VIDEO Duminica Paștilor la Biserica Reformată din Alba Iulia: ”Ne bucură și ne dă speranța vieții veșnice”
Duminica Paștilor la Biserica Reformată din Alba Iulia: ”Ne bucură și ne dă speranța vieții veșnice”
Credincioșii reformați din Alba Iulia sărbătoresc zilele acestea Sfintele Paști. Dacă în Sâmbăta Sfântă – Hristos este în mormânt, iar ca atare Biserica este în tăcere toţi sunt invitaţi să mediteze pătimirea şi moartea lui Hristos, Noaptea Sfântă și Duminica Învierii sunt în cinstea Domnului.
Duminica Învierii îi aduce împreună pe credincioși pentru Liturghia zilei de Paşte care se celebrează cu mare solemnitate.
”Sărbătorile pascale sunt de o însemnătate majoră în creștinismul apusean în care se încadrează și biserica reformată sau calvină. După negura și greutatea zilelor de vineri și sâmbătă, noaptea Învierii și mai ales ziua în care deja Hristos era deja împreună cu acei apostoli cu care a propovăduia Evanghelia, ne bucură și ne dă speranță, nu numai că rămâne cu noi, ci speranța vieții veșnice.
Citește și: LIVE VIDEO Paștele Catolic 2024: SLUJBA de ÎNVIERE la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. VIGILIA Pascală din Sâmbăta Sfântă
Doresc o sărbătoare binecuvântată tutuor creștinilor care serbează acum Paștele, dar și celor care îl vor serba mai apoi pe același Domn Înviat. Dumnezeu să ne binecuvânteze pentru că Hristos a Înviat!”, a trasnmis
”O duminică frumoasă, duminică în care creștinii reformați, unitarieni, catolici, evanghelici sărbătoresc Învierea Domnului. Aseară am participat la biserica romano-catolică din Bărăbanț la Sfânta Înviere, iar astăzi la Biserica Reformată, monument istoric am avut onoarea și plăcerea să mă rog și să sărbătorim împreună Învierea Domnului cu creștinii reformați. Nu pot decât să urez tututor care sărbătoresc Paștele în această duminică să rămână apropiați de Hristos”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.
Paștele catolic este în acest an pe data de 31 martie, cu cinci săptămâni mai repede decât cel ortodox, iar sărbătoarea pascală va mai „pica” pentru catolici în ultima zi de martie abia peste 62 de ani. Sunt o mulțime de obiceiuri legate de Paște, de la „vânătoarea de ouă”, până la târguri mari și pomi decorați.
Paștele va mai fi abia peste 62 de ani în ultima zi din martie
În general Paștele catolic este aproape mereu cu o săptămână înainte de cel ortodox, însă în 2024 este o situație specială, fiindcă Paștele catolic va fi pe 31 martie, iar cel ortodox pe 5 mai, diferența fiind de 35 de zile! Ultima oară când s-a întâmplat asta, cu cele două date similare, a fost în 2013. Abia peste 62 de ani, adică în 2086, va mai fi Paștele catolic pe 31 martie.
Ca regulă, Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, în timp ce Paștele ortodox poate cădea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie.
O dată la câțiva ani cele două sărbători sunt în aceeași zi. Ultima oară s-a întâmplat în 2017 și situația se va repeta în 2025 (data de 20 aprilie).
Cel mai repede poate pica pe 22 martie, iar cel mai târziu, pe 25 aprilie, fiindcă data Paștelui se calculează în funcție de echinocțiul de primăvară și de prima lună plină care vine după acesta.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]