VIDEO: Convoiul de căruțe ”DRUMUL UNIRII” a ajuns în AIUD. Maramureșenii și aiudenii au cântat într-un glas DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE!

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Un convoi format din zece căruţe trase de câte doi cai şi însoţitorii lor au plecat, joi, din localitatea Apșa de Jos, din Maramureşul Istoric, Ucraina spre Alba Iulia pe un traseu care măsoară peste 300 de kilometri, refăcând acelaşi drum al străbunilor maramureşeni care au participat la Marea Unire din 1918.

Joi, 28 noiembrie, convoiul a ajuns în municipiul Aiud, iar pe data de 1 Decembrie va fi la Alba Iulia.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Aiudenii le-au arătat că sunt gazde bune, i-au întâmpinat cu bucurie în număr foarte mare și i-au încurajat în drumul lor spre adevărata capitală a țării, ALBA IULIA, cântând împreună DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE.

În Aiud au fost întâmpinați de primarul Oana Badea, au cânat împreună, în mijlocul municipiului, cântece patriotice, colinzi și au urat LA MULȚI ANI țării și românilor.

“I-așteptăm la Alba Iulia, pe cai cu fân, iar pe călăreți cu pâine și cu sare!” spun albaiulienii. Convoiul este însoțit de echipaje ale poliției și jandarmeriei.

citește și: PROGRAMUL DE 1 DECEMBRIE 2018

Convoiul de căruţe s-a format în municipiul Sighetu Marmaţiei, însă pe parcurs se alătură români care trăiesc în Ucraina, dar şi locuitori din cele patru zone etnografice ale Maramureşului. ”Toţi vom fi îmbrăcaţi în costume populare, şi cred că vom fi peste 100 de participanţi numai din Maramureş. Convoiul este deschis de doi călăreţi, iar pe drum ne-am oprit sau ne vom opri în localităţile Sighetu Marmaţiei, Săpânţa şi Cicârlău, pentru a lua cu noi steagurile care au făcut acelaşi drum spre Alba Iulia, atunci în 1918”, a detaliat Doru Dăncuş.

Publicată de Cãtãlin Bogdan pe Joi, 29 noiembrie 2018

Plecarea convoiului, pe 22 noiembrie din Sighetu Marmaţiei, a însemnat şi împlinirea a 100 de ani de la Adunarea Populară din acelaşi oraş, adunare care a stabilit la acea vreme delegaţia Maramureşului pentru Alba Iulia.

Proiectul „Drumul Unirii” Sighetu Marmaţiei-Alba Iulia a fost propus de Consiliul Judeţean Maramureş şi este finanţat de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.