Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Douăzeci de studenți străini au ales universitatea din Alba Iulia ca și noua lor casă, pentru acest semestru. Din ce țări provin aceștia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Douăzeci de studenți străini au ales universitatea din Alba Iulia ca și noua lor casă, pentru acest semestru. Din ce țări provin aceștia

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va găzdui, în cursul acestui semestru, 20 de studenți internaționali, atât din țările europene, cât și din afara ei.

În sala A9 a universității din inima orașului nostru, aceștia au fost întâmpinați de reprezentanții Centrului de Relații Internaționale, care le-au oferit o scurtă prezentare despre noua lor casă, pentru următoarele luni.

„În semestrul I al acestui an universitar găzduim 20 de studenți Erasmus. Ei sunt din Kazahstan, pentru prima oară la noi în universitate, din Rusia, din Polonia, din Turcia și vor studia limba engleză, limba germană, economie, inginerie, informatică respectiv și drept și administrație publică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Studenții se înscriu la universitatea gazdă, cu care studenții au parteneriate pe diferite domenii și cicluri de studii.

Apoi, după ce trec testul la ei acasă, la universitate, urmează un interviu cu noi pentru a stabili un pic nivelul de limbă engleză și după, încep să își pregătească acordul de studii, își caută domeniile respective pentru un semestru la noi, pe platforma pe care am dezvoltat-o pentru ei, international.uab.ro, unde găsesc toate cursurile noastre disponibile.

Și le aleg, urmează partea de documentație semnată, după care ei încep să se pregătească de călătorie.

De mulți ani, am implementat un curs obligatoriu, „Introducere în limba, istoria și cultura română”. Toți sunt obligați să aibă acest curs, o dată pe săptămână, două ore, unde învață noțiuni de bază, cum să se adreseze, cum să fie capabil să își cheme un taxi, cum să interacționeze în magazin. Lucruri de bază pe care ar trebui să le știe dacă sunt la noi în țară”, a declarat Macarie Aura, referent în cadrul Centrului de Relații Internaționale.

De asemenea, studenții care aleg să meargă cu un program Erasmus pot beneficia de burse, care se acordă în funcție de țările în care doresc să studieze, cu sume cuprinse între 470-520 de euro pe lună.

Daria, o studentă din Rusia, ne-a povestit care sunt primele sale impresii despre țara noastră și de ce a ales să studieze în Alba Iulia.

„Îmi place foarte mult România. Am călătorit prin țară cu familia mea și am decis să studiez aici pentru acest semestru. Am auzit lucruri foarte frumoase despre această universitate și programul de studii.

Este o diferență uriașă între oameni, natură, vreme. În Rusia, este puțin mai frig decât aici. Vremea este deci mai blândă, oamenii sunt mai relaxați și fericiți.

Ar fi trebuit să vin aici cu un alt student rus, dar a avut niște problema cu viza sa, dar îl aștept.

Majoritatea sunt din Moldova, Kazahstan. Voi studia Franceza și Germana la această Universitate, deci aștept să îmi cunosc profesorii.”

Daniel Breaz, rectorul universității albaiuliene, a transmis de asemenea un mesaj de susținere pentru aceste suflete noi în orașul nostru, declarând următoarele: „Le urez bun venit în universitatea noastră. Mă bucur că începem să avem iarăși mobilitățile în format fizic. Aceste mobilități și faptul că avem studenți internaționali la Alba Iulia este un lucru extraordinar, în primul rând pentru comunitatea albaiuliană și orașul nostru. Faptul că vin studenți din foarte multe țări în Erasmus, nu doar în universitatea albaiuliană, ci în România în general, dar noi suntem una dintre universitățile care avem un număr foarte mare de studenți ce urmează aceste mobilități ERASMUS nu face decât să schimbe în bine imaginea unor studenți din alte țări vis a vis de o imagine creată fals a României.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO UPDATE| BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

În cursul zilei de sâmbătă, 3 iunie, pe fondul mai multor avertizări Cod Portocaliu (Meteorologic și Hidrologic), în județul Alba s-au înregistrat precipitații abundente care au produs efecte în mai multe zone, astfel:

Pe fondul avertizărilor Cod Portocaliu meteo și hidro, la nivelul județului Alba, până la momentul actual, bilanțul evenimentelor este următorul:

Elit - Gustul Desăvârșit

– evacuare apă din subsol pe raza localității Sebeșel, comuna Săsciori (a intervenit SVSU Săsciori);

– degajare aluviuni de pe DN1, raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș în cooperare cu SDN Alba);

– evacuare apă din 2 curți și 1 subsol pe raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș );

– arbore căzut pe carosabil, pe DJ 107C în localitatea Drâmbar, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– evacuare apă din garaj în localitatea Hăpria, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– Oraș Câmpeni – strada Valea Brătinesei sunt 20 de curți inundate și un podeț colmatat, intervine Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Câmpeni.

UPDATE: Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Bistra intervin pentru degajarea unor arbori cazuți în vale, și decolmatarea drumuri de acces în loc. Bistra, zona Valea Lipăii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis încă o avertizare de cod portocaliu pentru fenomene imediate de inundații valabilă pentru județul Alba, până la ora 03:00.

La această oră a intrat în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu valabilă în perioada 03.06.2023 ora 21:00 – 04.06.2023 ora 03:00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Geoagiu – pe sectorul aferent S.H. Teiuș, Mureș – afluenţii aferenţi sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Acmariu, județele Alba, Sibiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Județul Alba se află sâmbătă seara sub asediul femomenelor meteo extreme, mai multe avertizări de inundații fiind emise de autorități.

CITEȘTE ȘI: INUNDAȚII în satul Hăpria din Ciugud: Viitura a luat cu asalt străzile și gospodăriile oamenilor

În orașul Câmpeni, strada Brătinesei se află sub ape, după o rupere de nori petrecută în această seară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inundații au mai fost astăzi și între Sebeș și Cut și în satul Hăpria din comuna Ciugud.

CITEȘTE ȘI: Avertizare RO-ALERT de INUNDAȚII în Alba: „Îndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a emis o avertizare de extremă urgență RO-ALERT de inundații pentru mai multe zone din județul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare