Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Dosarul morții militarului electrocutat pe un tanc în Gara Alba Iulia: Un angajat CFR, suspect pentru ucidere din culpă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosarul morții militarului electrocutat pe un tanc în Gara Alba Iulia: Un angajat CFR, suspect pentru ucidere din culpă

Familia militarului decedat electrocutat pe un tanc în gara din Alba Iulia, în noiembrie 2018, a obținut în instanță anularea ordonanței procurorilor prin care s-a dispus clasarea acuzației față de un angajat al stației de cale ferată.

Suspectul este vizat de săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba au decis să îl absolve de orice vină și au retrimis dosarul la Parchetul Militar din Cluj-Napoca, în condițiile în care au mai rămas doar doi suspecți militari.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat când a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară. Militarul se afla pe un tanc adus la Alba Iulia de la Turda pentru marea paradă militară din 1 Decembrie 2018.

YouTube video

Militarii ar fi ştiut că linia de înaltă tensiune este deconectată de la energia electrică. Plutonierul s-a urcat pe vehiculul militar şi a manevrat o antenă, care, la un moment, dat a atins liniile de înaltă tensiune ale CFR.

CITEȘTE ȘI: Cazul militarului electrocutat în Gara Alba Iulia: Familia victimei contestă clasarea acuzației față de un angajat CFR

Procurorii au considerat că nu se poate reține faptul că moartea victimei este o consecință a acțiunii personalului stației de cale ferată din Alba Iulia, întrucât acesta nu deținea calitatea necesară pentru a dispune debarcarea, iar în situația în care s-ar reține o comunicare eronată ca fiind cauza care a contribuit la producerea rezultatului, acest rezultat nu poate fi imputat suspectului.

„Acțiunea personalului de cale ferată de a comunica în mod eronat cu privire la inexistența curentului pe linia de cale ferată nu putea produce rezultatul vătămător dacă ar fi fost respectate instrucțiunile referitoare la existența unor persoane specializate”, astfel a motivat Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba clasarea cauzei cu privire la angajatul stației CFR Alba Iulia.

Analiză superficială a dosarului

Contestatarii ordonanței Parchetului au susținut că, deși s-a scurs o perioadă de doi ani de la momentul sesizării Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, „nu s-a administrat vreo probă lămuritoare pentru stabilirea stării de fapt și cu toate acestea procurorul a apreciat că există suficiente elemente încât să dispună o soluție de clasare”.

„Excluderea vreunei culpe din partea angajaților CFR și implicit a suspectului (…) în această fază a cercetărilor este o consecință a unei analize superficiale a dosarului”, se mai susține în plângerea analizată la Judecătoria Alba Iulia.

„Dispune desființarea soluției de clasare dispusă prin ordonanța din data de 14.07.2022, în dosar nr. 354/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba (…) în ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală”, se precizează în minuta încheierii de la Judecătoria Alba Iulia, din 5 mai 2023.

În dosar mai sunt vizați un locotenent-colonel și un plutonier pentru infracțiunile de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, al doilea suspect fiind cercetat și pentru infracţiunea de încălcare a consemnului.

Cauza rămâne, astfel, în continuare, la Parchetul Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea