie 8.000-10.000 de gospodării.”

Având în vedere costul de 3.000-3.500 și dacă se mai ieftinesc echipamentele, nu ar fi o sumă mare, 20-30 de milioane de euro, pentru a rezolva această problemă și de a finaliza procesul de electrificare a României.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Bărbat din Alba, DECEDAT pe Transalpina: Ar fi dispărut de câteva zile și a fost găsit mort în maşina făcută praf

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Alba, DECEDAT pe Transalpina: Ar fi dispărut de câteva zile și a fost găsit mort în maşina făcută praf Un bărbat din Alba ar fi DECEDAT pe Transalpina. Acesta ar fi dispărut de câteva zile și a fost găsit mort sâmbătă în maşina făcută praf în zona Pasul Urdele-Cărbunele. Dispărut de câteva zile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea