Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Cornel Sandu, despre salturile spectaculoase în notele contestate la BACALAUREAT din județul Alba: ”Cei care au greșit trebuie sancționați!”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Cornel Sandu, despre salturile spectaculoase în notele contestate la BACALAUREAT din județul Alba: ”Cei care au greșit trebuie sancționați!”

Astăzi, 7 iulie, au fost publicate rezultatele finale la Bacalaureat, sesiunea iulie 2023. Nu puține au fost cazurile în care, după contestație, nota a ”săltat” cu mai mult de un punct.

2 cazuri care au stârnit reacții au fost de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, unde 2 elevi au primit notele 8,65, respectiv, 8,75. Cele două note au fost obținute la proba la istorie, respectiv limba și literatura română. În urma contestațiilor depuse, ambii elevi au obținut nota 10.

Directorul Inspectoratului Școlar Județean Alba, inspector general Cornel Sandu și-a exprimat punctul de vedere în legătură cu această situație, desprinsă din filmele de comedie: ”Putem discuta și despre o oarecare subiectivitate, mai ales în cazul probei la limba română. Este greșeala celor care au corectat. Lucrările din județul nostru au fost corectate la Hunedoara. Contestațiile au fost soluționate la Arad, din ce știu. Din punctul meu de vedere, acestă diferență de un punct și 35 de sutimi, este deja o diferență destul de mare (în cazul notei de 8,65, obținută inițial de un elev la proba de limba și literatura română). Din punctul meu de vedere, o diferență acceptabilă este până la 50 de sutimi”, a declarat Cornel Sandu.

”Sunt foarte puține cazuri în care se întamplă așa ceva. În mod normal, dacă toate regulile sunt respectate, există doi corectori care ar trebui să corecteze independent. Corectând independent, presupunem că unul dintre ei omite un subpunct, face o greșeală, nu observă ceva pe foaia de examen. Celălalt corector ar trebui să vadă și să îndrepte greșeala. Această situație despre care discutăm acum se poate întâmpla numai și numai dacă cei doi nu corectează independent, adică unul corectează și celălalt doar pune nota, fără a mai verifica lucrarea.”, a mai spus insepctorul general.

Părerea mea este că poți oferi nota 10 unui elev doar în momentul în care tu, ca și corector, nu poți pune creionul pe lucrare pentru a marca o greșeală. În general, dacă diferența dintre nota inițială și nota de după contestații este mai mare de 1 punct, intră o a treia comisie la corectat. Practic, acea lucrare a trecut pe la șase profesori pentru corectare. Șansele ca ultimele două perechi de corectori să dea aceeași notă sau note asemănătoare sunt extrem de mari. De regulă, dacă există diferențe mai mari de 1,5 puncte, profesorii care au corectat prima dată vor fi sancționați”

La nivelul județului Alba, au fost transmise 991 de contestații, dispuse astfel:

Limba română (REAL) 403
Limba română (UMAN) 115
Limba maghiară (REAL) 3
Limba maghiară (UMAN) 3
Istorie 133
Matematică MATE-INFO 39
Matematică PED 6
Matematică ST-NAT 23
Matematică TEHN 50
Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană 38
Biologie vegetală și animală 63
Chimie anorganică TEH Nivel l/ll 2
Chimie organică TEO Nivel l/ll 4
Fizică TEH 2
Fizică TEO 2
Geografie 36
Informatică Ml C/C++ 28
Informatică SN C/C++ 1
Logică, argumentare și comunicare 33
Psihologie 1
Sociologie 6
Total 991


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea