Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO Duminica Paștilor la Biserica Reformată din Alba Iulia: ”Ne bucură și ne dă speranța vieții veșnice”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminica Paștilor la Biserica Reformată din Alba Iulia: ”Ne bucură și ne dă speranța vieții veșnice”

Credincioșii reformați din Alba Iulia sărbătoresc zilele acestea Sfintele Paști. Dacă în Sâmbăta Sfântă – Hristos este în mormânt, iar ca atare Biserica este în tăcere toţi sunt invitaţi să mediteze pătimirea şi moartea lui Hristos, Noaptea Sfântă și Duminica Învierii sunt în cinstea Domnului.

Duminica Învierii îi aduce împreună pe credincioși pentru Liturghia zilei de Paşte care se celebrează cu mare solemnitate.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

”Sărbătorile pascale sunt de o însemnătate majoră în creștinismul apusean în care se încadrează și biserica reformată sau calvină. După negura și greutatea zilelor de vineri și sâmbătă, noaptea Învierii și mai ales ziua în care deja Hristos era deja împreună cu acei apostoli cu care a propovăduia Evanghelia, ne bucură și ne dă speranță, nu numai că rămâne cu noi, ci speranța vieții veșnice.

Citește și: LIVE VIDEO Paștele Catolic 2024: SLUJBA de ÎNVIERE la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. VIGILIA Pascală din Sâmbăta Sfântă

Doresc o sărbătoare binecuvântată tutuor creștinilor care serbează acum Paștele, dar și celor care îl vor serba mai apoi pe același Domn Înviat. Dumnezeu să ne binecuvânteze pentru că Hristos a Înviat!”, a trasnmis

”O duminică frumoasă, duminică în care creștinii reformați, unitarieni, catolici, evanghelici sărbătoresc Învierea Domnului. Aseară am participat la biserica romano-catolică din Bărăbanț la Sfânta Înviere, iar astăzi la Biserica Reformată, monument istoric am avut onoarea și plăcerea să mă rog și să sărbătorim împreună Învierea Domnului cu creștinii reformați. Nu pot decât să urez tututor care sărbătoresc Paștele în această duminică să rămână apropiați de Hristos”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

YouTube video

Paștele catolic este în acest an pe data de 31 martie, cu cinci săptămâni mai repede decât cel ortodox, iar sărbătoarea pascală va mai „pica” pentru catolici în ultima zi de martie abia peste 62 de ani. Sunt o mulțime de obiceiuri legate de Paște, de la „vânătoarea de ouă”, până la târguri mari și pomi decorați.

Paștele va mai fi abia peste 62 de ani în ultima zi din martie

În general Paștele catolic este aproape mereu cu o săptămână înainte de cel ortodox, însă în 2024 este o situație specială, fiindcă Paștele catolic va fi pe 31 martie, iar cel ortodox pe 5 mai, diferența fiind de 35 de zile! Ultima oară când s-a întâmplat asta, cu cele două date similare, a fost în 2013. Abia peste 62 de ani, adică în 2086, va mai fi Paștele catolic pe 31 martie.

Ca regulă, Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, în timp ce Paștele ortodox poate cădea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie.

O dată la câțiva ani cele două sărbători sunt în aceeași zi. Ultima oară s-a întâmplat în 2017 și situația se va repeta în 2025 (data de 20 aprilie).

Cel mai repede poate pica pe 22 martie, iar cel mai târziu, pe 25 aprilie, fiindcă data Paștelui se calculează în funcție de echinocțiul de primăvară și de prima lună plină care vine după acesta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea