Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Florin Roman explică cum Primăria Alba Iulia a dezinformat localnicii din Oarda. Nu vor fi demolate cele opt case

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

DSCN3191După ce în acest week-end mai mulți localnici din cartieul Oarda au protestat, speriați fiind că viitoarea Autostradă Sebeș-Turda va însemna pentru ei demolarea caselor sau pierderea unor porțiuni din grădini, fără măcar să fie înștiințați despre acestă situație din timp, vicepreședintele Consiliului Județean Alba a organizat astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a explicat cum au fost acești oameni dezinformați și care este în acest moment traseul autostrăzii, care urmează să fie finalizat în scurt timp.

Oarda traseu autostradaFlorin Roman a precizat că motivul pentru care localnicii din Oarda sunt revoltați se datorează unei mari dezinformări făcute inițial de Iulius Domuţa, consilier local PDL și mai apoi de către Departamentul de Urbanism al Primăriei Alba Iulia, în frunte cu arhitectul șef al orașului, Hedviga Călin care le-a furnizat acestora o hartă neconformă. Este vorba despre o hartă pe care se poate vedea pe unde era stabilit traseul vechiului drum expres Sebeș-Turda și care prevedea demolarea a opt case.

Roman a arătat pe harta respectivă, obținută de la primărie, că propunerea actuală, acceptată de proiectantul autostrăzii și de constructor, prevede ca traseul să fie cu circa 200 de metri mai sus decât inițial și să fie viaduct. Astfel că cele 8 case prevăzute a sta în calea autostrăzii au fost salvate, fiind acum în discuții pentru demolare o casă locuită și o alta nelocuită.

Potrivit vicelui CJ Alba, autostrada va tece și pe terenul consilierului local PDL Iulius Domuţa care a găsit de cuvință să intoxice cu informații false locuitorii din Oarda, manipulându-i pe aceștia politic, împotriva celor care se luptă pentru realizarea acestei investiții.

Conform infomațiilor oferite de consilierul local, liberalul Daniel Zdrânc, care a participat la conferința de presă alături de vicepreședintele CJ Alba, cei de la Serviciul de Urbanism al Primăriei Alba Iulia au dat dovadă de iresponsabilitate atunci când, cu bună știință, le-au oferit localnicilor din cartierul Oarda o hartă cu traseul nemodificat al autostrăzii, lăsându-i pe aceștia să necăjească.  Pe bună dreptate, pentru că nu este ușor să te gândești că locuința urmează să îți  fie demolată.

Un alt aspect adus în discuție de Florin Roman este faptul că pentru traseul inițial al drumului expres, care prevede demolarea celor opt case din Oarda, aceeași Primărie din Alba Iulia a dat un aviz favorabil și a aprobat certificatul de urbanism și studiul de fezabilitate. Deși în 2008, pentru acest lucru, aceiași localnici din Oarda au protestat și au depus liste cu semnături prin care își exprimau dezacordul față de intenția de demolare a caselor, procedura a fost totuși avizată și finalizată de către primărie în forma solicitată atunci de proiectant.

Pentru traseul modificat, traseu încă nedefinitivat însă, care prevede construirea unui viaduct și salvarea de la demolare a circa 6 case la Oarda, primăria a dat recent un aviz nefavorabil. Certificatul de urbanism ce urmează să fie eliberat foarte curând de către Consiliul Județean Alba se află în analiză iar PUG-ul nu este încă aprobat.

Legislația în domeniu prevede ca numai după finalizarea și aprobarea traseului final al unui drum, în cazul de față Autostrada Sebeș-Turda, proprietarii vizați de viitoarea construcție să fie înștiințați despre acest lucru, tocmai pentru  a se evita nemulțumirile gratuite.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea