Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Drumul Regilor – Transalpina. Film documentar despre istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din Europa. Va fi lansat în septembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

drumul regilorCea mai înaltă și mai frumoasă șosea din România, Transalpina, sau, după cum este cunoscută,”Drumul Regilor” , este tema celui mai recent film sub semnătura regizorului Dumitru Budrala, ce va fi lansat oficial în luna septembrie.

Filmul, intitulat ”Drumul Regilor – Transalpina”, ” este o incursiune intimă și fascinantă în istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din Europa – Transalpina”, se arată într-un comunicat de presă.

Cadrele panoramice filmate din aer și vocea regizorului care dă viață poveștilor, miturilor și legendelor locului prea puțin cunoscute dincolo de granițele acestui splendid tărâm, invită spectatorul într-o incursiune în timp a drumului Transalpina. De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, șerpuind printre Alpii Transilvaniei, de unde și una dintre denumiri – Transalpina, drumul a reprezentat dintotdeauna un punct de întâlnire, între oamenii aflați de o parta și de alta a munților, între cer și pământ, între real și fantastic.

Vechiul drum al dacilor și al romanilor, al transhumanței, al miturilor și legendelor este astăzi drumul transalpina 2care leagă județele Alba și Sibiu de județele Gorj și Vâlcea. Filmul are ca punct de pornire fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile care întregesc peisajul luxuriant și mitologia locului. Apoi, folosind imagini de arhivă și interviuri cu localnici, spectatorul află de unde provine denumirea de Drumul regelui, cum în anii ’30 drumul a fost pietruit și inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea, fiind considerat la acea vreme, o realizare tehnică extraordinară, cu rol economic, strategic și militar.

Filmul Drumul Regilor – Transalpina va fi lansat oficial în luna septembrie și are o durată de 40 de minute.

Dumitru Budrala este cunoscut pentru filmele Blestemul ariciului, La drum și Județul Sibiu – Poarta de sud a Transilvaniei, un film de prezentare al județului Sibiu devenit viral pe internet. Blestemul ariciului a avut un circuit festivalier impresionant, fiind selecționat în festivaluri de prestigiu din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa. În 1993, a fondat la Sibiu, Astra Film Festival, care în 2016 va avea loc între 17 și 23 octombrie.

O producție Astra Film Sibiu, CNM ASTRA și Consiliul Județean Sibiu cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea