VIDEO| DACUL BUCĂTAR, albaiulianul „deliciu” de la târgul cu specific pescăresc desfășurat în Cetatea Alba Carolina
VIDEO| DACUL BUCĂTAR, albaiulianul „deliciu” de la târgul cu specific pescăresc desfășurat în Cetatea Alba Carolina
Sâmbătă începând cu orele 11:00, acvacultori și bucătari pasionați în ale peștelui au oferit curioșilor și oaspeților prezenți la „Târgu` lu` pește”, desfășurat în Cetatea Alba Carolina, felurite preparate din pește, organizatorii garantând că orice persoană își va găsi un preparat delicios pe măsura așteptărilor. Așadar, desfățul culinar a fost unul de neratat, iar promisiunea respectată fără nici o urmă de îndoială și excepție.
Pe lângă bine-cunoscutele ciorbe de pește, pește prăjit sau saramuri de pește, participanții au avut ocazia să deguste diverse tocane de păstrăv , crap și somn, sarmale, mici și cârnați, frigărui, chifele și piadine, păstrav în zamă de roșii, fluștuc de păstrăv curcubeu, păstrăv prăvălit și proțăpit și multe alte delicatese, iar în cele din urmă, pentru că părerea participanților a contat, aceștia au avut ocazia să voteze cel mai bun preparat de la ”Târgu′ lu′ pește”.
„Târgu’ lu’ pește” a adus în Cetatea Alba Carolina maeștrii bucătari care au oferit specialități inedite din pește autohton gătite la fața locului, printre aceștia s-a numărat și DACUL BUCĂTAR cu al său „hexagon dacic”, făurit chiar de harnicul albaiulian.
„Hexagonul dacic” utilizat de acesta reprezintă o încercare curajoasă și inedită de a duce bucătăria la un alt nivel, iar construcția hexagonală este departe de a fi doar o chestiune de design sau marketing: „roca vulcanică, în special granitul, are calitatea de a păstra valorile nutritive ale cărnii, cât și a legumelor, piatra nu face schimb de elemente precum fierul și dacă este încălzită cu foc viu, de lemne, cu atât mai bine”, punctează bucătarul albaiulian ce dorește ca pe viitor să fie provocat să participe la cât mai multe evenimente, chiar și private.
Ideea originală a „hexagonului dacic” propusă de bucătarul dac reprezintă o incursiune pe un drum al transformării gătitului pe granit negru într-o formă mai evoluată decât cea a uzului caznic și se dorește ca într-un final această construcție destinată gătitului să fie utilizată ca o masă pentru cei ce doresc să-și delecteze papilele gustative cu diverse preparate.
Harnicul albaiulian este un personaj cunoscut la nivel local și nu doar drept o persoană cu valori morale și sociale extrem de bine definite și întipărite, un român iubitor de țară, familie și tradiții ce nu ezită niciodată să își ajute semenii, indiferent de situație. Dacul bucătar, cu duba, poate fi considerat un exemplu demn de urmat pentru tinerele generații fiind o persoană pentru care munca este o mândrie, iar poate mai apoi o necesitate.
Atunci când nu „meșterește” preparate culinare acesta se ocupă cu amenajarea grădinilor și spațiilor verzi, ajută la transportul de mobilă ori alte obiecte cu duba sa și este primul ce răspunde la orice provocare, oricât de grea, pășind mereu cu optimism și zâmbetul pe buze, arătând că bogația adevărată nu este cea financiară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Zeci de firme din Alba Iulia, solicită scăderea impozitului pe clădiri nerezidențiale. Petiție adresată primăriei
Zeci de firme din Alba Iulia, solicită scăderea impozitului pe clădiri nerezidențiale. Petiție adresată primăriei Luni, 18 noiembrie 2024, aproximativ 60 de firme din Alba Iulia au depus la primărie o petiție prin care cer scăderea impozitelor pe clădirile nerezidențiale, motivând că plătesc printre cele mai mari impozite locale din țară. Petiția a fost formulată […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată